1795 - István Weszprémi: five strange reflections of the Hungarian country. Nice rare copy!

A Tokaji szőlő aranyáról, A Szent Koronáról ...

190.000 HUF 519.60 USD

Item details
Listed: January 27, 2024
Item code: 5568836
Views: 175
Watchers: 1
Seller

Bibliofilia (75)    
Csongrád county

Verified user

Response time: 100%in 57 minutes
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 22:36
Member since: November 27, 2021
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Age:18th century or before
Condition:good
Type of binding:hardcover
Features:first edition

Weszprémi István: Magyar országi öt különös elmélkedések.

1795 - Pozsony - 138 p. A címlapja a többi laphoz nagyon hasonló, korabeli papírra készült másolat. A 77-78- lapon kis tintafoltot leszámítva szép tiszta példány, kiváló állapotban. Korabeli festett kemény kötésben.

1. A' magyar Szent Koronáról. 2. A' Magyar Királyné' Vizéről. 3. A' Leg-régibb Magyar Grammatikáról. 4. Némelly régi Magyar Királyoknak ritka Pénzeikről. 5. A Magyar-Országi szőlő-tökéken nött s nevelkedettaranyról.

Weszprémi Debrecen város főorvosa, a magyar orvostörténetírás úttörője volt. A kötetben található öt kis tanulmánya közül talán legérdekesebb az utolsó, a tokaji szőlőkről szóló. Ebben azt a magát makacsul tartó elképzelést (Aurum vegetabile) cáfolja, mely szerint az aszuszőlő magvai között előfordul valódi arany is.

A 2. részben a szerző a "Magyar Királynő vize " (aqua reginae hungariae) eredetét és összetételét tárgyalja. A hagyomány szerint Nagy Lajos király édesanyja, Károly Róbert felesége, Erzsébet királyné készítette rozmaringból és borpárlatból a XIV. század közepe táján. Érdekes, hogy a Magyar királyné vize sokkal híresebb és népszerűbb lett Nyugat-Európában (később még távolabbi földrészeken is), mint itthon. Magyarországon először 1729-ben hallottak róla, miközben a franciák és a németek körében már páratlan népszerűségnek örvendett. Joannes Praevotius a XVII. században jelentette meg Opera medica c. művét, ennek előszavában utal az aqua reginae Hungariae füves borpárlatra, és le is írja elkészítési módját.Később alapos kutatásokkal is alátámasztották a recept hitelességét. Praevotius leírása szerint a királyné saját köszvényét kezelte a párlattal, de egyéb adatok bizonyítják, hogy férjét is sikeresen kigyógyította ugyanebből a betegségből. Valószínűnek tűnik, hogy a királynét itáliai orvosok tanították meg a szer elkészítésére, melyet ő aztán sikerrel alkalmazott.

A termékeink között ritka, egyedi könyveket, nyomtatványokat, könyvkötészeti szempontból különleges darabokat és kéziratokat talál.

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Local pickup Szeged
Foxpost - parcel locker 1600 HUF
GLS- pickup point 1800 HUF
GLS - home delivery 2300 HUF
MPL - parcel locker 1900 HUF
MPL - home delivery 2400 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these