Antik patinás afrika afrikai Baule népcsoport fa szobor Elefántcsontpart Gyűjteményi ritkaság


170.000 HUF 461.01 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 02.
Termékkód: 3276968
Megtekintések: 99
Megfigyelők: 2
Eladó adatai

antikdekor (333)   
Pest megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 94.05%
Utolsó belépés: Ma, 11:40
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:emberábrázolás
Anyag:fa
Jelzés/Szignó:nincs
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

FIX áras termék!

Magassága: 110 cm.

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa szobor a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.

Anyaga puhafa.

A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok, szobrok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat, szobrokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel, általában a törzs tagjai számára sok darabban készített, puha, könnyen faragható fából készített maszkokat, szobrokat használtak.

BAULE (BAOULE, BAWULE) Côte d'Ivoire

Elefántcsontpart legnagyobb népcsoportja a Baule. Ők harcoltak legtovább a francia gyarmatosítás ellen, és minden nehézség ellenére megtartották hagyományos hitüket, szokásaikat. A legenda szerint a 18. században Abla Poku királynő a Senufók földjére vezette népét. Hogy át tudjanak kelni a folyón,

feláldozta saját fiát. Innen ered a Baule név: "meghalt a gyermek".

Jelenleg 1 milló baule él Elefántcsontparton, erdős és szavannás vidéken. Társadalmuk a toleranciára és az egyenlőségre épült: nem voltak életkori osztályok, felavatások, körülmetélés, papság, titkos társaságok. Minden falu független volt, a vének tanácsa és a népgyűlés kormányzott. A Baule falvakban a családok kerítéssel, udvarral körülvett házakban éltek. Fő táplálékuk a yam és a kukorica, melyet hallal és szárnyassal egészítettek ki. Kávét, kakaót és kóladiót eladásra termesztettek. Az éves betakarítási ünnepségen az első yamot az ősöknek ajánlották fel.

Tisztelik az ősöket, de semmilyen formában nem ábrázolják őket. Szertartási zsámolyaik testesítik meg az ősök szellemeit. A Baulék egy megfoghatatlan és megközelíthetetlen teremtő istenben hisznek: a neve Nyamien. Asie, a föld istene ellenőrzi az embereket és az állatokat. A szellemek természetfeletti

hatalommal rendelkeznek. A Baule vallás a lélek halhatatlanságán alapul.

A Baulék művészete igen változatos. A szobrászmesterség nem öröklődött, hanem személyes választás eredménye volt. Fából készült szobraik és maszkjaik szoros kapcsolatban vannak a természetfeletti világgal. A szobrok talapzaton állnak, enyhén hajlított lábakkal, kezük békés pózban hasukon pihen. A nyak igen hosszú, az arcon tipikus a bevagdalt díszítés és a kidülledt szemek. A hajviselet mindig részletesen kidolgozott.

Készítettek "szellemi hitves" szobrokat is, melyeket a férfi vagy az asszony a házban őrzött. A Baulék úgy tartották, hogy mielőtt erre a világra születtek, egy szellemi világban léteztek, ahol mindenkinek volt egy társa. Ez a "szellemi hitves" gyakran féltékeny lett a földi társra, és viszályt okozott a házasságában. Ilyenkor elkészítették a szellemi hitves szobrát és a figyelmesség jeleivel halmozták el. Vannak az ősök kultuszaival kapcsolatos szobraik és majomszobraik is...


Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPilisszentiván

Mások ezeket keresték még