1P464 Német világháborús emlékérem FÜRG DAGERLAND W 1914


32.000 HUF 87.06 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. november 24.
Termékkód: 5421808
Megtekintések: 210
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3019)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Ma, 17:31
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Régi, szép állapotú, világháborús kitűző, érem, emlékérem. Felirat: FÜRG DAGERLAND W 1914

Szélesség: 3.2 cm

Hosszúság: 8.8 cm

Súly: 0.015 kg

Német Világháborús Emlékérem (Német Becsületlégió)

A világháborús német emlékérme, aranyozott változata, előlapja felhelyezett harci jelvénnyel.

Az érem hátlapja, rézbevonatú változat.

A német második világháborús emlékérem a Weimari Köztársaság egyik legismertebb, nem kormányzati, német második világháborús emlékérem .

Őstörténet

A Német Birodalom hivatalos körei még a háború alatt, körülbelül 1917 őszétől tárgyaltak egy háborús emlékérme tervezett létrehozásáról. Miután a császár és a német szövetségi herceg jóváhagyta a tervet, 1918 júliusában megkezdődött a munka az érem konkrét tervén. A benyújtott pályázatok között szerepelt a neves festő, Franz Stassen terve . A projektet a háború eszkalálódása, a forradalom és a politikai helyzet teljes átrendeződése miatt nem folytatták tovább.

A Weimari Köztársaságban különböző politikai okok miatt nem hoztak létre hivatalos emlékművet az 1914-18-as világháborúra, bár a legtöbb más állam (beleértve a vesztes oldalon lévőket is) megfelelő kitüntetéseket készített. A vesztes oldalon lévő államok számára a csalódottan hazatérő katonák ilyen kitüntetése szinte lélektani szükségszerűség volt. A megváltozott társadalomba és az új államba való visszailleszkedésüket szolgálta, és minden politikai megfontoláson túl az eredmények személyes elismerésének és elfogadásának érzését keltette. Ezt Németországban figyelmen kívül hagyták, ami nagy elégedetlenséget, az állammal való kiábrándulást és erős intellektuális vákuumot eredményezett a háborús veteránok körében.

Ezt a hiányt számos kisebb-nagyobb egyesület töltötte be világháborús kitüntetésekkel és emlékjelképekkel, valamint "hazafias támogató programmal". Közülük a világháborús német tiszteletbeli emlékérme különleges helyet foglal el, nem csak azért, mert az egyik legnépszerűbb kitüntetés volt, hanem azért is, mert a kitüntető "Ordensrat" ezt tartotta az "egyetlen hivatalos"-nak, a kitüntetés pedig mindig "iV"; „a császár vagy a kormány nevében”.

A sokszor nagyon művészien és igényesen megtervezett nem hivatalos világháborús érmek mindegyikét betiltották a (nagyon szerény és csak egyoldalú bélyegzővel ellátott) állami világháborús Becsületkereszt alapításával 1934-ben, adományozásuk ekkor leállt . legkésőbb a további viselést megtiltották. Előfordult, hogy ezeket a „magán” kitüntetéseket egy ideig (1935-ig) illegálisan ítélték oda, sőt gyakran hallgatólagos toleranciával vitték tovább a hivatalos rendek és kitüntetések mellett.

Alapítvány és díj

szalagkapocs; a középső szalagon a világháború tiszteletbeli emlékéremére, felhelyezett miniatűr csatajelvénnyel.

Kitüntetési oklevél az éremért a csatajelvénnyel.

1921-ben, az 1914-18-as világháború emlékére hivatalos, állami, német kitüntetés hiányában, a „Nemzeti Szemléletű Katonák Szövetsége” felvetette a már korábban tervezett háborús emlékérem adományozásának gondolatát. a háború alatt. Ezen a „nemzeti gondolkodású katonák egyesületén” belül intézményként „rendi tanács” jött létre, amely az i. kitüntetést adományozta. V., azaz a császár vagy az állam nevében. Nem sokkal azelőtt, hogy a „Nemzeti Gondolatú Katonák Szövetségét” betiltották, ez a rendi tanács kivált az egyesületből, és önálló intézménnyé vált. Ezzel egy időben Berlinből a bajorországi Buxheim an der Illerbe helyezte át székhelyét. 21-én megalakult a Rendi Tanács. 1921 szeptembere bejegyzett egyesületként, és a régi hadsereg minden rendű tagja képviseltette magát, nem csak tisztek. A rendi tanács élén a tiszteletbeli marsall, a kancellár és az igazgatóság állt. Először tiszteletbeli vezérezredesként működöttKarl von Einem , mint kancellár és az éremalap hajtóereje Hauptmann a. D. Rudolf Hering-Deutschwehr.

