1Q558 antique beautiful carved gilt castle furniture lion Etruscan chair seat


165.000 HUF 457.61 USD

Guarantee: 1 year  
Local pickup
Item details
Listed: February 22, 2024
Item code: 5638529
Views: 168
Watchers: 3
Offers: 0 offers
Seller

antikvitasok (3035)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.84%
Last login: Today, 17:35
Member since: March 05, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Age:unknown

Gyönyörű antik faragott etruszk fésülködő szék. Szerkezete ép, stabil. Karfái oroszlánfejekben végződnek, oroszlánkörmös lábakkal rendelkezik. Felülete aranyozott, kopottas, patinás.

Szélesség: 34 cm

Hosszúság: 99 cm

Magasság: 70 cm

Trónszékből hivatali szék

A consulok, illetve praetorok mellett díszes hivatali szék illette meg a hivatali hatalommal (a katonai vonatkozású intézkedések terén egyáltalán nem érvényesülő potestasszal) rendelkező aedilis curulisokat is. Ők városrendészeti feladatokkal, a gabonaellátás, illetve a szegényebb néprétegeknek járó gabonaosztás lebonyolításával és ellenőrzésével, továbbá az évente ismétlődő ünnepi játékok rendezésével és felügyeletével voltak megbízva.

romaikor_kep

A nekik kijáró díszes ülőalkalmatosság ugyancsak etruszk eredetű: a hagyomány szerint az etruszk királyoktól átvett trónszék egyszerűsített változata. Háta és karfája nem volt, ívelt, összecsukható lábait elefántcsont borítás fedte. Könnyen szállítható, szinte bárhol felállítható volt: törvényszéki tárgyalásokon és népgyűléseken, a sorozások alkalmával vagy a szenátusban való elnökléskor.

Szemben a királyi trónszékkel, nem lehetett hosszabb időn át hanyag testtartásban ülni vagy gőgösen elheverni benne, hiszen nem volt kényelmes bútordarab. Így a benne helyet foglalót mintegy arra ösztönözte, hogy gyorsan és hatékonyan intézze el a rábízott ügyeket.

A fentebb felsorolt közjogi méltóságokat a szék nyomán curulisi magistratusoknak is nevezik. A tartományi helytartók, a proconsulok és a propraetorok mellett később más tisztségviselők is használták a széket.

Forrás: https://romaikor.hu/romai_allam_es_allamrend/a_romai_allamhatalom_gyakorlasa/allamhatalom_es_jelvenyei/cikk/tronszekbol_hivatali_szek

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1 workday
Local pickup Budapest IX.

Others searched for these