Antik patinás afrika afrikai Bakongo népcsoport fa fétis szobor Kongo Gyűjteményi ritkaság 2979


150.000 HUF 407.00 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 02.
Termékkód: 3276946
Megtekintések: 94
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

antikdekor (335)   
Pest megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 94.05%
Utolsó belépés: Ma, 08:43
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:emberábrázolás
Anyag:fa
Jelzés/Szignó:nincs
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

FIX áras termék!

Magassága: 63 cm.

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa szobor a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.

Anyaga puhafa.

A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok, szobrok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat, szobrokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel, általában a törzs tagjai számára sok darabban készített, puha, könnyen faragható fából készített maszkokat, szobrokat használtak.

Bakongo

KONGO (BAKONGO, BASHIKONGO, KAKONGO)

Mindkét Kongói Köztársaság és Angola

A Kongo törzs, kb. 3 millió ember, a Congo folyó torkolatánál él. Több alcsoport tartozik ide, pl. a Vili, a Wayo és a Yoruba népek. Művészeti stílusaik közül legismertebb a Kongo. A Kongo törzsekben a király politikai, gazdasági, ítélkezési és vallási hatalommal rendelkezik. Döntéseket hoz a háborús ügyekben, szabályozz a kereskedést, vazallusaitól hűbért szed. A bíráskodás alkalmával leopárdbőrön ül, kalapot és fogakból készült nyakéket visel. Kezében kormánypálcát és legyezőt tart. A király végzi ki a bűnözőket és az ország ellenségeit. A teljhatalmú uralkodó mellett működik a Nganga-társaság. Ez felelős a vallási ügyekért és a gyógyításért. A gyógyítók növények és mágia segítségével dolgoznak.

Hagyományaikat a nagy eseményeken - beiktatási ünnepségek, temetések - láthatjuk. Hitvilágukban egy mindenható isten van, aki gyógyító erőt adott a királynak, a nganga-társaságnak és a vallási vezetőknek.

Híresek a textiliák, a díszített sírkövek és kőből faragott emlékművek. Mindezek gyakran ábrázolják a főnököt, keresztbetett lábakkal, elmélkedő pózban. A szobrokat gyakran a sírokon helyezik el, hogy segítsék a halott lelkét a túlvilági életben. A fából készült szobrok királyi feleségeket, vadászokat, zenészeket, gyógyítókat ábrázolnak. A testhelyzetek különfélék: néha hátrahajtott fejjel, tisztelgő pózban térdelnek, az asszonyok kisgyermekkel nyakukban ülnek vagy éppen a babát gondozzák. Az arc kerek, életszerű. A talapzaton vagy magán a szobron lehet geometrikus vagy maghéj-szerű díszítés.

Ezeket a szobrokat terhesség alatt vagy a kisgyermek egészségének védelmére használták. A phamba szobor olyan nők számára készült, aki elvesztették gyermeküket. Úgy tartották, hogy ezek a szobrok elősegítik egy új kisgyermek szerencsés megszületését. Egy anyasággal kapcsolatos szobor hatékonysága az ábrázolt figura fiatalságától és rangjától függött. A fiatalságot a szép keblek, a rangot az ékszerek ábrázolásával jelenítették meg.

A fából faragott szobrok mellett sok fém-és elefántcsont tárgyat is találtak.

A misszionáriusok hatására keresztény szentek szobrai és feszületek is készültek bronzból és sárgarézből.

A szög- és tükörfétis csak a Kongo-szobrászatban fordul elő.

Ezek a nkisi-k. A fétis-figura varázserejű anyaggal van megtöltve, ezt állati, növényi, ásványi összetevőkből keverik. A figura hasában, fejében vagy hátában lévő üregbe töltik be. Típusuktől függően a nkisik védhetnek betegségek, ártó szellemek, boszorkányság ellen, segítik a vadászokat, harcosokat. A fétisfigurák állatokat is ábrázolhatnak, kétfejű kutyát, majmot.

A Kongo-maszkok igen ritkák. Felavatási ünnepségen, fontos személyek temetésén használják őket. Úgy tartják, hogy a maszkok a védelem mellett képesek ítélkezni és ítéletet hozni.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPilisszentiván

Mások ezeket keresték még