Az érem birtokosai önkéntes alapon egyesültek az ún. „Német Becsületrendben”. Ez a megjelölés szándékosan a híres "Francia Becsületlégió " -n alapult, és az egyesületet kezdetben így osztották fel légiókra és kohorszokra, mint alcsoportokra. A Rendi Tanács igazgatósága automatikusan a „Német Becsületlégió” igazgatótanácsa is volt; egyébként a szervezetek függetlenek voltak egymástól.

A világháborús német emlékérme rendjének 1922. december 1-jei alapszabálya kimondja:

A Német Világháborús Emlékérem, a DEdW egy kitüntetés, amelyet a halottak emlékére, az élők tiszteletére és az eljöttek utánpótlására hoztak létre. Ez az a történelmi díj, amelyet átadtak volna, ha nem hiúsították volna meg alattomosan a dicsőséges német fegyverek győzelmét. A DEdW IV. Rendi Tanácsának kérelmére vagy javaslatára ítélik oda.

A DEdW-t háborús díszként viselik fekete, fehér és piros szalagon, közvetlenül a német hadiérmek mögött.

A DEdW-t minden olyan férfi és nő kaphatja meg, akinek a kitüntetésre való méltóságát a becsületére tett írásbeli nyilatkozat igazolja, miszerint a világháború és az azt követő világháború idején a legjobb tudásuk és hitük szerint igyekeztek tenni kötelességüket a német hazáért. .

Azok a férfiak, akik becsületük és lelkiismeretük alapján megerősítik, hogy frontharcosként harcoltak az ellenséggel, megkapják a DEdW harci jelvényt , amely egy kardból és egy tölgykoszorúból áll.”

– Az érem rendszabályai

Díjlevél a harci jelvény nélküli éremért.

Kitüntetési oklevél.

A bonyolult és rugalmas odaítélési feltételek alapos olvasása során kiderül, hogy az érmet gyakorlatilag bárki (férfi vagy nő, katona vagy civil) megvásárolhatja. A kitüntetés átvételéhez sem különleges okiratok igazolására, sem frontharcosként végzett harci tevékenység dokumentálására (pl. fizetési könyv) nem volt szükség a harci jelvény megszerzéséhez. Szinte csak a „hazafias hozzáállás” volt szükséges odaítélési kritériumként. Az érem odaítélése nyilvánvalóan arra irányult, hogy minél több tagot számláló országos szövetség jöjjön létre, amelyet azonos kitüntetés, mint azonosító jel egyesít, és a „Becsület légiójába” szerveződik. Emellett a Rendtanács további kitüntetéseket adományozott „tiszteletre” azoknak, akik nem törekedtek a de "érdemesnek" ítélték őket. Többnyire ismert személyiségek voltak, akiket megtiszteltetésnek kellett volna éreznie, de valójában nem mindig, hiszen könnyen átlátták az érem jelentőségét. A száműzetésben élő császár elhatárolódott z. B. hangsúlyosan az éremből, a Német Becsületlégió és a Rendtanács, amely úgyszólván képviselőként adományozta az érmet. Odáig jutott, hogy más tisztek versenyeztek 1925-ben a " aki úgyszólván az ő nevében ítélte oda az érmet. Odáig jutott, hogy más tisztek versenyeztek 1925-ben a " aki úgyszólván az ő nevében ítélte oda az érmet. Odáig jutott, hogy más tisztek versenyeztek 1925-ben a "Német Világháborús Résztvevők Tiszteletbeli Szövetsége eV ” és az ehhez kapcsolódó Háborús Becsületkereszt, mivel megtagadták a világháborús német tiszteletbeli emlékérme kezelőitől a magasabb legitimációt, és csalásnak minősítették az ezzel kapcsolatos kijelentéseiket.

