Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Siklódy Lőrinc bronzszobor -cserkészfiú 1926-


Most olcsóbb!

A leárazás május 31. 07:33-ig tart.

280.000,- HUF
224.000 HUF 708.78 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. május 04.
Termékkód: 2603969
Megtekintések: 35
Megfigyelők: 4
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

vili51 (1)  
BUDAPEST

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2020. május 25.
Regisztráció: 2019. szeptember 04.
Téma:emberábrázolás
Anyag:bronz
Jelzés/Szignó:van
Kor:1900-1939
Állapot:korának megfelelő

 Siklódy Lőrinc szobrász munkája 1926-ból antik bronzszobor  kürtös cserkészfiút ábrázol.  A bronz szobor talapzatában jelzés ditrói Siklódy L. 1926 Hátulján felirat: önt. SZILI A kürtöt fogó keze eltört fotón látszik is igaz csak nagyon közelről látszik 

Szélesség: 17 cm

Magasság: 32 cm

Siklódy Lőrinc

            1876. szeptember 17.-én született Ditróban. Siklódy Lőrinc emlékművek, térszobrok valamint egyházművészeti munkák alkotójaként egyaránt ismert. Plaketteket is készített.

1899-1901 között a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanul. 1904-től 1908-ig a Képzőművészeti Főiskola diákja, a híres Stróbl Alajos tanítványa. Jó eredményeinek elismeréseként Csík vármegye ösztöndíjával Münchenben majd Párizsban folytathatja tanulmányait. A Csíki lapok 1902. augusztus 27.-i számában olvasható: "Siklódy Lőrinc, ki az országos iparművészeti iskola díszítőszobrászati szakosztályát elvégezte, külföldi akadémiára való beiratkozás esetére 600 korona ösztöndíjban részesíttetett."

Külföldi tanulmányai befejeztével rövid ideig szülőfalujában, Ditróban tevékenykedik. Ezekben az években Gyergyó környékén magas szintre fejlődött a kőfaragás, melynek egyik legzseniálisabb mestere éppen Siklódy Lőrinc lett. A feltételek adottak voltak: Gyergyó vidéke ugyanis rendkívül gazdag volt különböző kőzetekben. Mivel e korszakban főleg templomok készültek kőből, a kőfaragás elsősorban az egyházművészethez kapcsolódott. A 19.-20. század fordulóján Siklódy Lőrinc is több dísztárgyat, apróbb-nagyobb művészeti alkotást készít a Gyergyó környékén található kövekből. A Vaslábi Első Székely Márványbánya Társaság elkészíti és a Gyergyószentmiklósi Múzeumban letétbe helyezi Siklódy Lőrinc műveinek kicsinyített mását.

A szobrászművész szülőfalujához való kötődését tanúsítja az a három, carrarai márványból készült szobor, mely a ditrói neogótikus/eklektikus stílusú római katolikus templom (a Jézus Szent Szíve templom) főoltárát díszíti. A szobrok Szent Istvánt valamint Szent Lászlót ábrázolják. A harmadik a Jézus Szent Szíve nevet viseli.

Szülőföldjén való tartózkodása idején készíti el Siklódy Lőrinc gróf Apponyi Albert portréját, amelyet a gyergyószentmiklósi tanácsteremben ki is állítanak. A szobrászművész elismertségét az is bizonyítja, hogy ő is egyike azoknak a művészeknek, akiket a századelőn felkérnek egy Kossuth-szobor megalkotásására. A tervek szerint a szobrot Gyergyószentmiklóson állították volna fel. Kezdetben nagy volt a lelkesedés. Siklódy Lőrinc a felkéréssel kapcsolatban így nyilatkozott: ". a Székelyföldnek vagyok gyermeke. Hálámat másképp nem róhatom le, mint olyképpen, ha a nyílt pályázaton tervezetem elfogadtatik. A szobor tervezetét és megmintázását díjtalanul vállalom magamra." (Kossuth-szobor Gyergyószentmiklóson, Gyergyó, 1904. augusztus 7.) 10500 korona gyűlt össze 1908 nyaráig, mely összeg azonban nem fedezte a költségeket. Az évtized végére a szobor-állítás hangjai elcsitultak.

1909-től Siklódy Lőrinc szerepel a Műcsarnok kiállításain. Több köztéri szobrot is alkot, melyek közül kiemelkedik a Gödöllőn 1931. szeptember 7-én leleplezett I. világháborús emlékmű. A bronzból készült alkotást a város főterének átalakítása miatt 1974-ben a Dózsa György úti temetőbe helyezték át, és csak 1990. októberében került vissza eredeti helyére.

Szintén Gödöllőn állt a Cserkész-szobor, mely az 1933-as Cserkész Világtalálkozó 10. évfordulója alkalmából készült. 1943. október 17-én leplezték le. 1948-ig a testőrlaktanya előtt állt, de a mozgalom megszüntetése után ledöntötték. 1989-ben, a cserkészet újjászervezésének idején merült fel a szobor visszaállításának gondolata. De mivel Siklódy Lőrinc műve nem került elő, a régi talapzatra Kisfaludi Strobl Zsigmond Cserkészfiú című kisplasztikájának felnagyított változata került. Megsemmisítették a Salgótarjánban 1923. november 18-án felavatott első világháborús emlékművét is. Tápiógyörgyén viszont napjainkban is megtekinthető az az I. és II. világháborús emlékmű, melynek alkotója Siklódy Lőrinc volt. Tápiószentmártonon is látható egy alkotása, a Hősi szobor, melyet József főherceg avatott fel. 1989-ben a szobor oldalára felkerült a II. világháborúban elesettek névsora is. Jelenleg a helyi polgármesteri hivatal előtt áll.

Budapesten (Újpesten, a Szent László téren) a Tűzoltók hősi emléke című szoborcsoport idézi fel a ditrói születésű művész alakját. Az 1942-ben felállított alkotás fehér márványból készült. A világháborúban megsérült. Újpesti felállításáig a Tűzoltómúzeumban őrizték. A szobor kalandos történetéhez az is hozzátartozik, hogy a Tűzoltóság fehér festékkel lemázolta, eltakarva ezzel a márvány eredeti szépségét.

Kecskemét híres szülöttének, a drámaíró Katona Józsefnek a síremléke szintén Siklódy Lőrinc műve. A síremlék a Szentháromság-temetőben található. A klasszicizáló stílusú szarkofágot kőtömbre helyezték egy borostyánnal befutott kiemelkedésen. A körbefutó hármas lépcsőn a gondolataiba merült Petur bán bronzalakja látható. A közpénzből eltemetett Katona Józsefnek ez a harmadik nyughelye. 1963-ban szállították át ide az előző helyről, a felszámolásra ítélt temetőből.

A Magyar Nemzeti Galéria Siklódy Lőrinc 22 szobrát őrzi.

Legnépszerűbb alkotásai: http://www.kozterkep.hu/a/1475/


Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBudapest III.
Postázás törékenyként4000 HUF


Mások ezeket keresték