A hirdetés lejárt, a termék nem kelt el. A gombra kattintva jelezheti az eladónak, hogy érdekli a termék és kérheti a hirdetés újraindítását.
Érdekel a termék

130 CM HOSSZÚ EREDETI AFGÁN BEDUIN, TUAREG, VAGY BERBER JEZZAIL CSPPANTYÚS PUSKA


205.000 HUF 552.91 USD

Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. április 19.
Termékkód: 4985682
Megtekintések: 586
Megfigyelők: 4
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

oldjim (111)  
Somogy megye

Válaszadás: 100%-ban7 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 20.
Regisztráció: 2011. augusztus 10.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Kor:1850-1899
Állapot:korának megfelelő

RITKA, HOSSZÚ 130 CM ES AFGÁN JEZZAIL KOVÁS PUSKA. CSERE IS JÖHET !

MA MÁR RITKA EZ AZ EREDETI AFGÁN, A NOMÁDOKNÁL IS KEDVELT HOSSZÚ, KÖZEL 154 CM ES KOVÁS JEZZAIL PUSKA, KELET INDIAI TÁRSASÁG NEHÉZ KATONAI LAKATSZERKEZETÉVEL, HOSSZÚ KOVÁCSOLT ACÉL CSŐVEL, KÖZEL KELETI IZLÉSSEL DÍSZÍTETT TUSSAL.

Több mint ötvenöt év gyűjteménye kerül előbb, utóbb „kótyavetyére”.Ezért most ismét felteszek a gyűjteményemből egy pár darabot a Netre, annak reményében, hogy ez A 130 CM HOSSZÚ JEZZAIL PUSKA is jó gyűjtői kézbe kerülnek.

Ezek a tipusu puskák nagyon népszerüek voltak úgy Afganisztánban, mint a különböző nomád arab törzseknél, a Tuaregek, a Berberek, és a Beduinok között is, Elterjedésük Afganisztántól, Marokkóig, Tunéziáig, Algériáig stb elterjedtek.

Mivel a legtöbb észak Afrikai ország gyarmat volt, ezért a nagyüzemű fegyvergyártás nem volt engedélyezve. Pedig ezeknél a törzseknél a fegyver az életük, és a kultúrájuk része, így mégis sok hasonló arab izlés szerint készült fegyver volt a törzsek kezében. Ezeket aztán a 70 es 80 as években az olcsó AK 47 es re lecseréltek.

Sokszor láttam már olyan nomad puskát ahol a cső, a tus, és a lakatszerkezet korban NEM passzoltak egymáshoz. Miért van ez így? Egyszerű a válasz. Amikor egy fiú gyermek közeledett a férfivé válás korához akkor az apának gondoskodnia kellett arról, hogy a fia megkaphassa élete első fegyverét. Az apa vagy oda adta neki a sajátját, vagy szerzett neki is egyet. Hogyan? Hát, elindult egy karaván északra, és az apa azt mondta az egyik rokonnak, ismerősnek Alinak, hallod e komám, adok neked pénzt, és hozz nekem egy szép hosszú csövet, mindegy hogy milyet, kovásat, vagy csappantyúsat, simát vagy huzagoltat, fő az, hogy csak szép hosszú és ép legyen. A másik karaván délre indult el, és abba is volt egy ismerős vagy rokon akit megkért az apa, hogy Mehmed komám, itt a pénz hozz nekem egy szép lakatszerkezetet, Mindegy hogy milyet, angolt, spanyolt, franciát, csappantyúst, vagy kovásat.

Megjöttek a karavánok, az északiról Ali hozott egy 18. századi szép hosszú csövet, a déliről meg Mehmed hozott egy 17. vagy 18. vagy éppen egy 19. századi lakatszerkezetet. A két fődarab így eljutott a közeli fegyverműveshez, aki aztán rendelt egy egyedi tust. Ő aztán abba szépen bele passzintotta, azaz összeházasította a korban nem passzoló tartozékokat. Így az ifjú harcosnak lett egy tökéletes 19. században készült 18. század csövü, 17. századi kovás lakatszerkezetü gyönyörü, újj puskája.

