This item has been sold! To look for similar listings, use search or browse the related items.

Tamás Konok (1930-2020): graphidion 1.67/75.1993. Extra size 57x57cm

Nemzet művésze, Kossuth-díjas festő kortárs műve!

Would you like to see for how much it was sold?
To see the selling price, log in or sign up.

Interested in the price of other items? Go to Archive Catalog.
Sold on: Mar. 06, 2024 09:40

Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: March 03, 2024
Item code: 4101483
Views: 3533
Watchers: 16
Seller

PatrickJameson (113)  
Bács-Kiskun county

Verified user

Response time: 100%-banin 2 hours
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 16:27
Member since: May 10, 2015
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Artist:KONOK Tamás
Subject:abstract
Painting surface:paper
Style:abstract
Age:1990-1999
Signature:signed
Condition:flawless
Money-back guarantee on originality:yes
Originality:original
Originality confirmed by expert?:yes

Köszönöm, hogy megtekinti az általam kínált művészeti alkotást, amely saját gyűjteményemből való.
Amennyiben fontos Önnek a megbízhatóság, az ár/érték arány, az igényes megjelenés és az alkotás eredetiségére szóló garancia kérem tekintse meg kínálatomat és válasszon belőle.


Konok Tamás (1930-2020): Graphidion 1.

Szitanyomat 1993. 67/75. sorszámú.

Méret: 57,5x57,5 cm keret nélkül.

Eredeti, hibátlan alkotás, saját gyűjteményből.

TOP 20 Kortárs magyar alkotó!

NAGY MÉRET ÉS ÜVEGEZÉS MIATT SZEMÉLYES ÁTADÁST JAVASLOM !

Személyes átvétel Kecskeméten vagy előzetes megbeszélés alapján
Budapest, Kossuth tér, vagy Szolnok, Dunaújváros, Szeged, Bács-Kiskun
megyén belüli települések hétvégén (péntek délután-szombat-vasárnap) saját autóval házhoz szállítás.

Életút:

Konok Tamás (Budapest, 1930. január 9. – Budapest, 2020. november 20.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész. A magyar festészetben és relief épületszobrokban a geometrikus absztrakció markáns képviselője, aki gyakran megküzd a művészet értelmének témájával, ugyanekkor színezett, vékony vonalakból építkező alkotásai lírai oldottságot jeleznek.

Édesapja id. Konok Tamás II. világháborús haditudósító, a háború után Győr katonai parancsnoka. Anyai nagyapja Sándy Gyula építészmérnök, dédapja id. Sándy Gyula festőművész.[10] Felsőfokú tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte, mestere Bernáth Aurél volt. Pályájának kezdetén figrális stílusban alkotott. 1958-ban párizsi ösztöndíjának idején próbálta összeegyeztetni a természetelvű és az absztrakt stílust. 1959-60-ban újra kijutott Párizsba, s ettől kezdve főleg vonalra építő monotípiákat készített, melyek szerkezete a kollázsokéhoz hasonlatos.

Az 1970-es évektől kezdve az ő művészete elszakadni látszott a magyarországi konstruktivista hagyományoktól (Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, s neo-konstruktivista utódaik, Victor Vasarely, Bak Imre, Fajó János, Nádler István). Valamennyien a geometrikus alakzatokból építkeztek, de mindannyian megtalálták a maguk egyéni útját más stílusirányokkal találkozva. "A geometrikus absztrakt művészet az elmúlt évtizedekben valahogy mindig meg tudott újulni, vagy mássá tudott válni, gondoljunk csak a svájci konkrétokra, vagy a párizsi Cercle et Carré-ra, aztán az amerikai hard edge-re és minimal artra. Manapság pedig sokat beszélnek az új geometriáról, az op-art visszatéréséről. A konstruktív vonal egyfajta állandóságot jelent a művészetben."[11] -vallja Konok Tamás.

A keleti kalligráfia is bűvkörébe vonta Konok Tamást éppen úgy mint Korniss Dezsőt vagy az amerikai absztrakt expresszionistákat, így vall erről a művész: "Párizsban a Gare du Nord mellett van egy indiai negyed, ahol az összes kioszkban szanszkrit és keleti újságokat árulnak. Gyönyörű egy ilyen keleti újság főcíme. Ez a keleti írásrendszer az emberi kommunikáció médiuma, olyan, akár a vonal, amivel minden kifejezhető. A betűket felnagyítva kivágtam és felragasztottam,[12] melyekből adódott egyrészt egy bizonyos szeriális struktúra, melyben az írás «lelke» továbbra is jelen maradt. Másrészt kialakult egy egyéni kódrendszer, ami elvontabb, szellemibb tartalmakat közvetít."[13] Jelzi, erre utal egyik kiállításának címe is: Sine loco et anno, magyarul: Hely és idő nélkül. Ezt a címet éppen az a retrospektív kiállítása viseli, amelyet 2006. április 13-ától 2006. májusig tartottak nyitva az Ernst Múzeumban, Budapesten.[14]

Egyéni és csoportos kiállításokon mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban újra és újra megmérettette művészetét, művei elismerésben részesültek. Egyéni kiállításait gyakran feleségével, Hetey Katalinnal rendezték. Alkotó kedve idős korában sem csökkent, 90 évesen is napi 10 órákat dolgozott. [15] 2020. november 20-án, péntek hajnalban, álmában érte a halál, 90 éves korában.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupKecskemét
Other4000 - 5000 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these