1I054 antique carved decorated hardwood mangrove 1904


32.000 HUF 88.41 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 07, 2023
Item code: 4561205
Views: 204
Watchers: 3
Offers: 0 offers
Seller

antikvitasok (3041)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 99.84%
Last login: Today, 00:18
Member since: March 05, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Antik népi keményfa mángorló. Nagyon szép állapotú darab. Rajta vésett, festett felirat: ...TRANER 1904 Gyűjteménybe való példány!

Szélesség: 8 cm

Hosszúság: 63 cm

Súly: 1.145 kg

Mángorló

A mángorló kézi hajtású gép a textiláruk hagyományos mosásánál a mosás során szerzett gyűrődések kisimítására. A mángorló a 19. században és a 20. század első felében elterjedt háztartási gép volt, mely a vasalás megkönnyítését, egyes esetekben helyettesítését szolgálta.

A mángorló erős (és nehéz, hogy ne boruljon fel a hajtásához szükséges erőtől) öntöttvas állványra szerelt fa asztalból és két keményfa hengerből állt. Az egyik hengert fogantyúval ellátott kézikerék hajtja, ennek a hengernek a csapágyai az öntöttvas állványba mereven rögzítettek, a másik henger viszont csavarral emelhető és süllyeszthető a kívánalmaknak megfelelően vagy a két hengert egy erős laprugó szorítja egymáshoz. A két hengert (melyek azonos átmérőjűek) fogaskerekes kapcsolat köti össze, úgy, hogy forgásirányuk ellentétes legyen. A gép kezelője a kicsorgatott, de még nyirkos kelméket (ágyneműt, abroszt, törülközőt, vég vásznat) felhelyezi az asztalra, kézzel beigazítja a két henger közti résbe és lassan megforgatja a kézikereket. A hengerek besodorják az anyagot és erősen összenyomva kisimítják a mosás során szerzett gyűrődéseket. Az eredmény általában nem tökéletes, a mángorlás után közvetlenül az ágyneműt még ki szokták vasalni, hogy kihasználják a kelmék enyhe nedvességét. A mángorlás a vasalás fárasztó munkáját nagyon megkönnyítette.

A textiltisztító iparban a háztartási mángorlókhoz hasonló motorral hajtott hengerpárokat vagy több hengerből álló gépeket ma is sok helyen használnak.

A háztartási mosógépek megjelenésével a kis háztartásokból kiszorult a mángorló, de voltak még olyan korai mosógépek, melyek a kimosott ruha kicsavarásához centrifugálás helyett miniatűr gumírozott felületű hengerpárt használtak.

A paraszti háztartásokban a 17. századtól elterjedt mángorló nem gép volt, hanem egy jellegzetes alakú rövid, nyeles deszka, melynek segítségével a vászondarabot kézzel simították.[1][2]

A mángorlót igen régen használják, azonban a korábbiak más elven működtek: egy hosszú fa lapra kiterítették a teljes kelmét, majd csapágyazatlan fa görgőket gurítottak rá, melyeket felülről egy nagy ládában ráhelyezett súlyos kövek nyomtak le. Néhányszor végiggörgetve a ládát a kelme kisimult. Ilyen muzeális ipari mángorló látható többek között a pápai Kékfestő Múzeumban.

A dobozos mángorlót 1850-ben találta fel Patty Colucci bútorgyáros Angliában, ez a régi manufaktúrákban használt mángorlók olcsó, kicsinyített változata volt. A kézikerekes mángorló szintén a 19. század első felében jelent meg.

Lengyelországban még a legutóbbi időkig népszerűek voltak a bérmángorlók, ezek üzlethelyiségben működtek, motoros hajtású gőzzel fűtött hengerekkel ellátott mángorlókat használtak.

Forrás: www.wikipedia.hu

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 3800 HUF
MPL - home delivery 4400 HUF
PostaPont 3800 HUF

Others searched for these