History of Ukraine: regions, identity, statehood. HUF 7,500


7.500 HUF 20.72 USD

Item details
Listed: March 21, 2024
Item code: 4595756
Views: 63
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

sharky1 (994)    
Heves county

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 18:05
Member since: June 18, 2018
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:perfect
Type of binding:hardcover

Ezekbe a postai díjakba 6-8-10 könyv is küldhető mérettől, súlytól függően.Kérem nézzen szét további ajánlataim,termékeim között is!

Ukrajna története: régiók, identitás, államiság.

Fedinec Csilla, Font Márta, Szakál Imre, Varga Beáta

Gondolat Kiadói Kör, 2021.

A szlávok szétvándorlása a 6-8. században kezdődött a Visztula és a Dnyeper középső folyása közötti területről. Az alapvetően földműves keleti szláv népesség kapcsolatba került a lovasnomád sztyeppei népekkel és a hajózó-kereskedő északi vikingekkel (varégokkal). A viking eredetű Rurik-dinasztia vezetésével felvették a bizánci kereszténységet, és kialakult középkori államuk, a Kijevi Rusz. A fejedelemségekre szakadt Rusz a 13. század második felétől a mongol hódítás és a keletre irányuló lengyel és litván expanzió következtében elvesztette önállóságát. A nagy mongol állam, a Kazahsztántól a kelet-európai sztyeppéig terjedő Arany Horda a 15. század elejéig tartotta függőségben az egykori Rusz törzsterületeit. Az átalakult regionális keretekben megindult a keleti szlávok differenciálódása, a mongol állam örökösei közül különösen a Krími Kánság gyakorolt döntő befolyást az évszázadok során annak a területnek a sorsára, amely ma Ukrajnát alkotja.

Az ukrán etnogenezis szempontjából meghatározó szerepe volt a pusztasággá változtatott területeken tatár és szláv elemekből kialakuló szabad népességnek, a kozákságnak, amely a 17. században élte fénykorát. Az általuk lakott területeket, valamint a Kijevi Rusz egykori részfejedelemségeit, Halicsot és Volhíniát fokozatosan elnyelték a szomszédos államok és birodalmak. A kíméletlen versenyben az Orosz Birodalom gyarapodott a legerőteljesebben, az egykori litván, lengyel és osztrák fennhatóság alá került területeket is magába olvasztotta. Az örökébe lépő, polgárháborús viszonyok között kialakuló Szovjetunió minden eszközzel megakadályozta az egyes népek függetlenségi törekvéseit, folytatta a területgyarapítást, s mindezek ellensúlyozásaként bőkezű belső határokat alakított ki. Ezek a belső határok váltak államhatárokká 1991-ben, amikor a független Ukrajna is létrejött. Ebben a labirintusban vezetjük végig az olvasót az ukránság történetén az őshazától egész a jelenig.

Nyelv: magyar
Oldalszám: 444
Kötés: kemény kötés
EAN: 9789635561957

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Eger
Foxpost - parcel locker 1639 HUF
Foxpost - home delivery 2459 HUF
GLS - home delivery 3950 HUF
MPL - parcel locker 1195 HUF
MPL - home delivery 2060 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these