Kálmán Rácz oil painting from 1930, signed - rural landscape - student of rudnay and lyka


79.990 HUF 222.26 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 03, 2023
Item code: 3883675
Views: 190
Watchers: 1
Offers: 0 offers
Seller

emcepe (213)  
BUDAPEST

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 06:55
Member since: May 07, 2014
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee.
Artist:RÁCZ KÁLMÁN festőművész
Subject:landscape
Technique:oil
Painting surface:canvas
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:signed
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

AZ ÁR ALKUKÉPES!

Olajfestmény vászonra, 69x56 cm, jelzés balra lent Rácz K. 1930

Az alkotóról

Rácz Kálmán (1908 szept. 27., Lengyeltóti - 1994 nov. 15., Budapest) festőművész, tanár. Szervező és művészi tevékenysége különösen fontos és számon tartott a jászsági képzőművészet történetében.

Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Rudnay Gyula és Lyka Károly tanítványaként 1931-ben diplomázott. 1933-ban került a jászberényi Magyar Királyi József Nádor (ma Lehel vezér) Gimnáziumba rajztanárként és itt vette feleségül Beleznay Annát, aki szintén jó – portrékép – festő volt.

Kezdeményezte a helyi művészek bevonásával a Jászberényi Nyolcak művész-csoport megalakítását. 1936-ban létrejött a csoport és ezt követően Rácz Kálmán szervezte a helyi, és fővárosi kiállításaikat. Így szerepelhettek a Műcsarnok Tavaszi Tárlatán, és a Nemzeti Szalon Tavaszi Kiállításain. Az általuk rendezett számos jászberényi kiállítás pedig hozzájárult a művészet iránti fogékonyság alakításához, valamint egy újabb festőgeneráció létrejöttéhez.

Sajnos 1945-ben elhagyta Jászberényt és Budapestre költözött, azonban számos jászberényi látkép, csendélet őrzi itt-tartózkodása emlékét.

A '30-as, '40-es években főleg akvarelleket festett.1943-ban megnyerte a Magyar Akvarell- és Pasztellfestők kiállításán Budapest Székesfőváros legjobb vízfestményének díját. A Nemzeti Szalon kiállításán 1948-ban szerepelt. Egyéni tárlata a Fészek Klubban volt.

Elsősorban tájképeket festett, kedvelt motívuma a Zagyva-part volt. Később gyakran festett olajjal is, elsősorban csendéleteket. A naturalizmus képviselője, ragaszkodott a természetes ábrázoláshoz. A szín, a fény és a vonalak könnyedsége látható képein. A 60-as években keletkezett munkái gyakran idézik az 1930-as évek szalonfestőinek művein uralkodó festésmódot.

1994-ben hunyt el Budapesten.


Szállítás

Postázás esetén nagy gondossággal csomagolom be a művet, hogy épségben érkezhessen meg Önhöz. Személyes átvételre kizárólag Újpesten van lehetőség.

Amennyiben Önben bármilyen kérdés merülne fel a vásárlás részleteivel vagy a termékkel kapcsolatban, kérem, írjon üzenetet!

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IV.
Mail 3000 HUF

Others searched for these