Az érem átadása és a Német Becsületrendi Légió megszervezése töretlenül folytatódott. A Rendtanács 1924-ben Bajorországból Mecklenburgba költözött, és 1927-től végre ismét Berlinben székel. A testületet többször átszervezték. A kezdeményező, Hering-Deutschwehr kapitány 1924-ben távozott. Helyette a káprázatos Erich Ludendorff tábornok került az első helyre, akit több ismert nevű tábornok és magas rangú tiszt támogat (pl. Paul von Bülow , Max Schlee Pascha tábornok és Gerhard Roßbach ).

1934-ben a DEdW Rendi Tanács azonnal és hivatalosan reagált a Világháborús Becsületkereszt adományozására , az új jogi helyzetnek megfelelően, ha és de nélkül, megszüntette a kitüntetéseket, és önként feloszlott. A meglévő 15 000 RM nyereségtőkét a birodalmi kormánynak utalták át a háborúban súlyosan megsérültek javára. 1934. július 28-án volt a rendi tanács utolsó ülése, amelyen feloszlatták. A "Német Becsületlégió" kezdetben létezett, de később csatlakozott a " Reichskriegerbund Kyffhäuser "-hez, amely véget vetett önálló létezésének.

Megjelenés

A tervhez a Rendi Tanács az 1918 őszére tervezett háborús emlékérme Franz Stassen művész tervezetét vette alapul . A festő új előlapot tervezett, amelyen a császár portréja helyett most egy katona és a béke istennője látható.mutatta, a hátlap ugyanaz maradt. Franz Stassen tervezte az éremszalagot és a harci jelvényt is. Az érem bronzból készült, fényesen aranyozott és színezett réz is előfordul, akárcsak a harci jelvény. Átmérője 32 mm, a tetején pedig egy lyuk van a gyűrű számára. A magaslat elöl babérlevéllel, hátul tölgyfalevéllel díszített. Az érmeket változó díszoklevéllel adták át, amelyen a csatajelvény is szerepel, ha azt is odaítélték. A kitüntetések nagy formátumú dekoratív leveles oklevelekkel készültek, amelyeket Franz Stassen is tervezett.

elülső

A győzelem szárnyas istennője hosszú köntösben áll bal oldalon sima felületen, keskeny, megemelt peremen belül. Felemelte a karját, és babérkoszorút készül helyezni az előtte álló katona fejére. A második világháborús egyenruhás katona a jobb oldalon áll. Jobb kezében az acélsisakot fogja és a derekára szorítja, bal kezével a földön álló és hátrafelé szétterülő fegyverét tartja. Mellkasán jól látható az első osztályú vaskereszt .

vissza

Az 1914-es vaskereszt előlapja sima felületen, keskeny, magasított szegélyen belül van ábrázolva. Alatta, az érem ívét követve, két tölgyág található, amelyek kissé a Vaskereszt alsó karja felé érnek. A vaskereszt fölött nagy gótikus betűkkel, szintén az érem ívét követve a felirat: A HAJÁÉRT .

A hordozás módja

A világháborús tiszteletbeli emlékérem egy nagy éremrúdon van felszerelve. balról Balról jobbra: Vaskereszt II. osztályú, I. világháborús emlékérem harci jelvénnyel, keleti frontkereszt, pezsgőkereszt, somme-kereszt, magyar háborús emlékérem 1914–18.

A kitüntetést a bal mellen, széles, fekete középső csíkos (8 mm) szalagon viselték, ettől jobbra és balra kb.1 mm széles fehér csík. Ezzel szomszédos, jobb és bal oldalon a fekete/fehér/piros birodalmi színek állnak egymás mellett trikolorok formájában. A szalag oldalán két, kb.1 mm-es külső fehér él található. A nők ugyanabból a szalagból női íjon viselték az érmet.

Battle Badge

A frontkatonák a szalagra rögzíthették a csatajelvényt, egy üreges préselt kapcsot, amely egy babérkoszorún keresztül jobbra felfelé mutató kardot ábrázol. Alul a kard a koszorú alatt, fölötte.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IX.
MPL - csomagautomata1650 HUF
MPL - házhozszállítás1800 HUF
PostaPont1650 HUF

Mások ezeket keresték még