Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Pro partia 1914 vas gyűrű


4.200 HUF 13.88 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2021. szeptember 01.
Termékkód: 3157358
Megtekintések: 25
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

Gabor258 (1793)   
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 98%-ban, 4 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 09:06
Regisztráció: 2015. május 31.
Kor:1900-1949

Pro partia 1914 vas gyűrű, 19 mm. a belső átmérője, 5 mm. széles.

Az Auguszta-alap 1914. augusztus 11-én tette közzé „Aranyat vasért” felhívását, amelyben arra kérte a jótékonykodásra kész lakosságot, hogy az Alap kijelölt irodáiban adják le felesleges ékszereiket, cserébe „Pro Patria 1914” feliratú vasgyűrűket kaptak. A beérkezett ékszerekből rendszeresen aukciókat rendeztek és a befolyt összegből a Gyorssegély–Auguszta Alap segélyezte a rokkantakat, sebesülteket, a fronton szolgáló katonákat, családtagjaikat és a további rászorulókat.
Az a gondolat, hogy a lakosság ékszereinek felajánlásával támogassa a háborús célokat és a harcoló katonákat, még a Napóleon elleni háborúk idején született meg 1813-ban. Poroszországban Marianne hercegnő buzdította az asszonyokat, hogy arany ékszereiket cseréljék be egy „Gold gab ich für Eisen” (Aranyat adtam vasért) feliratú brossért vagy gyűrűért. A kérésnek sokan eleget tettek és a vasékszerek hordása divatba jött.
A hivatalos „Pro Patria” feliratú Auguszta-gyűrűket törvény védte, azokat csak az egylettel szerződésben álló ékszerészek készíthették. A gyűrű viselése, mint 100 évvel korábban, nagyon hamar divatossá vált. Azonban igen gyorsan kiütköztek a mindennapi viselésével kapcsolatos problémák. Olvasói levelek hívták fel arra a figyelmet, hogy a vasból készült ékszer hordása nem veszélytelen, hiszen a hétköznapi tevékenységek során víz érheti, amitől könnyen berozsdásodhat, így megsebezheti és elfertőzheti a bőrt, ruhán hordva pedig maradandó nyomot hagyhat. Amilyen gyorsan keltek el a vasgyűrűk, olyan gyorsan született megoldás a problémákra. Ékszerészek hirdetésekben ajánlkoztak az Auguszta-gyűrűk ezüsttel vagy arannyal való bélelésére.


Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételÉrd
Postázás595 HUF


Mások ezeket keresték még