Firefighters on a sacred flora painted on old glass in a sacred tree frame


15.999 HUF 44.03 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: January 01, 2024
Item code: 4730886
Views: 162
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

hektor60 (998)    
Hajdú-Bihar county

Verified user

Response time: 86%-banin 5 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 29, 2024
Member since: August 12, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Seller set the originality of the item as unknown. If you see an artist's name in the listing, please note that the seller does not guarantee that the item is an original.
Subject:historical
Style:classicism
Age:1900-1949
Signature:unsigned
Condition:good for its age
Originality:unknown

RÉGI ÜVEGRE FESTETT SZENT FLÓRIÁN A TŰZOLTÓK VÉDŐ SZENTJE SZÉP FA KERETBEN. MÉRETEI:37-CM X 18,5-CM. GYŰJTEMÉNYBE ILLŐ NEMES DARAB

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektura kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát ő is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns fo1yóba vetették.

A ránk maradt írásos emlékek szerint holtteste fennakadt egy sziklán, sas vigyázott rá, mígnem egy Valéria nevezetű keresztény asszony rátalált, kocsijába rejtve elvitte Lorchba és tisztességgel eltemettette.

A lorchi Szent Flórián sír felett ma az Ágoston rendi szerzetesek kolostora emelkedik.

Kultusza elsősorban Felső-Ausztriában, Tirolban, Bajorországban terjedt el, de nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban - főként Krakkóban - s hazánkban is. Ereklyéi Bolognába is eljutottak.

Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védszentként is tisztelték.

A tűzvészek ellen védő Szent Flórián alakja a XV. század végén vált közismertté. Magyarországi ábrázolásainak kezdete is erre az időszakra tehető, főként a német ajkú területeken. A XVII. században a nagyszámú osztrák és német bevándorlás hatására hazánkban csaknem mindenütt megelevenedett a Flórián-kultusz.

Flórián napját - Május 4-ét - a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.



Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Debrecen
Mail 2060 HUF

Others searched for these