Perszeusz és Pegazus, Medúza fejével - mitológiai műalkotás


390.000 HUF 1,070.17 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. augusztus 12.
Termékkód: 4517292
Megtekintések: 567
Megfigyelők: 7
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

vapiano (844)    
BUDAPEST

Válaszadás: 87%-ban17 óra alatt
Pozitív értékelések: 98.61%
Utolsó belépés: Ma, 11:52
Regisztráció: 2013. október 10.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:mitológia
Anyag:bronz

Perszeusz és Pegazus, Medúza fejével - mitológiai műalkotás

bronz szobor, 45cm magas, 22cm széles, 34cm hosszú, súlya: 14kg, márvány talapzaton, hibátlan állapotban.

Perszeusz Zeusz és Danaé fia. Akrisziosz, akinek nem született fia, elment Delphoi jósdájába, ahol arra figyelmeztették, hogy Danaé fia egy nap majd megöli őt. Hogy ezt megelőzze, Akrisziosz Danaét egy tető nélküli érctoronyba záratta (egy másik monda szerint egy föld alatti börtönbe). Azonban Zeusz, aranyeső képében teherbe ejtette Danaét, aki pár hónapig sikeresen titokban tudta tartani, hogy gyermeke született, azonban a titokra fény derült. Bár félt a jóslattól, de tarva az istenek haragjától is, ha ártott volna Zeusz gyermekének, Akrisziosz Danaét és unokáját egy faládába záratta és bedobta a tengerbe. A hullámok a ládát Szeriphosz szigetén vetették ki, ahol Diktüsz, Polüdektész király testvére talált rájuk. Diktüsz magához vette őket és saját fiaként nevelte fel Perszeuszt.
Időközben Polüdektész beleszeretett Danaéba és el akarta csábítani őt. Mivel Perszeusz kevéssé becsületesnek tartotta őt, hogy megszerezhesse Danaét, el kellett távolítania az ifjút, nehogy meghiúsítsa a tervét. Polüdektész vacsorát adott, ahová mindenkinek egy lovat kellett magával vinnie ajándékba. Mivel Perszeusz ezt nem tudja teljesíteni, megneveztette az ajándékot, amelyet kértek helyette, s Polüdektész az egyik Gorgó, a halandó Medúsza fejét nevezte meg ajándékul. Perszeusznak nem volt más választása, ezért elindult, hogy megkeresse és lefejezze a Gorgót.
A barlangban meg is találta a Gorgókat, akik éppen aludtak. A Gorgók hárman voltak: Szthéné, Eurüolé és Medúsza. Fejüket kígyópikkelyek borították, szájukból akkora fogak meredeztek elő, mint a disznó agyara, kezük rézből, szárnyuk aranyból volt. Aki csak rájuk nézett, kővé meredt a rémülettől. Perszeusznak sikerült nesztelenül beosonnia és levágta Medúsza fejét, miközben csak Athénétől kapott pajzsban visszatükröződve látta a szörny képét. Medúsza nyakából ekkor előpattant Pégaszosz (vagy Pegazus) és Khrüszaór gigász. Medúsza nővérei hiába keresték a gyilkost, Perszeusz a sisakban láthatatlan volt és sikeresen kimenekült a barlangból. Ekkor meglátogatta Atlasz királyt, Mauritánia urát, de az megtagadta tőle, hogy vendégül lássa, mire Perszeusz bosszúból kővé változtatta őt (róla kapta az Atlasz-hegység a nevét).

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Budapest XIV.
Postázás 5000 HUF

Mások ezeket keresték még