Perseus and Pegasus with head of Medusa - mythological artwork


390.000 HUF 1,063.53 USD

Item details
Listed: August 12, 2023
Item code: 4517292
Views: 558
Watchers: 7
Offers: 0 offers
Seller

vapiano (841)    
BUDAPEST

Response time: 88%-banin 40 hours
Positive feedback: 98.59%
Last login: Today, 17:52
Member since: October 10, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Subject:mythology
Material:bronze

Perszeusz és Pegazus, Medúza fejével - mitológiai műalkotás

bronz szobor, 45cm magas, 22cm széles, 34cm hosszú, súlya: 14kg, márvány talapzaton, hibátlan állapotban.

Perszeusz Zeusz és Danaé fia. Akrisziosz, akinek nem született fia, elment Delphoi jósdájába, ahol arra figyelmeztették, hogy Danaé fia egy nap majd megöli őt. Hogy ezt megelőzze, Akrisziosz Danaét egy tető nélküli érctoronyba záratta (egy másik monda szerint egy föld alatti börtönbe). Azonban Zeusz, aranyeső képében teherbe ejtette Danaét, aki pár hónapig sikeresen titokban tudta tartani, hogy gyermeke született, azonban a titokra fény derült. Bár félt a jóslattól, de tarva az istenek haragjától is, ha ártott volna Zeusz gyermekének, Akrisziosz Danaét és unokáját egy faládába záratta és bedobta a tengerbe. A hullámok a ládát Szeriphosz szigetén vetették ki, ahol Diktüsz, Polüdektész király testvére talált rájuk. Diktüsz magához vette őket és saját fiaként nevelte fel Perszeuszt.
Időközben Polüdektész beleszeretett Danaéba és el akarta csábítani őt. Mivel Perszeusz kevéssé becsületesnek tartotta őt, hogy megszerezhesse Danaét, el kellett távolítania az ifjút, nehogy meghiúsítsa a tervét. Polüdektész vacsorát adott, ahová mindenkinek egy lovat kellett magával vinnie ajándékba. Mivel Perszeusz ezt nem tudja teljesíteni, megneveztette az ajándékot, amelyet kértek helyette, s Polüdektész az egyik Gorgó, a halandó Medúsza fejét nevezte meg ajándékul. Perszeusznak nem volt más választása, ezért elindult, hogy megkeresse és lefejezze a Gorgót.
A barlangban meg is találta a Gorgókat, akik éppen aludtak. A Gorgók hárman voltak: Szthéné, Eurüolé és Medúsza. Fejüket kígyópikkelyek borították, szájukból akkora fogak meredeztek elő, mint a disznó agyara, kezük rézből, szárnyuk aranyból volt. Aki csak rájuk nézett, kővé meredt a rémülettől. Perszeusznak sikerült nesztelenül beosonnia és levágta Medúsza fejét, miközben csak Athénétől kapott pajzsban visszatükröződve látta a szörny képét. Medúsza nyakából ekkor előpattant Pégaszosz (vagy Pegazus) és Khrüszaór gigász. Medúsza nővérei hiába keresték a gyilkost, Perszeusz a sisakban láthatatlan volt és sikeresen kimenekült a barlangból. Ekkor meglátogatta Atlasz királyt, Mauritánia urát, de az megtagadta tőle, hogy vendégül lássa, mire Perszeusz bosszúból kővé változtatta őt (róla kapta az Atlasz-hegység a nevét).

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest XIV.
Mail5000 HUF

Others searched for these