Mirrors of the hilton! Iii/ii piece. Exclusive brutalist design from the 70s. (modern)


1.200.000 HUF 3,272.63 USD

Item details
Listed: December 26, 2023
Item code: 3876378
Views: 1576
Watchers: 17
Offers: 0 offers
Seller

DesignCorner (85)    
Veszprém county

Response time: 100%-banin 4 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 26, 2024
Member since: September 02, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Age:1950-1979
Material:copper
Condition:good for its age


Ez a tükör annak a kollekciónak a részét képezte, amit a művész saját galériájában állított ki, illetve különböző hazai és nemzetközi kiállításokon mutatott be. Ebből a méretből összesen 5 db készült. A 90-es években 2db talált gazdára darabonként 500 ezer forintért. A maradék 3 alkotásból további 1 került értékesítésre itt Galériasavária felületén. Ez a lll/ll-es darab.

A hilton tükrei:

A “kapitalista szállodalánc” első tagjának létrejötte egy kisebb csoda volt a legkeményebb szocializmusban. A budapesti volt kelet-európa első Hiltonja. Magyar részről pedig mindent megtettünk, hogy megmutassuk a nyugatnak tudásunkat. Legnagyobb kihívást a kivitelezés során az jelentette, hogy a budai vár régészeti leleteinek teljes megóvásával kellett egy modern épületet létrehozni.

Koppány László, és Halászi Tibor iparművészeknek köszönhető a szálloda rézből és bronzból készült tárgyainak jelentős része. Az ikonikus Hilton felirat is a művész műhelyében készült.

Olyan modernista alkotásokat kellett kitalálniuk, amik egy romos vár falain is jól mutatnak.

A 60-as évektől kezdve egyre nagyobb teret hódított a viking kultúrában gyökerező brutalista skandináv design. Ez a modernista szemlélet pedig tökéletesen illett a romos falak közé.

A magyar tervező és kivitelező párosnak köszönhetően számos remekmű készült. Koppány László tükrei több helyen is feltüntek az épületben. Megtalálhatók voltak a herendi bolt mellett, és a luxus lakosztályokban egyaránt. Számos külföldi előkelőség, és híresség csodálhatta meg őket..

Mèret: 90 cm-es átmérő

Tervező: Koppány László 1973 körül

Állapot: kiállítási darab volt, egy-két helyen korának megfelelő eloxáció

Anyag: hajlított patinázott vörösréz.

Ár: 2800 chf forintértéke. Ikonikus alkotás, a Hilton szállodát kivitelező magyar iparművészcsoport presztízs értékű alkotása.

Koppány László: Már több, mint tíz éve meghalt, de művészeti öröksége csak most lett elérhető.

A művész modernista alkotásai a korábbi Nemzeti Színháztól kezdve, számos intézményünkben megtalálhatók.Iparművészeti tárgyaival pedig a parlamentben, a volt luxusáruházban, vagy éppen a régi Hiltonban találkozhattunk. Iparosként, és galéria tulajdonosként, nem volt rászorulva, hogy művészetét elaprózva kisebb művészi alkotásokat értékesítsen.



Szállítás: személyes átvétel, vásárlás előtti egyeztetés alapján kiszállítás megoldható

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBalatonalmádi
Other1 - 10000 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these