Eladó Várdeák Ferenc: Foyóparti házak című olajvászon festménye


99.999 HUF 272.11 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. augusztus 18.
Termékkód: 3107929
Megtekintések: 496
Megfigyelők: 3
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

baksi (145)  
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 50%-ban11 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 25.
Regisztráció: 2011. június 11.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre örökös pénzvisszafizetési garanciát vállal.
Téma:tájkép
Technika:olaj
Stílus:impresszionizmus
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:nagy (80 cm-től)
Szignó:szignózott
Állapot:sérült
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:nem

Eladó Várdeák Ferenc / Folyóparti házak című olajvászon festménye. Mérete 60*80 cm + keret. Szignózott jelzés: jobbra lent. A vászon festmény két részén pár centis szakadás található, ami restaurálást igényel.

Várdeák Ferenc (Budapest, 1897 - 1971.): Festőművész, rajztanár Réti István nagybányai művész tanítványa volt, majd tanársegédje lett, s többször állítottak ki közösen Nagyváradon.

Mesterei voltak Baránszky László tanár és Réti István a nagybányai művésztelepen. Várdeák Ferenc a nagybányai szellemiséget talán legintenzívebben-leghűségesebben őrző és továbbadni tudó Réti István festőművésznek, főiskolai tanárnak volt tanítványa és tanársegéde is. A nagybányai alapító Mesternek jelentős szerepe volt abban, hogy a trianoni békeszerződés után Romániához kerülő, az 1920-as évek elején nehezen látogatható művésztelep szellemisége beépüljön a budapesti Képzőművészeti Főiskola festészetoktatási gyakorlatába. Az őszi és tavaszi két félév, két szemeszter után volt egy harmadik, egy nyári művésztelepi gyakorlat, a trimeszter, amikor a Nagybányát helyettesítő, azt pótolni akaró magyarországi nyári művésztelepeken dolgoztak a festőhallgatók, mestereik irányítása mellett. Várdeák Ferencnek meghatározó festészet-gyakorlati praxisa lehetett ez. Ugyanis a munkája, tanítási helyszínei változásával megtartotta majd’ fél évszázadon át ezt a helyszíni, in situ motívumfestést, táj-, falu- és városképeiben egyaránt. Vagyis hogy ott ült a helyszínen, vázlatokat készített, vagy közvetlenül festett.

Az I. világháborúban besorozták katonának, de szokatlan módon még ott sem hagyott fel a rajzolással, katonatársai portréit készítette el. Munkáját nehezített később a Trianoni békediktátum és a 1933-as nagy gazdasági válság.

1928-1936: Abonyban a mai Gyulai Iskola épületében tanított. Abonyba jelentkezett tanításra, ahol a tantestületben olyan emberekkel dolgozott, mint Bogárom Zoltán, Szűcs Valéria, Dr. Hirn Márton, Brösztel Anna, Dr. Klein Andor, id. Rolkó Gyula, Berencsik Vilma. A tanítványok közül is több nevet ismerünk, pl. Györe Pál, Bedekovics Andor, Kárteszi János nevét.

Az Abonyban töltött idő alatt festette meg a Gyulai Gaál Miklós Iskola nevelői szobájának ajtaja mellett elhelyezkedő szekkót, amelynek mérete 3x4 méteres.

Főbb témai között szerepeltek a városképek, Óbuda, Szentendre, Dunapart, tájképek, csendéletek, portrék, szakrális képek.

A technikák közül az akvarell, olajfestmény, tempera, szekkó, freskó azok amelyeket alkalmazott. Impresszionista felfogásban festett. Jellemző volt a látvány utáni festés, szabadban plein-aire festésmód. Nagy hangsúlyt fektetett a tükröződések, fény-árnyék formateremtő hatásának alkalmazására. Egy-két kivétellel világos tónusú képeket festett, melyeknek méretére jellemző, hogy kis- és közepes nagyságúak voltak.

Alapállása a nagybányai plein air festészeté, a természetben közvetlenül dolgozó alkotóé. Színvilága jobbára világos, oldott, festékfölrakását impresszionisztikusnak mondanám. Motívumai, városképi együttesei azonban olyan – és csak olyan – mértékben formahűek, hogy a fölismerhetőség bélyegét és a lokalitás karakterjegyeit az alkotó számára legmegnyugtatóbban egyesíthessék.

Oldott festőiségű opuszain topografikus hűséggel rögzítette a bicskei teleket, jellegzetes soproni és budai utca- és városkép-részleteket, a miskolci Szinva-partot, az ízig vérig festőien változatos Tetemvárat, vagy éppen a Váci Hétkápolnát. Várdeák Ferenc látvány-leletei, kép-följegyzései megérzékítik az épületekből, városképi együttesekből sugárzó szellemiséget. És természetesen árulkodnak – ahogyan a festményeiből kiolvasható mindez – az alkotóról, akit én konteplációra hajlamos, érzelmileg befelé forduló, ám derűs kedélyű embernek képzelek el. Neki magának is megnyugtató, megnyugvást, csendes szemlélődésre való hajlandóságot megerősítő objektum lehetett egy-egy festménye. Képei a megrögzített tájak és települések állandóságát sugallják a mindig változóban. S ettől közvetlenek, szobáink falára képzelhetően megnyugtatóak, az enteriőrökben otthonosságot terjesztők. Jó mesterségi színvonalon képviselik a nagybányai tájfestészet tradícióit.


Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételSzentendre
Postázás3000 HUF

Mások ezeket keresték még