Arizona nightclub program booklet 1939 unique budapest broadway wonder bar bar queen of the night


68.200 HUF 187.50 USD

Item details
Listed: February 28, 2024
Item code: 2060288
Views: 2969
Watchers: 1
Seller

Sojal (1596)   
Brazil

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.26%
Last login: Today, 15:01
Member since: June 26, 2010
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details


Márka: Arizona



ARIZONA MULATÓ Müsor füzet 1939 UNIKÁD BUDAPEST BROADWAY CSODABÁR BÁR ÉJSZAKA KIRÁLYNÉ

A képen látható állapotban.

A4 méret szét nyitható!

Szívesen postázom is


Arizona Mulató

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1932 áprilisában nyitotta meg kapuit a Nagymező utca 20. szám alatt az Arizona mulató.

A mulató különlegességét az adta, hogy csak revüt és zenés előadásokat tűztek műsorra.

Az alapító Rozsnyai Sándor és felesége alias Mici (született Senger Mária), akit a későbbiek során csak Miss Arizonaként ismert a közönség. 1915-ben találkoztak, majd összeházasodtak. Együtt járták be a világot. Rozsnyai karmesterként és zongoristaként, míg Mici táncosnőként kereste kenyerét. 1931-ben vásárolták meg a Nagymező utcai ingatlant.

A mulató felfuttatásába komoly erőt fektettek: Rozsnyainé tervezte a kosztümöket, a táncoslányokat külön fodrász és kozmetikus szolgálta ki, s akadt olyan produkció, amelyet csaknem egy hónapig próbáltak, mielőtt kiengedték a közönség elé. A férj a Metropolitan Operában ellesett technikákat adaptálta a magyar viszonyok közé, így az Arizona néhány hónap alatt ismert és kedvelt lett, hazánkban s külföldön egyaránt.

Mivel a mulató nem volt túl nagy méretű, ezért a tulajdonosnak minden ötletességre szüksége volt, hogy a rendelkezésre álló helyet maximálisan kihasználja. Középen forgószínpad állt, amelyet akár másfél méterre is ki lehetett emelni. A területet könnyen és gyorsan mozgatható függönyök tagolták több részre. A páholyok többsége mozgatható kivitelben készült, a tetőtérben színes, távvezérelhető lámpák és reflektorok kaptak helyet.

A táncosnők részére erős beülő-betéteket gyártottak, amelyeket acéldróthoz kötöttek, így a lányok (vagy olykor akár egy egész tánckar) a levegőből ereszkedtek alá. A számtalan mechanikus gépnek köszönhetően azt is meg tudták oldani, hogy a „görlök” a több ezer pengőt érő kristálycsillárról lépjenek be az egyes szeparékba. A szakma ámult, a közönség pedig tódult a mulatóba.

Az Arizónában zongorázott egy időben Cziffra György, aki későbbi feleségét ott ismerte meg. Az egzotikus táncosnővel tartott kapcsolat miatt Miss Arizona mindkettejüket kidobta.

Az Arizona vendégei közül érdemes megemlíteni a walesi herceget, aki morganitikus házassága és közvetlen modora miatt nagyon népszerű volt hajdanán. De járt itt kapurtalai maharadzsa, tucatnyi arab sejk, Lord Astor, valamint számos német, olasz és francia politikus, író és hazájából elmenekült orosz emigráns is.

A világháború kitöréséig rendszeres vendég volt Anglia és az Egyesült Államok éppen regnáló nagykövete, akik olykor külön műsort rendeltek Rozsnyaiéktól. Ilyenkor a mulatót kiürítették, majd a tulajdonos maga vizsgálta át a helyiségeket, nem maradt-e benn „véletlenül” valaki. A szekér természetesen kiválóan futott: a házaspár földbirtokot vett, az asszony ékszereit pedig négy-hatszázezer pengőre becsülték a kortársak. A 30-as években egyedülálló módon, műsorukban elefántot is szerepeltettek.

A háború kitörésével minden megváltozott. A régi közönség fokozatosan elmaradt, s egyre több olasz, majd német katonatiszt kezdett a mulatóba járni. A vendégek közül néhányan diszkréten figyelmeztették az asszonyt, váljon el zsidó származású férjétől - ám ő erre nem volt hajlandó.

Közben Lajos fiúk, hogy elkerülje a munkaszolgálatot, 1942-ben agyonlőtte magát. Rozsnyainé lassan mindenét aranyra és drágakőre váltotta, de közben arra is jutott pénze, hogy százezer pengőért kiváltsa férjét a fogságból.

Mikor férjét harmadszorra is elkapták, a németekhez fordult segítségül. Egy decemberi este, nem sokkal az ostrom kezdete előtt egy autó jött érte: felszólították, hozza magával értékeit, amelyért cserében kimenekítik a fővárosból. Ekkor látták őt utoljára...

Az utolsó előadást 1944. december 16-án tartották.

Fennállásuk során olyan neves művészeket foglalkoztattak, mint Rátonyi Róbert, Rodolfo vagy Alfonzó.

Az épületet a második világháború után 30 évig a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta. A Mai Manó Galéria 1995-ben nyitott meg, a Magyar Fotográfusok Házat pedig az I. és II. emeleten 1999. március 18-án Nádas Péter nyitotta meg.

Sándor Pál 1988-ban készült Miss Arizona című látványos filmje emléket állított Micinek (Hanna Schygulla), Rozsnyainak (Marcello Mastroianni) és a mulatónak

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
PayPal  

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1 workday
Local pickup Budapest XIII.
Mail 680 HUF

Others searched for these