Franciscan painting on canvas for sale:


99.999 HUF 277.84 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: August 18, 2023
Item code: 3107929
Views: 512
Watchers: 3
Offers: 0 offers
Seller

baksi (145)  
Pest county

Verified user

Response time: 100%-banin 11 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 27, 2024
Member since: June 11, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee.
Subject:landscape
Technique:oil
Style:impressionism
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:damaged
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

Eladó Várdeák Ferenc / Folyóparti házak című olajvászon festménye. Mérete 60*80 cm + keret. Szignózott jelzés: jobbra lent. A vászon festmény két részén pár centis szakadás található, ami restaurálást igényel.

Várdeák Ferenc (Budapest, 1897 - 1971.): Festőművész, rajztanár Réti István nagybányai művész tanítványa volt, majd tanársegédje lett, s többször állítottak ki közösen Nagyváradon.

Mesterei voltak Baránszky László tanár és Réti István a nagybányai művésztelepen. Várdeák Ferenc a nagybányai szellemiséget talán legintenzívebben-leghűségesebben őrző és továbbadni tudó Réti István festőművésznek, főiskolai tanárnak volt tanítványa és tanársegéde is. A nagybányai alapító Mesternek jelentős szerepe volt abban, hogy a trianoni békeszerződés után Romániához kerülő, az 1920-as évek elején nehezen látogatható művésztelep szellemisége beépüljön a budapesti Képzőművészeti Főiskola festészetoktatási gyakorlatába. Az őszi és tavaszi két félév, két szemeszter után volt egy harmadik, egy nyári művésztelepi gyakorlat, a trimeszter, amikor a Nagybányát helyettesítő, azt pótolni akaró magyarországi nyári művésztelepeken dolgoztak a festőhallgatók, mestereik irányítása mellett. Várdeák Ferencnek meghatározó festészet-gyakorlati praxisa lehetett ez. Ugyanis a munkája, tanítási helyszínei változásával megtartotta majd’ fél évszázadon át ezt a helyszíni, in situ motívumfestést, táj-, falu- és városképeiben egyaránt. Vagyis hogy ott ült a helyszínen, vázlatokat készített, vagy közvetlenül festett.

Az I. világháborúban besorozták katonának, de szokatlan módon még ott sem hagyott fel a rajzolással, katonatársai portréit készítette el. Munkáját nehezített később a Trianoni békediktátum és a 1933-as nagy gazdasági válság.

1928-1936: Abonyban a mai Gyulai Iskola épületében tanított. Abonyba jelentkezett tanításra, ahol a tantestületben olyan emberekkel dolgozott, mint Bogárom Zoltán, Szűcs Valéria, Dr. Hirn Márton, Brösztel Anna, Dr. Klein Andor, id. Rolkó Gyula, Berencsik Vilma. A tanítványok közül is több nevet ismerünk, pl. Györe Pál, Bedekovics Andor, Kárteszi János nevét.

Az Abonyban töltött idő alatt festette meg a Gyulai Gaál Miklós Iskola nevelői szobájának ajtaja mellett elhelyezkedő szekkót, amelynek mérete 3x4 méteres.

Főbb témai között szerepeltek a városképek, Óbuda, Szentendre, Dunapart, tájképek, csendéletek, portrék, szakrális képek.

A technikák közül az akvarell, olajfestmény, tempera, szekkó, freskó azok amelyeket alkalmazott. Impresszionista felfogásban festett. Jellemző volt a látvány utáni festés, szabadban plein-aire festésmód. Nagy hangsúlyt fektetett a tükröződések, fény-árnyék formateremtő hatásának alkalmazására. Egy-két kivétellel világos tónusú képeket festett, melyeknek méretére jellemző, hogy kis- és közepes nagyságúak voltak.

Alapállása a nagybányai plein air festészeté, a természetben közvetlenül dolgozó alkotóé. Színvilága jobbára világos, oldott, festékfölrakását impresszionisztikusnak mondanám. Motívumai, városképi együttesei azonban olyan – és csak olyan – mértékben formahűek, hogy a fölismerhetőség bélyegét és a lokalitás karakterjegyeit az alkotó számára legmegnyugtatóbban egyesíthessék.

Oldott festőiségű opuszain topografikus hűséggel rögzítette a bicskei teleket, jellegzetes soproni és budai utca- és városkép-részleteket, a miskolci Szinva-partot, az ízig vérig festőien változatos Tetemvárat, vagy éppen a Váci Hétkápolnát. Várdeák Ferenc látvány-leletei, kép-följegyzései megérzékítik az épületekből, városképi együttesekből sugárzó szellemiséget. És természetesen árulkodnak – ahogyan a festményeiből kiolvasható mindez – az alkotóról, akit én konteplációra hajlamos, érzelmileg befelé forduló, ám derűs kedélyű embernek képzelek el. Neki magának is megnyugtató, megnyugvást, csendes szemlélődésre való hajlandóságot megerősítő objektum lehetett egy-egy festménye. Képei a megrögzített tájak és települések állandóságát sugallják a mindig változóban. S ettől közvetlenek, szobáink falára képzelhetően megnyugtatóak, az enteriőrökben otthonosságot terjesztők. Jó mesterségi színvonalon képviselik a nagybányai tájfestészet tradícióit.


Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Szentendre
Mail 3000 HUF

Others searched for these