This item has been sold! To look for similar listings, use search or browse the related items.

1M195 St. Mary's Church in Krakow 25 x 15 cm


Would you like to see for how much it was sold?
To see the selling price, log in or sign up.

Interested in the price of other items? Go to Archive Catalog.
Sold on: Apr. 06, 2024 18:45

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: November 29, 2023
Item code: 4868004
Views: 164
Watchers: 0
Offers: 1 offer
Seller

regitargyaim (4830)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 19:46
Member since: November 27, 2012
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Type:wall ornament

Szép állapotú, jelzett, falra akasztási lehetőséggel rendelkező fa táblára illesztett fém dombormű. Felirat: KRAKOW KOSCIOL MARIACKI WIDOK Z SUKIENNIC Jelzés: WN Hátoldalon lengyel iparművészeti címke, lásd fotó.

Szélesség: 15 cm

Magasság: 25 cm

Súly: 0.435 kg

Mária-templom (Krakkó)

Mária-templom

Lengyelország műemléke

Látkép a Főtér felől

Látkép a Főtér felől

Kościół Mariacki Bazylika.jpg

Vallás kereszténység

Felekezet római katolikus

Egyházmegye Krakkói főegyházmegye

Építési adatok

Építése 14. század

Stílus gótika, téglagótika

Alapadatok

Magasság 81 m

Elérhetőség

Település Krakkó

Hely pl. Mariacki 5

Elhelyezkedése

A krakkói Mária-templom (más néven: Áldott Szűz Mária Mennybemenetele-bazilika, lengyelül: Kościół Mariacki, illetve Kościół archiprezbiterialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Krakowie) templom Krakkóban, melynek mérete és jelentősége a Waweli székesegyházhoz hasonló. 1962 óta a basilica minor („kisebb bazilika”) pápai kitüntető cím birtokosa, a város és egész Lengyelország egyik leghíresebb műemléke.

A gótikus stílusú templom a 14-15. században épült. Krakkó főterén, a Rynek Główny északkeleti sarkán, a Mária téren (Plac Mariacki) áll, a Sandomierztől Tyniecig vezető nagy-lengyelországi Szent Jakab Zarándokút mellett.

Története

Aleksander Gryglewski:

A krakkói Mária-templom belső tere, 1858

Jan Długosz középkori történetíró szerint a mai építmény helyén 1221-1222-ben román stílusú templomot emeltek Iwo Odrowąż krakkói püspök adományaként. Ez volt az első téglatemplom Krakkóban, egy korábbi, fából készült templom helyén építették. A tatárjárás következtében azonban hamarosan elpusztult. 1290 és 1300 között építették újjá, felhasználva a régi épület maradványait. A koragótikus új csarnoktemplomot 1320-1321-ben szentelték fel, építése azonban még az 1330-as években is folyt.

Mai szentélyét 1355-1365 folyamán idősebb Mikołaj Wierzynek krakkói kereskedő és városi tanácsnok építtette, aki a szomszédos Szent Borbála-templom építését is támogatta. Az 1392-1397 közötti években a belső terek jobb megvilágítása érdekében az oldalsó falak magasságát csökkentették és a korábbinál nagyobb ablaknyílásokat vágtak, ezzel a templom bazilikális elrendezésűvé vált.

A 15. század első felében kápolnákat csatoltak az épülethez, a többségük Franciszek Wiechoń mester munkája volt. 1442-ben vagy 1443-ban erős földrengés miatt összeomlott a templom boltozata. A századelőn az északi tornyot átalakították városi védelem céljára, majd 1478-ban Matias Heringkan asztalos templomsisakkal fedte le. A század végén Veit Stoss (Wit Stwosz) nürnbergi és krakkói mester késő gótikus szobrászati remekével, a Nagy Oltárral gyarapították a templomot.

A 16. század elejétől a lengyel városi tanácsosok egyre hangosabban követelték a német egyházi közösségek lengyelesítését, míg ellenzékük, a német polgárok képviselői igyekeztek megóvni a jogaikat. A lengyel nemesség nyomására az 1537-es országgyűlésen I. Zsigmond lengyel király a német istentiszteletek megtartását korlátozó törvényt alkotott.

1666-ban aranyozott koronát szereltek az északi toronyra.

A 18. században Jacek August Łopacki nagyprépost megrendelésére a belső tereket – összesen 26 berendezési tárgyat – késő barokk stílusban felújítottak és átalakítottak. A munkálatokat az olasz Francesco Placidi irányította, a falakat Andrzej Radwański díszítette polikrómiákkal. Ebben az időszakban készült el a szintén késő barokk jellegű bejárat (előcsarnok) is.

1802-1803-ban felszámolták a templom melletti Régi Mária temetőt, ennek helyén jött létre a mai Mária tér.

1887-1891-ben Tadeusz Stryjeński irányításával neogótikus stílusban ismét felújították a templomot. Jan Matejko polikrómiákat, Stanisław Wyspiański és Józef Mehoffer pedig ólomüveg ablakokat készítettek a szentély számára.

Az 1990-es évek elején átfogó felújítás és restaurálás kezdődött, aminek köszönhetően a templom visszanyerte egykori pompáját. A felújítási munka 2003-ban a tetőfedéssel zárult.

2010. április 18-án itt tartották a tragikus körülmények között elhunyt lengyel köztársasági elnök, Lech Kaczyński és felesége, Maria Kaczyńska temetési szertartását, akiket aztán a Waweli székesegyházban helyeztek örök nyugalomra.

Forrás: wikipédia

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1 workday
Local pickup Budapest
Mail 1650 HUF

Others searched for these