Mother of God Hodegetria - icon copy - mother of God and Jesus


65.000 HUF 177.27 USD

Item details
Listed: April 07, 2024
Item code: 5067865
Views: 33
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

pusi (218)  
BUDAPEST

Verified user

Response time: 67%in 38 minutes
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 08:52
Member since: June 08, 2016
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:good for its age

Masszív, vastag fatáblára festett, aprólékosan kidolgozott mű. Az ábrázolt személy Hodegetria Istenanya. Mérete kerettel: 36 x 30 cm.

A hátoldalon lévő német nyelvű címke 16. századinak írja a művet, azonban egy ikonokban járatos szakértő megvizsgálta a művet és véleménye szerint ez az ikon a 20. században készült.

Az alkotás korának megfelelő állapotban van, kisebb lepattogzások, kérem ezt ellenőrizze a fotókon.

Hodegetria az ikonfestészetben az Istenszülő ábrázolások ikonográfiai típusának egyike, kétségkívül a legnépszerűbb és a legjelentősebb. A képen az Istenszülő a bal vagy a jobb karján tartja Jézust, aki jobb kezével áldást oszt.
Az egyik leghíresebb bizánci ikon, a Hodegetria Szűzanya képét széles körben másolták Bizáncban minden médiumban, fafaragás, bronzöntés tárgya lett. A Szent Lukácsnak tulajdonított eredeti fatáblás ikon a konstantinápolyi Hodegon-kolostorban volt elhelyezve, amelyet egy szent forrása tett híressé, amelynek vize meggyógyította a vakokat, akiket a kolostor szerzetesei vezettek a forráshoz. A Hodegetria-kép nemcsak Keleten volt rendkívül népszerű, hanem a középkor és a reneszánsz idején Nyugat-Európában is óriási hatással volt a Szűzanya és a Krisztusgyermek ábrázolására.

Az Istenszülőt különösen nagy tisztelt övezte Bizáncban, illetve Oroszországban. A korai Hodigitria típusok álló Istenszülő-ábrázolások voltak, később változott ez ülő félalakos, illetve ülő egészalakos portrévá. Viszonylag elég későn, a 11. század folyamán bukkantak fel olyan ikonok, ahol az Istenszülő a kisded Jézust a karjában tartja. A bal karján a csecsemőt tartó trónoló Szűz katakombafreskók némelyikén is feltűnik, ott általában nagyobb kompozíciók részét képezte. Keleten történt a motívum leválasztása és kanonizálása szigorú ikonográfiai dogmává.


Személyes átvételre Újpesten (Budapest IV. kerület) van lehetőség), vagy futárral tudom küldeni a terméket.

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest IV.
Mail3000 HUF

Others searched for these