Africa African antique mask wooden mask Songye ethnic group Congo drum 15.


22.000 HUF 59.85 USD

Guarantee: 7 days  
Local pickup
Item details
Listed: January 23, 2024
Item code: 3815685
Views: 96
Watchers: 3
Seller

antikdekor (336)   
Pest county

Very responsive to messages
Positive feedback: 93.83%
Last login: Today, 12:30
Member since: September 15, 2020
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:good for its age

antik afrikai afrika patinás fa maszk Volkskunst afrikanische Maske Songye népcsoport, Kongó Congo

A népcsoportra jellemző szép, régi maszk. Manapság felkapott lakásdekoráció.

Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!



Magasság: 30 cm.

A 16. században a Songye nép elköltözött a Shaba területről, mely ma Kongó déli része. Történelmük szorosan összefonódott a Lubákkal, akikkel közös ősök révén rokoni kapcsolatban állnak. Hosszú időn át harcoltak egymással, majd szövetséget kötöttek az arabok ellen. Letelepedtek a Lualaba folyó bal partján, szavannás, erdős síkságon. A 150 ezres Songye nép több alcsoportban, de egy központi főnök kormányzása alatt él. A Songyék között számtalan titkos társaság működik.

Hagyományosan földműveléssel és vadászattal foglalkoznak. A folyókat a meghalt főnökök szellemével hozzák kapcsolatba (gyakran a folyóba temették el őket), ezért a halászatot csak végszükség esetén gyakorolták. Az asszonyok agyagedényeket, a férfiak szőtteseket és fémtárgyakat készítettek. A szomszéd népekkel rendszeresen kereskedtek.

A Songye szobrászati stílus dinamikus és életerőt sugárzó. A kézművesek által készített tárgyakat gyakran használták különböző szertartásokon. Rengeteg fétis-figura kapcsolódott a telihold-rituálékhoz. Méretük változatos, 10-150 cm közötti. Általában férfit ábrázolnak, kerek alapon. Fémdarabkák, szögek, egyéb kellékek gyakran találhatók az arcon. Ezek közömbösítik a gonosz szellemeket. A fejtető és a has rendszerint üreges, itt fétis-anyagot helyeztek el. A figura kezei csúcsos hasára helyezve; a fejtetőn nyugtalanító benyomást keltő szarv vagy toll. A varázsló mágikus anyagokat morzsolt és kevert össze, és az így nyert pasztát a háztetőről lelógó antilop-szarvban tárolta.

Mindenféle állati, növényi, ásványi és emberi eredetű anyagot felhasználtak a varázs-keverékhez, így próbálták a jószándékű ősi szellemeket előhívni. A Songye fétisek fából vagy szaruból készültek, kagylókkal díszítettek. Nem annyira valósághűek, mint a Luba stílusban készült alkotások.

A szobrocskákat használták, hogy biztosítsák a sikert, a termékenységet, a gazdagságot. Ők védelmezték az embereket a rosszindulatú erőktől.

A songye nyelvben a maszk: kifwebe. Ezek a maszkok szellemeket ábrázolnak. Jellemzőek a bordázatok vagy csíkok: régiótól függően lehet sötét alapon fehér csíkos vagy fordítva. Természetfeletti erőket testesítenek meg. A kifwebe-társaság használta őket, hogy a bajt, szerencsétlenséget távol tarthassa. A maszkok, szőttes ruhával és hosszú raffia szoknyával kiegészítve, sokféle ünnepségen táncoltak. Férfiak viselték őket, különböző szerepeket játszva: férfi- maszk középen csúccsal, női maszk lapos hajviselettel. A középső csúcs mérete határozta meg a maszk varázserejét. A maszk, a szinek, a ruha mind szimbolikus jelentést hordoztak. A férfi-maszkot viselő táncos agressziv és zabolátlan viselkedést imitált, míg a női-maszkos szereplő mozdulatai szelídek, szabályozottak voltak. A fehér szín a maszkon pozitiv fogalmakat jelölt: tisztaságot, békességet, a Holdat, a fényt. A vörös színt a vérrel, tűzzel, bátorsággal és lelkierővel társították, de a veszéllyel, gonoszsággal, bajjal is. A női maszkok pozitiv erőket tükröztek, főleg éjszaka viselték őket, a hold-szertartásokon, beiktatásokon vagy egy uralkodó halálakor. A maszknak gyógyító erőt is tulajdonítottak, használták a gonosz kiűzésének ritáléján is. A kiefwebe-maszkok ábrázolásai más, a titkos társasághoz tartozó tárgyakon is megjelentek: a csíkozott pajzsokat középen maszk díszítette.

Guarantee conditions

Guarantee: 7 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupPilisszentiván

Others searched for these