NAGY FOTÓ FÉNYKÉP KATOLIKUS PÜSPÖK PÉTERY JÓZSEF VÁC 1938


14.800 HUF 40.20 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 02.
Termékkód: 1474150
Megtekintések: 21
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

Sojal (1590)   
Brazília

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 90%-ban6 óra alatt
Pozitív értékelések: 99.25%
Utolsó belépés: Ma, 13:55
Regisztráció: 2010. június 26.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:korának megfelelő

Állapot: használt, hibátlan
Jelzett/szignózott: igen
Hordozó: karton
Jelleg: önálló darab
Téma: portré, emberek

NAGY MÉRETŰ FOTÓ FÉNYKÉP KATOLIKUS PÜSPÖK PÉTERY JÓZSEF VÁC 1938
PÉTERY JÓZSEF, Dr(1890 - 1967)

Pétery (1939-ig Petró) József a Borsod vármegyei Miskolcon született, 1890. jún. 21. Az egri egyházmegye kispapjaként a teológiát Innsbruckban végezte és ott is doktorált. 1912. XII. 29-én szentelték pappá, ezt követően az egri papnevelde dogmatika tanára, majd lelki igazgatója, spirituálisa lett. 1938-ban kanonokká és székesegyházi plébánossá nevezik ki.

A váci püspöki szék már nyolc honapja betöltetlenül állt, amikor XII. Piusz pápa, Pétery József egri plébánost nevezte ki megyésfőpásztornak, 1942. október 24-én. A püspökszentelési szertartásra november 8-án került sor Egerben. Vácott 1942. november 11-én tartotta székfoglalóját.

Az új püspök elődje vonalában munkálkodott, legfontosabb feladatának a papi utánpótlás biztosítását tartotta, és két módon igyekezett a szemináriumba lépő ifjak számát növelni. A kisebb gimnazisták számára közös otthont rendezett be Vácott, egy Duna-parti kertes kúriában, és ide meghívta az Isteni Megváltó Leányai szerzetesnővéreket, hogy ők gondozzák a családtól távol élő és tanuló tarziciusokat, tapintattal, imádsággal ébresztgessék a hivatás első csíráit. A felsős gimnazisták számára kétemeletes épületben szabályszerű kisszemináriumot szervezett Csongrádon 1948-ban, amelynek megnyitására már nem kerülhetett sor. A főváros peremkerületeiben felduzzadt nagy lélekszámú plébániákat felosztotta, helyettük 3-4 új plébánia jobban megfelelt a kor igényeinek.

A háború, ill a frontvonal közeledésekor, 1944-ben Pétery püspök megtiltotta papjainak, hogy állomáshelyüket, s a reájuk bízottakat elhagyják. A világháború 1945-ös befejeződésével új korszak következett a Magyar Katolikus Egyház és más felekezetek számára is. Az új korszak nyitánya a földreform volt, ami jelentős mértékben csökkentette az egyház anyagi bázisát, a hitélet erősödését azonban nem tudta megállítani. A hatalom fő ellenségének Mindszenty József bíborost tekintette. Pétery József püspök szilárdan állt a prímás mellett, ezért hamarosan ő is részese lett az üldözésnek. Mindszenty József az egyházi és nemzeti megújulás eszközéül az egész ország területére kiterjedő ünnepségsorozatot választotta, amely Boldogasszony éve néven 1947. augusztus 15. és 1948. december 8. között zajlott. Ezt megelőzte a Hatvan városában 1947. június 7-8-án tartott Eukarisztikus Kongresszus. A Vác környéki hívek főpásztoruk vezetésével Vácon 1947.október 8-án sorakoztak a Szentszűz elé. A Magyar Püspöki Kar e napon Vácon tartotta értekezletét, melynek végeztével este a püspökök körmenetben vonultak a zsúfolásig megtelt székesegyházba. A Mária-év kellős közepén, 1948. május 15-én a kormány részéről bejelentették az egyházi iskolák államosítását. Pár hónap múlva letartóztatták Mindszenty József bíborost és koncepciós perben elítélték.

A támadások betetőzése a szerzetesrendek feloszlatása, s ezzel együtt az állam és az egyház közötti megegyezés kikövetelése ill. a papi békemozgalom elindítása volt. Pétery József nem értett egyet, sőt eltiltotta papjait a békemozgalomban való részvételtől, ezért, s azt követően is helytelenítette az egyház, békemozgalommal való szoros együttműködését, s ezért hamarosan támadások kereszttüzébe került. Pétery püspököt először utazásaiban - személyes szabadságában – korlátozták, majd hónapokig házi őrizetben tartották, végül a távoli Hejcére száműzték és gondosan őrizték, hogy papjaitól, híveitől teljesen elszigeteljék. Ettől kezdve az egyházmegye életét Dr. Kovács Vince segédpüspök, általános helynök – 1959-től apostoli kormányzó irányította. Az 1956-os forradalom egy rövid időre szabaddá tette Pétery Józsefet is, ám 1957. tavaszán ismét száműzték Hejcére, ahol 1967. november 25-én bekövetkezett haláláig élt. Az ÁEH kegyesen engedélyezte, hogy elődei mellé, a váci székesegyház sírboltjába helyezzék örök nyugalomra.

Szivesen postázom is aktuális postadíjjal.

Személyes átvétel: Budapest XIII.Kerület.Kék metró, LEHEL.tér, BULCSÚ utcai kijárat. Szinte bármikor.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest XIII.
Postázás1460 HUF

Mások ezeket keresték még