NA EZ TESZI EZEKET A PUSKÁKAT ILYEN KÜLÖNLEGESSÉ. EGYRE RITKÁBBAK LESZNEK EZEK AZ EREDETI DARABOK. A ma kapható hasonló puskák legtöbbje már nem eredeti darab, hanem turistáknak készült utánzatok. EZ EGY EREDETI DARAB, HOSSZÚ EREDETI KOVÁCSOLT CSŐVEL, EREDETI KELET INDIAI TÁRSASÁGI KATONAI LAKATSZERKEZETTEL. Ezeket a puskákat még a Mujjahadin harcosok a 80 as években is használták az Oroszok ellen.

Ezek a típusú puskák általában hosszú csövűek szoktak lenni. A tus formája a jellegzetes nomád lovas nemzeteknél bevált erősen felfele konyuló formájú. Így a fegyver tusa a hónalj alatt es a puska csöve a gyeplőt tartó karon fekve biztonságosan es állandó készenlétben hordható volt úgy lo, mint teve haton.

Minden darabja garantáltan eredeti. Kelet Indiai Társaság katonai Lakatszerkezete a 19 századig vezethető vissza. Lakatszerkezete működik erős rugóval, fel is akad. Tusa Afgán izlés szerintI. Rajta réz lemez díszítésekkel. Kecses, hosszú csöve végig majdnem kerek lesz, erősen huzagolt. Korát igazoló patinával. Mindene eredeti. Érdekes, és értékes gyűjtői darab.

Engedély nélkül tartható és vásárolható, lőni nem lehet vele. Reális készpénz vagy csere ajánlatát megköszönöm, és azt szívesen megfontolom.

NEM NUMIZMATIKAI ÉRTÉKŰ ARANYÉRMÉK, NAGYMÉRETÜ BAROKK DOXA ZSEBÓRA, DUFLEX , KINGA , VAGY LEICA FÉNYKÉPEZŐGÉP, EGY PÉNZVERDEI DÍSZTŐR, BÉCSI PÁNCÉLSZEKRÉNY, ZSOLDLÁDA, DE EGY LEGÁLISAN TARTHATÓ VZ61 SKORPIÓ CSERÉJE IS ÉRDEKEL. KÖSZÖNÖM, DE CSAK A NEVEZETT CSERE TÁRGYAK ÉRDEKELNEK, ÉRTÉK EGYEZTETÉSSEL.

EZ EGY NEM FEGYVERNEK MINŐSÜLŐ, ENGEDÉLY NÉLKÜL VÁSÁROLHATÓ, ÉS LEGÁLISAN TARTHATÓ , CSAK DEKORÁCIÓS CÉLOKRA, VAGY GYŰJTÉSRE ALKALMAS TÁRGY. LŐNI NEM LEHET VELE!

EGY REÁLIS KP AJÁNLATOT MINDÍG SZIVESEN MEGFONTOLOK, DE AZ ALKUDOZÓ, ÁLMODOZÓ, IDŐHÚZÓ, ÍGÉRGETŐ, HITEGETŐ-HALOGATÓ, NEM FIZETŐ SZERENCSELOVAGOK A KOMOLYTALAN, NEVETSÉGES, ÉS SOKSZOR MÁR SÉRTŐ AJÁNLATAIKKAL KÉREM KÍMÉLJENEK, MERT NEM VAGYOK SZORULT ANYAGI HELYZETBEN. AKINEK NEM INGE NE VEGYE MAGÁRA)

SZEMÉLYES ÁTVÉTEL AJÁNLOTT, DE KÉRÉSÉRE POSTÁZOM IS

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételFonyód

Mások ezeket keresték még