Molnár c. Pál: cyrano de bergerac 30 woodcuts (French literature, book illustration graphics)


95.000 HUF 263.54 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: January 15, 2024
Item code: 4777807
Views: 147
Watchers: 7
Offers: 0 offers
Seller

LeDilettante (167)  
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 17:45
Member since: July 16, 2018
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee.
Artist:MOLNÁR C. PÁL
Subject:historical
Age:1900-1949
Signature:signed
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

A füzet mérete 28x22 cm, a metszetek mérete változó. 30 darab fametszet, 29 számozva, +1 a borító fametszete. Aláírva a művész által. Az 1937-ben megrendezett párizsi világkiállításon ezt a fametszetsorozatot aranyéremmel jutalmazták. A borító már viseltes, de a fametszetek kiváló állapotban vannak.

Az alkotás eredetiségére garanciát vállalok!

Molnár C. Pál (1894, Battonya - 1981, Budapest) festő, grafikus. Századunk magyar képzőművészetének egyik legnépszerűbb alakja. 1912-ben aradi főreáliskolai tanulmányai alatt az országos ifjúsági rajzpályázat első díjasa. 1915-1918 között a budapesti Rajztanárképző Főiskola hallgatója. A Szinyei családdal mint házitanító Svájcba utazott, s az első kiállítását is ott, Lausenne-ben és Genfben rendezték meg. 1923-ban egyéves franciaországi tartózkodása után hazatért, s egyházművészeti képeinek gyűjteményes anyagát a "Belvedere" szalonban állította ki. 1925-ben a Képzőművészek Új Társaság (KUT) felvette tagjai sorába. 1928-ban a Nemzeti Szalonban bemutatott "Szent Ferenc a madaraknak prédikál" c. festményével hároméves római ösztöndíjat nyert el.

Az 1930-as években jelentős művészi sikerek kísérték pályáját: 1931-ben az Ernst Múzeum felkérésére műveiből gyűjteményes kiállítást rendeztek. Ugyanebben az évben a Szinyei Társaság nagydíját nyerte el, majd 1934-ben a Varsói Nemzetközi Fametszet Biennálé, s a Padovai Nemzetközi Egyházművészeti Kiállítás aranyérmese; 1936-ban Budapest Székesfőváros jubileumi aranyéremmel tüntette ki; s az 1937-ben megrendezett párizsi világkiállításon pannóit Grand Prix-val, Cyrano de Bergerac fametszetsorozatát ugyancsak aranyéremmel jutalmazták. 1945 után szinte minden csoportos és nemzeti kiállításon részt vett.

Művészetének népszerűsége talán a klasszikus mediterrán hagyományok és a XX. századi ember nyugtalanságának sajátos kombinációjából tevődik össze. Műveinek a római iskola tárgykörével megegyező, többnyire szakrális jeleneteit közvetlen, érzéki látásmóddal ruházta fel. Az 1920-as években a plein air festés dúsabb változatát hozza létre (svájci tájképeken a helyi színek erőteljes érzékeltetése). Grafikáin, karakterrajzain a pontos megfigyelés elegáns, nagyvonalú stilizálással, kubisztikus karikírozással és expresszív kifejezőerővel párosul.


Szállítás

Postázás esetén kimondottan nagy gondossággal csomagolom be a művet (az ár tartalmazza), hogy minden esetben sértetlenül érkezhessen meg. Személyes átvételre kizárólag Újpesten van lehetőség.

Amennyiben Önben bármilyen kérdés merülne fel a vásárlás részleteivel vagy a termékkel kapcsolatban, kérem, írjon üzenetet!


Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IV.
Mail 2500 HUF

Others searched for these