Fang ethnic group patinated wooden mask gabon africa folk art africká maska 735 drum 11


23.000 HUF 63.23 USD

Guarantee: 7 days  
Local pickup
Item details
Listed: January 23, 2024
Item code: 4004158
Views: 70
Watchers: 2
Seller

antikdekor (337)   
Pest county

Response time: 93%-banin 6 hours
Positive feedback: 93.9%
Last login: Today, 17:14
Member since: September 15, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:good for its age

Fix áras termék!

Csak a feltüntetett árért eladó, bizományos értékesítésre átvett tárgy.

Antik patinás afrikai fang népcsoportbeli, Gabon maszk a népcsoportra jellemző stílusjegyekkel.

Legújabb divat szerint elegáns modern lakások, irodák közkedvelt dekoratív, egzotikus berendezési tárgyai.


Magasság: 37 cm.


Szélesség: cm.


Mélység: cm.



Postázható termék!


Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.

Anyaga puhafa.

A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel, általában a törzs tagjai számára sok darabban készített, puha, könnyen faragható fából készített maszkokat használtak.

A Fangok (kb. 800 000 ember) az Egyenlítő környékén, igen nagy területen, elszórt faluközösségekben élnek. A Fangok vándorlása lehetetlenné tette, hogy az ősök számára síremléket állítsanak. Ehelyett a „fontos” halottak koponyáját és csontjait hengeralakú dobozokban szállították magukkal. Végül a Fangok az esőerdőben telepedtek le. Főleg vadászatból élnek, de növényeket is termesztenek. Társadalmuk alapja a klán (közös őstől származó személyek csoportja) és a család.

A Fangok az ősöktől való származással kapcsolatos kultuszt folytatnak.Ez védi meg őket a mindennapi életben. A Fang szobrászat három fő tipusa: fejek hosszú nyakon, fél- vagy egész emberalakok, álló vagy ülő testhelyzetben. A nyak gyakran tömör hengeralakú. A karok többféle helyzetben lehetnek: test előtt összekulcsolt kezek (gyakran fognak valamit), mellkas előtt tartott vagy azt átölelő karok, az ülő alakokon pedig a kezek a térdeken nyugszanak.

A köldök gyakran szélsőségesen felnagyított, hengeres formájú. A lábszárak rövidek, szinte satnyák. A homlok általában széles és boltozatos, a szemöldök az orral körívet képez.

A bieri tanácsát kérték, ha a falu népe lakóhelyet akart változtatni, amikor

új növényt ültettek, ha vita támadt a közösségen belül, mielőtt vadászni, halászni vagy háborúba indultak. De ha egyszer az ereklyetartó ládából eltávolították

a bierit, az elvesztette értékét, így el kellett pusztítani. A rituálé imákból,

az érintett ősnek felajánlott áldozatokból állt. A koponyát porszerű anyaggal bedörzsölték és be is festették. A nagyméretű fej, a hosszú test és a rövid végtagok miatt a Fang bieri egy újszülött arányait mutatja. Ez kihangsúlyozza a csoport folytonosságát: közös ősük van és a társadalomnak három csoportja a „még-meg-nem-születettek”, az „élők” és a „holtak”. Általában koponyacsont- darabokról van szó, néha teljes koponyákról, álkapocs-csontról, fogakról vagy kisebb csontokról.

A bieri gyógyító rituálékban is szerepelt. A so ünnepség alkalmával a fiatal férfiak beavatási szertartásán is fontos szerepe volt.

A fangok maszkokat is használnak. A ngil (gorilla) maszkokat a férfiak viselik az fiatal fiúk férfivá-avatási szertartásán és a büntetések alkalmával. Raffiából készült öltözékben, ngil maszkban jelennek meg sötétedés után a faluban, vibráló fények kíséretében. A fang maszkok fehérre vannak festve, az arcvonások feketével jelzettek. Tipikus a hosszított maszk, kaolinnal borítva,

az arc szív-alakú, az orr finomvonású. Ez a maszk az ősökkel és a holtakkal kapcsolatos, mivel a fehér az ő szinük. A ngontang tánc-csoport is fehér maszkokat használ, gyakran négyszögletes bukósisak-szerű maszkot, domború homlokkal és szívalakot formáló szemöldök-ívvel. A ngotang-maszk „fiatal fehér lányt” ábrázol. A so, vagyis a vörös antilop a több hónapig tartó beavatási szertartásokkal kapcsolatos: ezek a maszkok feltűnően hosszú szarvakkal vannak ellátva.

Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Local pickup Pilisszentiván

Others searched for these