0E073 Jelzett KULCSÁR fafaragás Hunyadi búcsúja


46.000 HUF 127.08 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 04, 2023
Item code: 1076893
Views: 130
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

antikvitasok (3032)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.84%
Last login: Yesterday, 16:58
Member since: March 05, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Jelzett, nagyméretű fafaragás, falitál, dísztál. A fafaragás Benczúr Gyula által 1866-ban megfestett témát ábrázolja, Hunyadi László búcsúját. Jelzés középen, lent: KULCSÁR Z. 1980 Jelzés a hátoldalon: KULCSÁR Z 1979 KZD-01 

Szélesség: 45 cm
Súly: 1.1 kg


" ...egy tisztázatlan vita során Hunyadi és hívei meggyilkolták Cillei Ulrikot.V. László király esküvel büntetlenséget ígért, és Lászlónak adta atyja minden tisztségét.Ezután azonban az uralkodó mégis megszegte esküjét, Budára rendelte Hunyadi Lászlót és öccsét,Mátyást, valamint néhány hívüket, és börtönbe vetette őket. Az események hatására aHunyadi párt – Szilágyi Erzsébet és testvére Mihály vezetésével – polgárháborús helyzetet teremtett.A királyi tanács minden törvényes formaságot mellőzve rövidesen kimondta, hogy Lászlót fővesztésre ítéligyilkosságért és felségárulásért, és 1457. március 16-án Budán, a Szent György téren lefejezték.A legenda szerint a hóhér háromszor sújtott le rá, de Hunyadi még ezután is élt.Az akkori törvények szerint ilyen esetben a királynak kegyelmet kellett volna adnia,ezt azonban nem tette meg, és a bakó végül már nem hibázott.Ez is azt mutatja, hogy a kortársak és a későbbi korok is mennyire alávaló ésigazságtalan tettnek tartották a magyar történelem e fájdalmas eseményét. Nem sokkal később,1458-ban Mátyás király kihantoltatta, és ünnepélyesen Gyulafehérvárott, apjuk mellett helyezte örök nyugalomra fivérét.

...egy tisztázatlan vita során Hunyadi és hívei meggyilkolták Cillei Ulrikot.

V. László király esküvel büntetlenséget ígért, és Lászlónak adta atyja minden tisztségét.

Ezután azonban az uralkodó mégis megszegte esküjét, Budára rendelte Hunyadi Lászlót és öccsét, Mátyást, valamint néhány hívüket, és börtönbe vetette őket. Az események hatására a Hunyadi párt – Szilágyi Erzsébet és testvére Mihály vezetésével – polgárháborús helyzetet teremtett.

A királyi tanács minden törvényes formaságot mellőzve rövidesen kimondta, hogy Lászlót fővesztésre ítéli gyilkosságért és felségárulásért, és 1457. március 16-án Budán, a Szent György téren lefejezték.

A legenda szerint a hóhér háromszor sújtott le rá, de Hunyadi még ezután is élt.

Az akkori törvények szerint ilyen esetben a királynak kegyelmet kellett volna adnia, ezt azonban nem tette meg, és a bakó végül már nem hibázott.

Ez is azt mutatja, hogy a kortársak és a későbbi korok is mennyire alávaló és igazságtalan tettnek tartották a magyar történelem e fájdalmas eseményét. Nem sokkal később, 1458-ban Mátyás király kihantoltatta, és ünnepélyesen Gyulafehérvárott, apjuk mellett helyezte örök nyugalomra fivérét. "

Forrás: www.wikipedia.hu

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
PayPal  

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 1650 HUF
MPL - home delivery 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Others searched for these