Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Antik,rendkívül nagyméretű ikon, a Vlagyimiri Istenanya, fatáblára kézzel festett, keretben, tokozva


82.000 HUF 271.23 USD Minimálárat még nem érte el. Licitálok
Garancia: örökös  
Személyes átvétel
Aukció részletei
Licitek száma: 0 licit
Hátralévő idő: 3 nap 18 óra
Aukció vége: 2020. 12. 03. 17:37
Termék információk
Feltöltés ideje: 2020. november 19.
Termékkód: 3285810
Megtekintések: 32
Megfigyelők: 0
Eladó adatai
 

farkasf52 (160)  
Bács-Kiskun megye

Hitelesített felhasználó

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 12:00
Regisztráció: 2011. június 01.
Állapot:korának megfelelő

Magángyűjteményből, a Vlagyimiri Istenanya/Vlagyimiri Madonna rendkívüli méretű, eleusza típusú ikon ábrázolása, eredeti orosz származású, autentikus megjelenítésben, aranyozott kerettel, üveggel védett, nyitható tokban.

Rendkívül nagy méretű, és súlyú;  szárított vörösfenyő fatáblára, kézzel festett, hagyományos-természetes alapú festékanyaggal, roppant aprólékos, igényes munka; rendkívül impozáns darab!

Méretei: 58 x 34 cm, tokozással: 70 x 46 cm-es.

Igazolhatóan, hagyatékból került beszerzésre e fatáblás ikon; 1958-ban került Magyarországra Szovjetunió/Oroszországból, Szentpétervár-Leningrád városából. Egy - azóta elhunyt - Leningrádban egyetemet végzett házaspár hozta magával, s ottani tartózkodásuk idején ott vásárolták, s a leszármazótól/örököstől került a birtokomba. Tokozása utólagosan történt, korhű kerettel, állagmegóvása végett!

Állapotát tekintve teljességgel hibátlan, rendkívül aprólékos, igényes munka, roppant autentikus, nem szolgai másolata a konstantinápolyi származású eredeti ikonnak, s nem tucatmásolat! Készítési idejét tekintve az 1900-as évek közvetlen elejére tehető! Ergo száz év körüli  a kora!

Tévedések elkerülése végett, ez nem úti emléktárgy,  avagy utódköztársasági, vagy kalambakai öregített kivitelű sorozattermék!

Az eredeti mű, Oroszország, avagy az ortodox világ második leghíresebb ikonja, az egyik legnagyobb tisztelet övezte ikon az ortodox egyházban, s az ikonfestészet egyik csúcspontja, az orosz ikonfestők legszentebb példaképe!

Az eredeti mű jelenleg a Tretyakov képtárban van, 1125 - 1131 között Konstantinápolyban készült körmeneti ikon, s a bizánci császár ajándékaként érkezett a Kijev melletti Visegorod-i templomba. 1155-ben Andrej Bogoljubovszkij herceg átvitette Vlagyimírba, a fejedelemség fővárosába (innen az elnevezése). Majd többszöri költöztetés után Moszkva városát védte Timur Lenk támadásától, ezt követően  rendkívüli tisztelet tárgya, és nemzeti ereklye lett!

A homlokon és a vállakon lévő drapérián ábrázolt csillagok szimbólumok (eredetileg három, egy a homlokon, kettő a vállakon) asszír hagyomány szerint a szűz voltára utal.

Az eredeti ikon az utolsó képen látható!

Igényes otthon, gyűjtemény, s iroda dísze; avagy ortodox templom kegytárgyának is alkalmas lehet!

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Személyes átvételBaja
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.


Mások ezeket keresték még