Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Antik afrikai fa és réz Kota népcsoport fétis szobor, Gabon


56.000 HUF 180.64 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. szeptember 18.
Termékkód: 3171052
Megtekintések: 34
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

antikdekor (1)  
Pest megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 08:02
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Téma:absztrakt
Anyag:fa
Jelzés/Szignó:nincs
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

Mivel nem nehéz, nem nagy méretű tárgyról, bútorról van szó, megegyezés alapján, előre utalás után postázás is lehetséges Magyarország területére a mindenkori aktuális Magyar postai csomag tarifával.  

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Magasság 55 cm Szélesség 25,5 cm

Mivel nem nehéz, nem nagy méretű tárgyról, bútorról van szó, megegyezés alapján, előre utalás után postázás is lehetséges Magyarország területére a mindenkori aktuális Magyar postai csomag tarifával.  

KOTA (AKOTA, BAKOTA, KUTA)

Gabon és a Kongói Népköztársaság

A Koták (kb. 75 ezer ember) Gabon keleti részén és kis számban Kongóban is élnek.  Népcsoportjaik közös kulturális jegyekkel rendelkeznek. Az esőerdők vidékén csak irtással és felégetéssel tudnak megművelhető földterülethez jutni,  emellett  alkalmazzák a vetésforgó-módszert is.  Főleg maniokát termesztenek.  Falvakban élnek,  melyeket egy-két klán alkot. A klánok tagjai egy  közös ős leszármazottai. Ez a Koták művészetében fontos szerepet játszik, mivel (akárcsak a Fangok) nagyra becsülik az ősöktől származó erekélyéket.

Az ősök imádata áthatja a Koták vallását és mindennapi életét.

Amikor egy főnök meghal, a beavatottak különböző maradványokat távolítanak el a holttestből, majd ezeket fémdarabkákkal díszitik és mágikus porokkal dörzsölik be.

A Koták sok szobrot készítenek, melyek az ősökkel kapcsolatosak: a mbulu-ngulu  kétdimenziós fafaragás, fémcsíkokkal díszítve, melyeknek szimbolikus jelentésük van. A réz a hosszú életet és az erőt jelképezi. Ezeket a szobrokat hengeralakú fakéreg-dobozokban őrizték, a bwete tetején. Abwete afontos ős koponyáját és csontjait tartalmazó kosár vagy batyu. A Kota népcsoportok nagy területen szóródtak szét, ezért több különböző stílus jellemző a szobrokra.

A Kota figurák stilizált emberi testet ábrázolnak, a vállak és karok négyzetes formája fölött nagy arccal, melyet hajfürtök kereteznek. Az arc mindig ovális, a női arcok homorúak, a férfi arcok pedig vagy domborúak vagy homorú-domború kialakításúak erőteljes homlokrésszel. Az ereklyéket az otthonokon kívül őrizték, egy falu szélén álló kunyhóban. Ezt a szent helyet csak a beavatottak közelíthették meg. A beavatási szertartások alkalmával a klánok közösen vettek részt a rituálékban, és minden főnök az ereklyét viselve táncolt. Számos ereklyén szerepel egy nagy figura együtt több kisebb alakkal: ők a fontos ős és a leszármazottai. Vannak olyan szobrok, ahol a fej két oldalán két azonos vagy két különböző arcot ábrázolnak.

A bwete tanácsát sok esetben kikérték: termékenységgel, sikeres vadászattal, kockázatos kereskedéssel kapcsolatban. A férj pedig felesége hűségét biztosíthatta általa. Az nő ruhadarabjait a férj elhelyezte az ereklyén: ha az asszony hűtlen volt – büntetésképpen megőrült. A családok bwetéiket magukkal vitték a környező falvakban rendezett ünnepségekre is, ezáltal erősítve meg a szövetséget. A 20. században a bwete tisztelete elenyészett, így elhagyták vagy elpusztították őket.

A Kota “bukósisak-maszkok” mérete 40-80 cm. Nevük emboli vagy mbuto. A Kota falvakban ezeket a maszkokat a serdülő fiúk beavatásánál viselik. A rituálé “pedagógiai” részében a felnőttek bemutatják a fiatal férfiaknak, hogy a maszkok alatt  nem szörnyek, hanem ugyanolyan emberek vannak, mint bárki más. A maszkokat viselik  rontások elűzésénél és lelki betegségek kezelésénél is. A maszk emberi fejet ábrázol, a gorilláéhoz hasonló csúcsos fejtetővel. A táncos arcát teljesen elfedi. Vesszőfonású tartószerkezet egészítheti ki...

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételPilisszentiván


Mások ezeket keresték még