From the "Iconic series" butcher's geza "seasons" ceramic creation, the gigantic main work entitled "summer" -modern-

HUNGARIAN RETRO

45.000.000 HUF 122,723.65 USD

Local pickup
Item details
Listed: December 07, 2023
Item code: 5454751
Views: 804
Watchers: 20
Seller

DesignCorner (85)    
Veszprém county

Response time: 100%-banin 4 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 26, 2024
Member since: September 02, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Manufacturer, brand:mészáros
Type:wall ornaments
Age:1950-1969
Style:retro

A Galériasavaria keretein belül egy rendhagyó , Magyarországon teljesen egyedülálló aukció kerül lebonyolításra.

“Iconic series” gyűjteményünkből Mészáros Géza “Nyár” című, köztérképen is szereplő fő műve kerül kalapács alá ezúttal.
Ekkora méretű jelentős kortárs remekművet még soha nem értékesítettek hazánkban árverezőházak.

Az alkotás különlegessége, hogy elkészítésétől kezdve, teljes mértékben dokumentált. Felhelyezésétől a lebontásáig és későbbi raktározásáig, a privatizációs eljáráson keresztül a jogutód tulajdonába visszakerüléséig, története nyomon követhető. A vaskos iratanyag egymagában is jelentős kordokumentumnak számít.

Aukció: A karácsonyi időszak kezdetén hirdetjük meg, kezdetben a becsült érték feletti fix áron. Szándékunk, hogy az aukció várható tavaszi lebonyolításáig lehetőséget biztosítsunk intézményeknek források bevonására, előteremtésére.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az alkotás újból látható legyen a nagyközönség számára is. Komoly megkeresés esetén , amennyiben az előbb megemlített feltételünket biztosítva látjuk, természetesen az árverést megelőzően is egyesség születhet!

Árverés várható időpontja: 2024.03.01-2024.03.15

Induló ár: 13.500.000 forint. Budapest jelentős retro emlékének művészeti és eszmei értéke ennek többszöröse is lehet.

Méret: cca. 220cm magas és felrakástól függően 510-540cm hosszú

Állapot: kitűnő állapotban maradt fenn, ahogy a fotókon is jól látszik. Egyedül egy panel sérült a lebontáskor, vagy az azt követő szállítás alkalmával. A mozaik jelleg miatt így sem zavaró, de nagyjából 50000 forintért teljes mértékben restaurálható.

Karácsony után minden egyes panelről tudunk az érdeklődők részére nagyfelbontású fotót küldeni.

Újbóli felhelyezése 1-2 napot vesz igénybe. A modern ragasztási technológiáknak köszönhetően egy munkájáért felelősséget vállaló képzet burkoló is könnyen megbirkózik vele. A falfelület minőségére, teherbíró képességére viszont fokozottan figyelni kell! Az új technológiáknak köszönhetően, viszont ideiglenes felhelyezés is megoldható.

Szállítás: a képeken is látható összeszerelt állapotban adjuk át. A kerámiákat alkohollal könnyen eltávolítható számokkal és jelzésekkel láttuk el a könnyebb visszacsomagolás érdekében.

Számla: Céges számla csak 2024- ben lesz elérhető

Története: 1956- után a leégett Royal szállodát a kor szellemének megfelelően újjáépítették. Fiatal építészként, a művész testvére Mészáros József is szerepet vállalt a tervezési munkálatokban. Ő kérte meg bátyját, hogy a díszítőépítészeti feladatokban vegyen részt. A közel 40 négyzetméteres és 2.5 tonnás kerámia együttes 1960 végére készült el több részletben, de csak a hotel megnyitását megelőzően 1961-ben lett felhelyezve.

A 90-es évekre az épület teljesen lepusztult. Egy átalakítás alkalmával a “Tél” című alkotást elbontották és a pincében raktározták egy ideig. Helyére ajtó került. Az “ ősz” című művet is leszedhették, de az később restaurálva újra vissza lett helyezve.

1997-ben került privatizálásra az épületet, a benne található összes kortárs műalkotással együtt. Az új tulajdonos úgy döntött, hogy az 1900-as évek elei állapotot állítja vissza. Véglegesen 2000-ben lett eltávolítva a teljes kerámia relief. A munkálatokat nagy gondossággal szobrászati módszerrel végezték el minisztériumi felügyelet mellett. Mészáros József építészeti cégének tudomása volt az átépítésről, és a néhai művész testvére és törvényes jogutódjaként mindent megtett a legmagasabb fórumokon, a mű megóvása érdekében. A “Tél” című alkotás miatt pedig kártérítéssel élt. A hosszas huzavona végül azzal zárult 2003-ban, hogy a szálloda tulajdonosa lemondott tulajdonjogáról a törvényes jogutód javára. A fennmaradt 3 alkotás tárolását már a lebontást követően is a későbbi tulajdonos látta el. A “Tél” cimű relief ugyanakkor nem került vissza, ezért sorsa jogilag tisztázatlan.

Fotók: 2. és 14. feltöltött fotó a fortepan oldaláról letöltve. Készítő: Bauer Sándor

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBalatonalmádi
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these