1M144 a. Filippova: Magellanic bronze plaque


22.000 HUF 61.15 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 08, 2023
Item code: 4858844
Views: 74
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

antikvitasok (3044)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.84%
Last login: Yesterday, 21:31
Member since: March 05, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Kétoldalas plasztikus bronz plakett, bronz emlékplakett. Egyik oldalán férfi portré, mellette jelzés: А. ФИЛИППОВА (A. Filippova) Másik oldalán vitorlás hajó és cirill betűs felirat: 1522-1972 кругосветное путешествие магеллана (Magellán világkörüli útja)

Szélesség: 6 cm

Súly: 0.105 kg

Ferdinánd Magellán

Ferdinánd Magellán

Ferdinand Magellan.jpg

Ferdinand Magellán, 16. vagy 17. századi névtelen portrén

Született Fernão de Magalhães

1480. február 4

Sabrosa , Portugál Királyság

Meghalt 1521. április 27. (41 évesen)

Mactan főnöksége

Állampolgárság portugál (1517-ben lemondott) [1] [2]

Ismert

A Magellán expedíció

A Magellán-szoros megtalálása

Az első európai átkelés a Csendes-óceánon

Aláírás

Magellan Signature.svg

Ferdinand Magellan ( / m ə ˈ ɡ ɛ l ə n / [3] vagy / m ə ˈ dʒ ɛ l ə n / ; [4] portugál : Fernão de Magalhães , IPA : [fɨɾˈnɐ̃Ƀlladdo ; , IPA: [feɾˈnando ðe maɣaˈʎanes] ; 1480. február 4. – 1521. április 27.) portugál felfedező . Leginkább arról ismert, hogy megtervezte és vezette az 1519-es spanyol expedíciót Kelet-Indiába a Csendes-óceánon át, hogy tengeri kereskedelmi útvonalat nyisson, melynek során felfedezte a nevét viselő óceánközi átjárót, és elérte az első európai hajózást az Atlanti-óceántól Ázsiáig.

Az utazás során Magellánt a mactani csatában ölték meg 1521-ben a mai Fülöp -szigeteken, miután ellenállásba ütközött a Lapulapu vezette bennszülött lakossággal , aki ennek következtében a gyarmatosítással szembeni ellenállás Fülöp-szigeteki nemzeti szimbólumává vált . Magellán halála után Juan Sebastián Elcano vette át az expedíció vezetését, és néhány másik túlélő tagjával a két megmaradt hajó egyikén teljesítette a Föld első megkerülését , amikor 1522-ben visszatértek Spanyolországba. [5] [6 ] ]

1480. február 4-én született egy kisebb portugál nemesi családban. Magellán képzett tengerész és tengerésztiszt lett a portugál korona szolgálatában Ázsiában. I. Manuel portugál király megtagadta, hogy támogassa Magellán tervét, hogy elérje a Maluku-szigeteket (a „Fűszer-szigeteket”) az amerikai kontinens körüli hajóval nyugat felé. Néhány bűncselekménnyel szemben Magellán elhagyta Portugáliát, és ugyanezt az expedíciót javasolta I. Károly spanyol királynak , aki elfogadta azt. Következésképpen Portugáliában sokan árulónak tekintették, és soha nem tért vissza. [7] [8] Sevillában megnősült, két gyermeket nemzett, és megszervezte az expedíciót. [9]A Hispán Monarchia iránti hűségéért 1518-ban Magellánt a spanyol flotta admirálisává nevezték ki, és az expedíció – az öthajós Armada of Molucca – parancsnokságát kapta. A Spanyol Birodalom egyik legmagasabb katonai rangjának, a Santiago-rendnek a parancsnoka is lett . [10]

A királytól kapott különleges jogosítványok és kiváltságok révén az Armadát az Atlanti-óceánon túl délnyugatra fekvő Sanlucar de Barramedától Dél-Amerika keleti partjáig és Patagóniáig vezette . A viharok és zendülések sorozata ellenére az expedíció sikeresen átjutott a Magellán-szoroson a Mar del Surba , amelyet Magellán "Békés Tengernek" (a modern Csendes-óceánnak) nevezett át. [11] Az expedíció elérte Guamot , majd nem sokkal később a Fülöp-szigeteket is . Ott Magellán meghalt a Mactan-i csatában 1521 áprilisában. Juan Sebastian Elcano kapitány parancsnoksága alatt, az expedíció később elérte a Fűszer-szigeteket. Hogy visszanavigáljon Spanyolországba, és elkerülje a portugálok elfoglalását, az expedíció két megmaradt hajója kettéválik, az egyik sikertelenül megpróbálta elérni Új-Spanyolországot a Csendes-óceánon keresztül keleti irányba vitorlázva, míg a másik Elcano parancsnoksága alatt nyugat felé hajózott az Indiai-óceánon keresztül . felfelé Afrika Atlanti-óceán partján, végül megérkezve az expedíció indulási kikötőjébe, és ezzel teljesítve a földgömb első teljes körútját.

A Portugál Királyság szolgálatában Magellán a korábbi keleti utakon (1505-től 1511-1512-ig) már elérte a délkelet-ázsiai maláj szigetcsoportot . Azzal, hogy ismét meglátogatta ezt a területet, de most nyugatra utazott, Magellán a történelem során először elérte a Föld szinte teljes személyes megkerülését.


Forrás: wikipédia.hu

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 1650 HUF
MPL - home delivery 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Others searched for these