Online piacterünkön az eladók és a vevők visszajelzést írnak egymásról. Ezek az értékelések nemcsak azért hasznosnak, mert a közösség tagjai tiszta képet kapnak egy-egy vevőről vagy eladóról, hanem azért is, mert a Galéria Savaria ezen értékelések alapján tudja kiszűrni azokat a felhasználókat, akik szabálytalan tevékenységükkel bosszúságot okoznak másoknak. Most ezt a kiszűrési folyamatot gyorsítottuk meg.

Tegnap egy olyan fejlesztést aktiváltunk, ami lehetővé teszi, hogy még hamarabb kiszűrjük és korlátozzuk a komolytalan vásárlókat, és a szabálysértő eladókat.

Mi változott?

A felhasználók által leadott értékeléseknek köszönhetően hatékonyan ki tudjuk szűrni azokat a felhasználókat, akik a szabálytalan tevékenységeikkel bizonyítják, hogy nincs helyük a Galéria Savarián. Az eddig is használt kézi moderálást automatikus korlátozást végző funkció fogja segíteni.

Automatikusan korlátozásra kerül az a felhasználó, akinek:

  • Az első két tranzakciója sikertelen (és ő a mulasztó fél) és/vagy sikeres, de negatív értékelést kapott.

 

A funkció a 2016. május 1-je után leadott értékeléseket veszi figyelembe.

Úgy gondoljuk, hogy ha egy felhasználó 2 sikertelen adásvétellel kezdi a Galéria Savariás tagságát – tehát nincs pozitív adásvétele, csak két sikertelenül végződő tranzakciója -, akkor nincs helye ezen a piactéren.

Fontos kiegészítés, hogy a korlátozás akkor lép életbe, ha a két sikertelen vagy sikeres, de negatív értékelés különböző felhasználóktól érkeznek. Így akkor is kap egy esélyt a kezdő felhasználó, ha egyetlen vevővel/eladóval kötött 2 adásvétele sikertelenül zárult.

Miért csak most vezettük be ezt a figyelést? Azok, akik nem az elmúlt hónapokban csatlakoztak hozzánk tudhatják, hogy az értékelési rendszerünk tavaly nagyszabású átalakításon esett át. Az értékelési rendszer működéséről itt és itt olvashat bővebben. Az átalakítással megakadályoztuk, hogy más online piacterekkel ellentétben a Galéria Savaria felhasználóinak ne kelljen jogtalan értékelésektől, például bosszú negatívtól tartaniuk, illetve megszüntettük annak a lehetőségét, hogy sikertelen adásvételt semlegesként lehessen értékelni. Ez korábban több problémás esetet is felvetett.

Egy egyszerű példa: bosszantó, ha egy vásárló eltűnik és nem veszi át a terméket. Ilyen esetben jóhiszeműségből, vagy tartva a bosszúból visszaadott negatív értékeléstől előfordult, hogy az eladó semleges jelzővel minősítette az adásvételt, annak ellenére, hogy a vásárló ezzel szabálysértést követett el és egyértelműen negatív minősítést érdemelt volna. Az eladó nem sejtette, hogy ezzel segíti a szabálytalan vevőt, hiszen a rendszer a semleges minősítés alapján nem szankcionálhatott.

Ha a régi értékelési rendszer alatt futtattuk volna ezt a korlátozást aktiváló funkciót, egyrészt esély lett volna arra, hogy bosszú negatív miatt vétlen felhasználó fiókját korlátozzuk, másrészt – a fenti példával élve – egy semleges értékelés elegendő lett volna arra, hogy a rendszer ne vegye észre és ne szankcionálja a komolytalan vásárlót.

Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a módosított értékelési rendszer a korábbinál árnyaltabb, hatékonyabb működést tesz lehetővé, amire bátran támaszkodhat egy automatikus korlátozást végző funkció is.

A későbbiekben további finomhangolásokat végzünk ezen a funkción, így más esetben is képes lesz arra, hogy kiszűrje azokat a felhasználókat, akik miatt több alkalommal meghiúsulnak az adásvételek és ezzel bosszúságot okoznak a felhasználóinknak. Ez még hatékonyabbá teszi a moderátorok munkáját és biztosítja azt, hogy a Galéria Savaria továbbra is biztonságos és színvonalas adásvételi felület legyen.

Kapcsolódó cikkek: