Antique Patina Africa African Bakongo Ethnic Group Wooden Fetish Statue Congo Collectible Rarity 2979


150.000 HUF 409.08 USD

Guarantee: 7 days  
Local pickup
Item details
Listed: January 02, 2024
Item code: 3276946
Views: 96
Watchers: 1
Seller

antikdekor (336)   
Pest county

Very responsive to messages
Positive feedback: 93.83%
Last login: Today, 09:01
Member since: September 15, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Subject:people
Material:wood
Mark/Sign:no
Age:unknown
Condition:good for its age

FIX áras termék!

Magassága: 63 cm.

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa szobor a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.

Anyaga puhafa.

A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok, szobrok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat, szobrokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel, általában a törzs tagjai számára sok darabban készített, puha, könnyen faragható fából készített maszkokat, szobrokat használtak.

Bakongo

KONGO (BAKONGO, BASHIKONGO, KAKONGO)

Mindkét Kongói Köztársaság és Angola

A Kongo törzs, kb. 3 millió ember, a Congo folyó torkolatánál él. Több alcsoport tartozik ide, pl. a Vili, a Wayo és a Yoruba népek. Művészeti stílusaik közül legismertebb a Kongo. A Kongo törzsekben a király politikai, gazdasági, ítélkezési és vallási hatalommal rendelkezik. Döntéseket hoz a háborús ügyekben, szabályozz a kereskedést, vazallusaitól hűbért szed. A bíráskodás alkalmával leopárdbőrön ül, kalapot és fogakból készült nyakéket visel. Kezében kormánypálcát és legyezőt tart. A király végzi ki a bűnözőket és az ország ellenségeit. A teljhatalmú uralkodó mellett működik a Nganga-társaság. Ez felelős a vallási ügyekért és a gyógyításért. A gyógyítók növények és mágia segítségével dolgoznak.

Hagyományaikat a nagy eseményeken - beiktatási ünnepségek, temetések - láthatjuk. Hitvilágukban egy mindenható isten van, aki gyógyító erőt adott a királynak, a nganga-társaságnak és a vallási vezetőknek.

Híresek a textiliák, a díszített sírkövek és kőből faragott emlékművek. Mindezek gyakran ábrázolják a főnököt, keresztbetett lábakkal, elmélkedő pózban. A szobrokat gyakran a sírokon helyezik el, hogy segítsék a halott lelkét a túlvilági életben. A fából készült szobrok királyi feleségeket, vadászokat, zenészeket, gyógyítókat ábrázolnak. A testhelyzetek különfélék: néha hátrahajtott fejjel, tisztelgő pózban térdelnek, az asszonyok kisgyermekkel nyakukban ülnek vagy éppen a babát gondozzák. Az arc kerek, életszerű. A talapzaton vagy magán a szobron lehet geometrikus vagy maghéj-szerű díszítés.

Ezeket a szobrokat terhesség alatt vagy a kisgyermek egészségének védelmére használták. A phamba szobor olyan nők számára készült, aki elvesztették gyermeküket. Úgy tartották, hogy ezek a szobrok elősegítik egy új kisgyermek szerencsés megszületését. Egy anyasággal kapcsolatos szobor hatékonysága az ábrázolt figura fiatalságától és rangjától függött. A fiatalságot a szép keblek, a rangot az ékszerek ábrázolásával jelenítették meg.

A fából faragott szobrok mellett sok fém-és elefántcsont tárgyat is találtak.

A misszionáriusok hatására keresztény szentek szobrai és feszületek is készültek bronzból és sárgarézből.

A szög- és tükörfétis csak a Kongo-szobrászatban fordul elő.

Ezek a nkisi-k. A fétis-figura varázserejű anyaggal van megtöltve, ezt állati, növényi, ásványi összetevőkből keverik. A figura hasában, fejében vagy hátában lévő üregbe töltik be. Típusuktől függően a nkisik védhetnek betegségek, ártó szellemek, boszorkányság ellen, segítik a vadászokat, harcosokat. A fétisfigurák állatokat is ábrázolhatnak, kétfejű kutyát, majmot.

A Kongo-maszkok igen ritkák. Felavatási ünnepségen, fontos személyek temetésén használják őket. Úgy tartják, hogy a maszkok a védelem mellett képesek ítélkezni és ítéletet hozni.

Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupPilisszentiván

Others searched for these