PEST ÉS A NŐK 1-2. Laczkó Géza


3.000 HUF 8.29 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. november 16.
Termékkód: 971898
Megtekintések: 131
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

manyi (1469)  
Vas megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban27 óra alatt
Pozitív értékelések: 95.83%
Utolsó belépés: Ma, 13:11
Regisztráció: 2011. november 01.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:


A Laczkó-novellák gazdag, sokarcú világából – szinte irányjelző csúcsként – három témacsoport emelkedik ki; az egyik a történelem: ez az írót regényekben, novellákban, tanulmányokban, egész pályáján végigkíséri. Történelmi novelláiban nem a nagy államférfiak, népek állapotára kiható helyzetek érdeklik, hanem a meztelenre vetkőző hétköznapok. Hágár, a kis szolgáló, méhében hordott fiáért visszaalázkodik Ábrahám sátrába; a Tomi piacán ácsorgó kiszolgált legionárius, a jazig puszták fia, azt keresi, aki majd ősei szokása szerint temeti el; Madame Talleyrand utolsó kalandját szövögeti… Laczkó nagy légkörteremtő erővel, hitelesen idézi meg régi korok alakjait, s bekalandozza szinte az egész magyar és európai történelmet.
Saját korához szigorúbb, ahogy – másik fő témájaként – félresiklott életek fölé hajol, részvéttel és ítélkező szándékkal egyszerre. Szerencsétlen páriák e hősei, akár előkelő kastélyok, akár szegényházak lakói. Mind menekülnek – áporodott hálószobákból, karrierek hazug siker kulisszái mögül. A novellák azt a pillanatot ragadják meg, amikor rádöbbennek: örökre elromlott az életük; a fullasztó polgári világban a megalkuvás és menekülés egyaránt csak tragédiához vezethet.
A szerelem – harmadik főtémaként – a menekülés egyik eszköze. A novellákban sokféle alak, típus, élethelyzet jelenik meg: az alázatos, rabszolgaként meghódoló nő, a frigiditás önkínzó játékosa, az érzéseivel szemérmesen meghúzódó, boldogtalan asszony, a fizetett szerelemből családi fészekre vágyó, csak "nyári feleség", a polgári jólét bástyái mögül kirándulgató úrinő, s a többiek: a pesti utcán kavargó, pénzre, csókra, mámorra éhesek, az öregség partjára sodródók, akik mentőövként kapnak a boldogság után.
Laczkó novelláit a témagazdagság, az emberi sorsok sokfajta megközelítése jellemzi. A formák fölényes biztonsága, ahogy az évtizedek során hőseire kérgesedett magatartást egyetlen drámai helyzetben oldja föl, félrecsúszott pályáknak szab új irányt: az elegáns, könnyed stílus, amely jól illeszkedik a mondanivalóhoz: s mindenekelőtt a szemlélet frissessége, amellyel az író a megszokott, a szokványos mögött fölfedezi a meglepőt, a tettek, szándékok nem is sejtett titkos rugóit.

Termékeim Szombathelyen átvehetők vagy postázom.Postaköltséget takarít meg, ha több könyvet vásárol.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Szombathely
Postázás 2695 HUF
Egyéb 1500 HUF

Mások ezeket keresték még