Hoppál mihály sépes erika in the garden of love erotic symbols in art. Bp., 1987. 303 pages


1.000 HUF 2.73 USD

Item details
Listed: January 09, 2024
Item code: 4774734
Views: 68
Watchers: 1
Seller

tokale (30)   
Pest county

Response time: 100%-banin 7 hours
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 20:36
Member since: September 29, 2019
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Features:illustrated

Hoppál Mihály Szepes Erika A szerelem kertjében Erotikus jelképek a művészetbe. Bp., 1987. 303 oldal

"A szorosan összetartozó két kötet (Erósz a folklórban; A szerelem kertjében) közös bevezetőjében írják a szerkesztők:
"Köteteink egyik célja az, hogy általában a kultúra - s különösképpen a magyar kultúra - hagyományokban fenntartott erósz-képének néhány részletét megvilágítsa. A folklórhagyományok megismerésének - bármilyen hihetetlen és furcsa, hogy Bartók országában ezt még ma is hangsúlyozni kell - a korszerű ember-lét kialakítását kell szolgálnia, s ehhez feltétlenül hozzátartozik saját kultúránk mélyrétegeinek ismerete. Pontosabban az olyan részletek, az olyan kulturális elemek megismerése, amelyek korábban a tabu kategóriájába tartoznak, s ezek közé tartozott az erósz is. Bár jól tudjuk, hogy a tiltásoknak is megvan a maguk kulturális funkciója, talán mégsem érdemes túl sokáig és feleslegesen az emberi tudás útjába határt-őrző, elriasztó, priaposzi tilalomfákat állítani."
S ha az Erósz a folklórban című kötet talán legizgalmasabb tanulmányai népdalaink kezdő sorainak erotikus szimbólumait tárták fel, illetve az ezekhez kapcsolódó erotikus népszokásokat értelmezték, úgy a jelen kötetbeliek az erotikus szimbólumrendszereknek mintegy egyetemességét bizonyítják, miközben a "magas" művészetet vagy az időben és térben távoli kultúrákat faggatják. Így a reneszánsz festészet "szerelem kertjében" motívumát; a középkori nyugat-európai parasztművészetet, illetve orgia-vadakat; a magyarszentpáli templom faragott pillérfőit, a "szent nász" ékírásos költészetét, a kínai írás fallikus jelképeit és a törzsi társadalmak folklórját; a Carmina Priapea himnusz-paródiáit és a népi Mária-költészet érzéki képekben gazdag, mély vallásosságát; a vicceket, mint a mai városi folklór sajátos megnyilvánulását; a Jancsó-filmekbeli meztelenség funkcióját vagy a Játék és az Erósz összefüggéseit.
Szakemberekhez és érdeklődő laikusokhoz egyaránt szólva nyújt izgalmas olvasmányélményt e gazdagon illusztrált gyűjtemény"

A könyv néhány oldala elvált a gerinctől, de ettől eltekintve jó állapotú.

Átvehető Szentendre és Batthyány tér HÉV vonal mentén illetve előre egyeztetett időpontban Bp. más pontjain.

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Local pickup Budapest
Mail 1500 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these