A második vásárlási lehetőség egy olyan új funkció, amely aukció típusú hirdetések esetén használható. Ennek segítségével az eladó felkínálhatja a terméket – a nyertes licitálón kívül – bárkinek, aki az aukción licitált.

A második vásárlási lehetőség elküldésével az eladó lehetőséget ad a licitálónak arra, hogy megvásárolja a terméket azért az összegért, amelyet ő licitként megajánlott az aukció során.

Mikor használható a második vásárlási lehetőség?

 • Lejárt aukció licittel (minimálárat nem érte el)
  Az aukcióra érkezett licit, de sikertelenül zárult, mivel a legmagasabb licit nem érte el a minimálárat.

  Képzeljük el azt az esetet, amikor az eladó pl. 20.000 Ft-os minimálárat határoz meg az aukció során, de mivel a legmagasabb licit 18.000 Ft-on áll meg az aukció sikertelenül zárul, hiszen nem éri el a 20.000 Ft-os határt. Ebben az esetben az eladó dönthet úgy, hogy lehetőséget ad a legmagasabb licitálónak arra, hogy 18.000 Ft-ért megvásárolja a terméket.

 • A nyertes licitálóval nem jött létre az üzlet
  Megeshet, hogy a nyertes licitálóval valamilyen oknál fogva nem sikerül megkötni az üzletet. Ha a termékből 1 darab érhető el, ilyenkor nyomatékosan felhívjuk az eladó figyelmét arra, hogy csak abban az esetben ajánlja fel a terméket másik licitálónak, ha a nyertes felhasználó lemond a termék átvételéről.

  Ebben az esetben az eladónak az eredeti tranzakciót sikertelenként kell értékelnie, azonban mostantól ilyen esetben sem kell lemondania a sikeres üzletről, hiszen felajánlhatja a terméket a második legmagasabb ajánlatot tevő licitálónak.

 • Az aukciós termékből több darab is elérhető
  Ha az aukción indított termékből több teljesen megegyező darab is elérhető.

  Tegyük fel, hogy az eladó egy olyan tételt hirdet meg aukción, amelyből 4 darab is elérhető. Ilyen esetben az eladó a nyertes licitálón felül további 3 licitálónak is felajánlhatja megvásárlásra a terméket azért az összegért, amelyet az adott licitáló megajánlott az aukció során.

  Példa: a nyertes licitáló 20.000 Ft-ért nyeri meg a terméket. A további licitek így alakulnak: Andrea 19.000 Ft-ot, Péter 18.000 Ft-ot, Balázs 17.000 Ft-ot ajánlott a termékre a licitálás során. Ebben az esetben az eladó felajánlhatja a maradék 3 termékét 19.000 Ft-ért, 18.000 Ft-ért, illetve 17.000 Ft-ért.

Hogyan működik?

Amikor második vásárlási lehetőséget küld egy eladó, a licitáló ajánlatot kap abban az összegben, amelyet a licit során megajánlott a termékért. Például: ha a licitáló legmagasabb licitje 16.000 HUF volt, a licitáló 16.000 HUF-os ajánlatot kap az eladótól és ezért az összegért megvásárolhatja a terméket.

A licitáló elfogadhatja, illetve elutasíthatja az ajánlatot, visszaajánlásra nincs lehetősége ebben az esetben.

További működést érintő tájékoztatást a súgóközpontban találhat: mi az a második vásárlási lehetőség?

Hogyan küldhető második vásárlási lehetőség?

 • Lépjen a Lejárt vagy az Eladott termékeim oldalra.

 • Keresse meg az aukciót.

 • A További opciók listában válassza a Második vásárlási lehetőség menüpontot.

 • Adja meg, hogy hány termék áll a rendelkezésére, illetve hogy meddig érvényes az ajánlata. Ezt követően válassza ki, hogy kinek küldi a vásárlási lehetőséget.

 • Kattintson a Küldés gombra.