Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Antik, nagyméretű ikon; a máriapócsi Istenszülő/Könnyező Madonna,fatáblán, kézzel festett,aranyozott


65.000 HUF 213.49 USD Minimálárat még nem érte el. Licitálok
Garancia: örökös  
Személyes átvétel
Aukció részletei
Licitek száma: 0 licit
Hátralévő idő: 9 nap 12 óra
Aukció vége: 2020. 12. 03. 17:36
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. november 19.
Termékkód: 3285809
Megtekintések: 17
Megfigyelők: 0
Eladó adatai
 

farkasf52 (160)  
Bács-Kiskun megye

Hitelesített felhasználó

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 17:19
Regisztráció: 2011. június 01.
Állapot:korának megfelelő

Magángyűjteményből eladó, a máriapócsi Istenszülő/Máriapócsi Könnyező Madonna ikonja; fatáblára, kézzel festett eredeti ikon, dúsan aranyozott glóriákkal, szép állapotú, rendkívül nagyméretű, aranyozott keretben, üvegezve, tokozva!

Magyarország leghíresebb és legismertebb ikonábrázolása!

Az eredeti "bécsi" - Máriapócsról 1697-ben elszállított kegykép - másolata. Az eredeti Könnyező Madonna kegykép ma a Stephans dóm déli oldalhajójának márványbaldachinja alatt kapott elhelyezést, ahol nagy tisztelettel őrzik, de azóta sem könnyezett újra!

Az ikon temperafestékkel, kézzel festett, a glóriák aranyfüsttel borítottak.

Az ikon készítője, és készítésének pontos ideje ismeretlen ( a kép állagát is tekintve - nem mai darab, s nincsenek rajta trükkös öregítő eljárások -  készítési ideje a XX. sz. korai időszakára datálható).

Ergo, eléggé koros; nem kereskedelmi céllal készült sorozat áru!

Mérete: 45,5  x 33,5 cm!

Tokozással: 56,3 x 45,3 cm!

A jelenlegi - a máriapócsi Szent Mihály tiszteletére felszentelt kegytemplomban (nemzeti szentély) lévő - másolatról nem készülhettek másolatok, mert a hálaadó ajándékok miatt csak a kegykép arca és kezei voltak láthatóak a 2005-ös felújításig.

Ergo e darab is az eredeti - Bécsbe hurcolt máriapócsi Könnyező Madonna - másolati példánya!

A máriapócsi Madonna képe 1679-ből származik, amely a szóbeszéd szerint, könnyeket hullatva segítette győzelemre Savoyai Jenő seregeit a török ellen. A három alkalommal könnyezett eredeti képet Máriapócsról, a görögkatolikus templomból I. Lipót német császár - felesége kérésére - vitette Bécsbe, a fényes Szt. István dómba.

Az Istenszülő képét Csigri László máriapócsi bíró készíttette - a török fogságból történő szabadulásának fogadalmaként - Papp Dániel helybéli görögkatolikus lelkész öccsével, Papp Istvánnal, 6 magyar forintért. Az ikont a bíró nem tudta kifizetni elkészülte után, így azt egy tehetősebb polgár, Hurta Lőricz vásárolta meg, s adományozta az akkori fatemplomnak.

1696. november 4-én, a kis fatemplomban Papp Dániel lelkész a Szent Liturgiát végezte, miközben  Eőry Mihály pócsi földműves arra lett figyelmes, hogy az ikonosztázon elhelyezett Istenszülő ikon mindkét szeméből bőségesen könnyek folynak. E könnyezés két hétig szakadatlanul folyt.

Anno a kép Bécsbe szállításakor, útközben is pár másolatot készítettek az ikonról, s ezek egyike Telekessy István egri püspök intézkedésére került vissza Máriapócsra az eredeti ikon helyére!

Sem az eredeti kép, sem a róla készült másolatok soha nem könnyeztek újra - kivéve azt - amelyet visszavittek Máriapócsra.  A pócsi másolatnak 1715. augusztus 1-én volt az első könnyezése, és a harmadik leghíresebb könnyezése 1905. december 3-án kezdődött. A könnyeket felfogó selyemkendő kicsiny foglalatban ma is a kegykép alatt található!

Ritka, nagyméretű, kézzel készített ábrázolás, manapság csak kisméretű fényképek, és nyomdai úton készített másolatok/nyomatok lelhetők fel; az ilyen korosabb - kézzel festett - egyedi darab igencsak ritkaságnak számít!

Csillagászati áron létezik pár kisméretű, mai, kézifestésű darab!

Gyűjtemény ritka darabja is lehet!

Az utolsó képen az eredeti - "bécsi" - Pócsi Könnyező Madonna ikon látható!

Akár ortodox templomi kegytárgynak, avagy kegyadománynak is megfelelő lehet, mérete és kivitele alapján!

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBaja
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még