Andor Székely Dobai: my self-portrait in front of my studio window (f330)


280.000 HUF 761.73 USD

Guarantee: 30 days  
Local pickup
Item details
Listed: November 27, 2023
Item code: 4514218
Views: 417
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

KorArt (117)  
BUDAPEST

Verified user

Response time: 97%-banin 4 hours
Positive feedback: 84.78%
Last login: Yesterday, 09:54
Member since: September 21, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:portrait
Painting surface:cardboard
Style:postmodernism
Age:1900-1949
Signature:signed
Condition:good for its age
Money-back guarantee on originality:yes
Originality:original
Originality confirmed by expert?:yes

dobai Székely Andor: Önarcképem a műtermem ablaka előtt

vegyestechnika, karton

28, 8 x 25 cm

jelezve jobra lent: Székely

Keret nélkül.

Egy neves magyar műgyűjtő grafikai gyűjteményéből.

-

dobai Székely Andor: (1877 - )

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1896-ban megkezdett tanulmányait Münchenben folytatta, ahol Hollósy Simon növendéke lett. Többször dolgozott Nagybányán, a mestere által alapított művésztelepen. A MissionArt Galéria kiadásában 1997-ben megjelent Nagybányai művészek leveleiből kitűnik, hogy idősebb kortársai a legnagyobb tehetségek közé sorolták. 1899-ben részt vett a Nemzeti Szalon csoportos kiállításán. Ekkor újra a budapesti főiskolán tanult, itt Székely Bertalan volt a mestere.

1900-tól Párizsban a Julian Akadémiát látogatta, de nyaranta visszatért Nagybányára. 1902-ben egyéni kiállítása volt Párizsban, melynek során a város meg akarta vásárolni egyik festményét a Petit Palais számára, de az árat sokallta. Az alkudozásnak az vetett véget, hogy a kért összegért egy német gyűjtő megvette a képet. Párizsban jó barátságba került Czóbel Bélával, akit már Nagybányáról ismerhetett, majd a Julian Akadémián újra összetalálkoztak. Kapcsolatukról tanúskodik Czóbelnek Dobai Székely Andorról 1906-ban festett portréja. 1906-ban és 1907-ben részt vett a Salon des Indépendants-on, majd visszatért Budapestre, és az 1907-es tanévben újra a főiskola növendékei közt találjuk.

1910-ben linómetszeteivel szerepelt a Magyar Grafikusok Egyesületének kiállításán. Ezekkel találkozhatunk a Színház és Divat magazin 1916. decemberi számában is. 1913 ban elnyerte az Andrássy-díjat, majd a Képzőművészeti Társaság zsűritagjává választották. Alapító tagja volt a Magyar Akvarell- és Pasztellfestők Egyesületének. A tízes évek második felében Falus Elekkel és Bíró Mihállyal színházi díszleteket tervezett. 1920 után Bodajkon nyári festőiskolát vezetett. 1923-tól újra Párizsban élt.

Grafikusi munkája jelentősebb volt, mint festészete. Elsősorban bibliofil könyvekhez, Paul Valéry, Sacha Guitry, Daudet műveihez készített illusztrációi tették ismertté. Legnagyobb sikerét a Société des Bibliophiles kiadásában megjelent Ames et paysages de l’Ile de France (Ile de France-i lelkek és tájak) albuma aratta. A L’Amour de l’Art folyóirat 8. számában. (1934. október) közölt, magyar művészekről szóló írásában Gál László említést tesz kiváló grafikusi munkájáról. 1926-ban szerepelt a Salon d’Automne-on, 1926 és 1930 között rendszeresen a Salon des Indépendants-on, és 1930-ban a Salon des Tuileries-n. A nantes-i múzeum gyűjteményében található egy alkotása. Munkatársa volt a Dépâche de Toulouse című, ma is megjelenő napilapnak. Báró Korányi Frigyeshez fűződő barátsága révén a Magyar Ház elnöke lett, és ebben a tisztségében sokat tett a Párizsban élő magyarok szociális helyzetének javításáért.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest V.
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these