0N895 32 lapos PIATNIK magyarkártya dobozában


2.500 HUF 6.91 USD

Guarantee: 7 days  
Item details
Listed: December 01, 2023
Item code: 1690795
Views: 152
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

retrozoli (2002)   
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 18:03
Member since: November 27, 2012
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Eredeti papírdobozában található, hibátlan, használatlan állapotú 32 lapos magyarkártya pakli.

Felirat a dobozon:

TRADICIONÁLIS 32 LAPOS MAGYAR KÁRTYA

GYÁRTJA SZ 1824-BEN PIATNIK NÁNDOR ÁLTAL ALAPÍTOTT PIATNIK KÁRTYAGYÁR

Szélesség: 6.3 cm

Hosszúság: 10 cm

Súly: 0.07 kg

Magyar kártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A makk felső Tell Vilmos

Egy kártyatartó doboz és egy makk felső, 19. század

A Magyarországon, Ausztriában, Erdélyben, Szlovéniában, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Dél-Tirolban is használatos 32 vagy 36 lapos kártyacsomagot amagyarság körében magyar kártyának nevezik. Másik elnevezése a Tell-kártya, amelynek négy típusa van (Kettős német, Helvét-német, Doppeldeutsche, Négy évszak).[1]

Ugyanazokat a színeket használja (piros vagy szív, zöld, makk vagy treff és tök), mint a korai 15. században kialakult német kártya. A kártyák számozása a következő: VII, VIII, IX, X, alsó (vagy baka), felső (vagy fölső), király (vagy csikó) és ász (vagy disznó). Néhány változatban a VI-os is szerepel, így egészül ki 36 laposra a csomag. A tök VI-os néhány játékban joker-szerepet kap (más változatokban a tök VII-es), és vélének („Welli”) nevezik.

A kártyalapokat egyedi képek illusztrálják, amelyek az 1789-es francia forradalom után, de még az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek, amikor forradalmi mozgalmak ébredtek Európa-szerte. Az ászok a négy évszakot mutatják be: a piros ász a tavasz, a tök ász a nyár, a zöld ász az ősz és a makk ász a tél. Az alsókon és a felsőkön aSchiller által 1804-ben írt, és 1827-ben Kolozsvárott bemutatott Tell Vilmos-dráma alakjai láthatók (piros alsó: Kuoni pásztor, makk alsó: Harras Rudolf, zöld alsó: Fürst Walter, tök alsó: Reding Itell, piros felső: Geszler Herrmann, makk felső: Tell Vilmos, zöld felső: Rudenz Ulrich, tök felső: Stüszi vadász). A VIII-IX. lapok a Tell Vilmos-történetet mesélik (piros VIII: Tell Vilmos csónakban evez, tök VIII: Tell Vilmos búcsúzik feleségétől és fiától, tök IX: Geszler kalapja a rúdon).

Sokáig úgy hitték, hogy a kártyacsomag a bécsi Ferdinand Piatnik kártyafestő műhelyének alkotása, ám 1973-ban megtalálták a széria ős-darabját egy angol magángyűjtőnél, ami magán viselte a feltaláló és készítő Schneider József, egy pesti kártyafestő mester nevét. Schneider egy svájci dráma szereplőit festette a kártya lapjaira, mivel ha magyar történelmi személyiségeket, szabadságharcosokat festett volna, az akkori erős cenzúra soha nem engedte volna forgalmazni a kártyákat. Érdekesség, hogy bár a kártyákon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen.

A magyar kártyával játszott játékok közül a legismertebbek az ulti, a snapszer vagy 66, a ferbli, a felsős, a zsírozás, a tartli, a makaó, a lórum és a kurucos.

Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery
PayPal  

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 1650 HUF
MPL - home delivery 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Others searched for these