This item has been sold! To look for similar listings, use search or browse the related items.

Szent István „Lancea Regis” ezüstdénárja


Would you like to see for how much it was sold?
To see the selling price, log in or sign up.

Interested in the price of other items? Go to Archive Catalog.
Sold on: Feb. 21, 2024 15:54

Item details
Listed: October 29, 2023
Item code: 3780883
Views: 331
Watchers: 3
Offers: 0 offers
Seller

angyalibolya (364)   
Baranya county

Verified user

Response time: 100%-banin 17 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 26, 2024
Member since: February 08, 2016
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Material:silver-plated

Tisztelt érdeklődő!

Engedje meg, hogy bemutassam kínálatomban a Szent István „Lancea Regis” ezüstdénárjának replikáját, melyet a gyűjtést most kezdő illetve már gyűjtő érdeklődők figyelmébe ajánlom.

./

Az érmét a Magyar Éremkibocsátó Kft bocsátotta ki 2016-ban. Anyaga színezüsttel (Ag 999/1000) bevont réz. Tükörveret. Átmérője 40mm.

Előlapja Lancea Regis – A király lándzsája, Zászlós lándzsát tartó kéz

Hátlapja Regia Civitas/Reci – Királyi város Karoling templomábrázolás

Az érem eredet igazoló tanúsítvánnyal rendelkezik.

/.

Egy kis történelem.

Az első magyar pénzt I. István király (1000-1038) verette koronázása alkalmából. Két ismert denártípusa közül az első különleges éremképénél fogva párhuzam nélkül áll a kora közép európai pénzverésben. Az érme egyedülálló elő és hátlapi képe, illetve körirata igen összetett koncepció alapján készült, egyes elemeinek párhuzamai megtalálhatók mind a honfoglalás és az államalapítás kori ötvösművészetben, mind a korabeli bajor denárok formájában.

Az előlapon kiemelt szerepet kapott az ország szuverenitásának jelképe, az uralkodó kezében lévő királyi lándzsa, amelyet a Lancea regis körirat egyértelműen azonosít. Hasonló lándzsát tart kezében István a koronázási paláston, amely első uralkodónk egyedüli korabeli képi ábrázolása.

A hátlapi Regia civitas körirat átvitt értelemben az István által létrehozott keresztény Magyar Királyságra utal. Maga az éremkép a nyugat-európai pénzverésben általánosságban használt úgynevezett karoling templomábrázolás bajor változatán alapul, ahol a templom oszlopainak helyén szöveg olvasható, jelen esetben a hátlapi körirat rövíditése. A vésnök az eredeti merev, statikus templomábrázolást a honfoglalás kori ötvösség palmettás díszű formakincséből merítve átalakította, olyan műremeket hozva létre, amelyben arányosan keveredett a pogány múlt és a keresztény jelen művészete.

István első denárai jó minőségű fizetőeszközök voltak, átlagsúlyuk 1,2 g, átmérőjük 23mm, ezüsttartalmuk meghaladta a 90%-ot.

./.

Köszönöm megtisztelő figyelmét. Kérem, tekintse meg többi kínálatomat, biztosan talál köztük olyat, amit szívesen adna ajándékba, vagy megtartaná saját tulajdonában.

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Local pickup Pécs
Mail 2000 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these