Extremely rare porcelain plate 1840 Regécz, Telkibánya - the first Hungarian porcelain factory


300.000 HUF 831.96 USD

Local pickup
Item details
Listed: April 19, 2024
Item code: 5695605
Views: 162
Watchers: 22
Offers: 0 offers
Seller

Foxy81 (132)  
BUDAPEST

Verified user

Response time: 89%-banin 5 hours
Positive feedback: 85.37%
Last login: Today, 15:05
Member since: January 26, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Type:bowl, plate
Manufacturer, brand:other manufacturer, brand
Age:1800-1899
Style:antique
Marked:marked
Condition:good for its age
Originality:original

Gyönyörű Regécz, jelzett porcelán tányér 1840

Az egykori regéci uradalomhoz tartozó Telkibányán 1825 körül alapított porcelángyár a magyarországi porcelángyártás úttörője és ezzel a magyar ipartörténet fontos központja volt. Alapítója, Bretzenheim Ferdinánd (1801–1855) egy nagy múltú német arisztokrata család leszármazottja volt, aki 1823-ban lett Sárospatak és környékének birtokosa.

A Magyarországot végleges otthonának tekintő főúr több tevékenysége irányult a magyar ipar és gazdaság fellendítésére, újítások bevezetésére. A porcelán előállításának kísérlete a magyar reformkor szellemiségébe illeszkedő vállalkozás volt, melyet a levéltári források tanulsága szerint a Breczenheim Ferdinánd közvetlen baráti köréhez tartozó Széchenyi István is segített.

A regéci porcelánok gazdag, változatos képet mutatnak. A tulajdonost és a vezetőket lelkes kísérletezgetés és új utak keresése jellemezte mindegyikük számos mintát kipróbált, fontolóra vett, és többkevesebb sikerrel alkalmazott. Ennek következtében időnként más gyárak termékeit felismerhetően utánzó, máskor viszont egészen egyedi, sajátságos és finom darabok születtek.

A regéci tárgyak egyik meghatározó vonása a bécsi porcelán stílusának követése, az 1844–1848 közötti években pedig egyenesen a bécsi gyárból érkezett festő(k) jelenlétét lehet valószínűsíteni. Ekkor kiemelkedő minőségben készültek a reprezentációra, kiállításra szánt porcelánok, melyek táj-, portré- és növényi motívumos ábrázolásai a korszak magyarországi porcelánfestészetének legkiválóbbjai közé tartoznak.

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Budapest VII.

Others searched for these