Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Antik patinás Punu népcsoport fa maszk Gabon Afrika népművészet


22.000 HUF 70.00 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. szeptember 18.
Termékkód: 3171349
Megtekintések: 31
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

antikdekor (4)  
Pest megye

Válaszadás: 91%-ban, 2 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 14:27
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Téma:absztrakt
Anyag:fa
Jelzés/Szignó:nincs
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa maszk a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Magasság: 31 cm

Szélesség 17 cm

Mélység: 14 cm

Mivel nem nehéz, nem nagy méretű tárgyról, bútorról van szó, megegyezés alapján, előre utalás után postázás is lehetséges Magyarország területére a mindenkori aktuális Magyar postai csomag tarifával.  

fal22

PUNU

A punuk Gabonban, a Ngume folyó bal partján laknak, a Shira törzsek csoportjába tartoznak. Ezek a törzsek eredetileg az angolai Luango királyság részei voltak. A18. században vonultak északra, majd megtelepedtek jelenlegi lakóhelyükön. Független falvakban laknak, klánokra és családokra osztva. A társadalmi életet a moukouji-társaság szabályozza. A szociális és bírói ügyek mellett a gonosz erők semlegesítésével is foglalkozik. Kultikus készletük szobrocskákból, emberi eredetű ereklyékből és maszkokból áll. A punu maszkok idealizált női ősök arcát ábrázolják. A maszkokon a fehér szín a békét, az istenségeket, a holtak szellemeit és a túlvilági életet szimbolizálja.A fehér arcú maszkok főleg a temetési és emlékező szertartásokon szerepeltek. Feltűntek a mágikus rítusoknál is, melyeknek célja a varázslók leleplezése volt. A maszkok életszerűek. Többnyire fehér, néha fekete arcok, kiálló biggyesztett szájjal, ferdevágású szemekkel, boltozatos homlokkal és a punu nők jellegzetes magas hajviseletével. Gyakran keleties benyomást keltenek. Sok punu maszk a homlokon és halántékon lévő domborított, káró-formájú maghéjdíszítésről ismerhető fel. Ezek a díszítések egy női őssel vagy egydéli Punu-alcsoporttal kapcsolatosak. A fekete arcos maszk ugyanezeket a stílusjegyeket hordozza, de ennek az igazságszolgáltatásban és a varázslók leleplezésében volt szerepe. Napjainkban a maszkok főleg szórakoztató eseményeken láthatók. Néha temetési szertartásokon eredeti funkciójukban,az ősök szellemének megtestesítőjeként szerepelnek. A táncosok raffia vagy szőttes ruhában, állatbőrben, elképesztő akrobatikus ügyességgel mozognak. A punuk ereklyetartó álló alakokat is faragnak, melyek az elhunytak csontjait őrzik. Készítenek amuletteket és mindennapi tárgyakat, a maszkokon hasonló arcok ábrázolásával. Ezek valószínűleg presztizs-tárgyak voltak, mágikus szertartásokon vagy ereklyetartó dobozként használták őket. Punu népcsoport maszkjára jellemző a trapéz alakú 9 homloktetoválás, érdekes hajviselet és az ázsiaias, általában fehér lány arc

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételPilisszentiván


Mások ezeket keresték még