Dinnyés ferenc: Alsóváros street with a horse-drawn carriage


350.000 HUF 964.29 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: December 03, 2023
Item code: 4865389
Views: 147
Watchers: 5
Offers: 0 offers
Seller

festmenyesek (478)   
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 97.14%
Last login: Yesterday, 18:09
Member since: November 27, 2012
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:streetscape
Technique:oil
Painting surface:canvas
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:signed
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

FKA053

Cégünk Magyarország egyik legnagyobb kínálatú internetes festménykereskedését üzemelteti.
Ezernél is több festményt illetve képet kínál a galériánk folyamatosan.
-
Minden darabot gondosan megtisztítunk, az összes keretet felújíttatjuk, képeinket újra kereteztetjük.
Képeink azonnal ajándékba adható illetve falra akasztható állapotban vannak.
-
Minden kép eredetiségére a kínálatunkban élettartam- és pénz-visszafizetési garanciát vállalunk.
-
Nyugodtan rendeljen postai úton is, csomagolásunkat rendkívül körültekintő és precíz csapat végzi.

Minden galériánkban vásárolt kép után számlát, igény esetén garancialevelet állítunk ki.
Kérem nézze meg a további hatalmas festménykínálatunkat.

A kép mérete: 34,5 x 51,5
Készült: Olaj, Vászon
A kép Dinnyés Ferenc (1886, 1958, Budapest, Szeged) alkotása.
Jelezve jobbra lent "Dinnyés F."
A festmény jó állapotban van. Keret: Ép

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.
Festő. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. Ferenczy Károly és Hegedűs László voltak a tanárai. 1910 körül tanulmányúton járt Párizsban. A nagybányai festőkolónián is folytatott művészi stúdiumokat. A plein airben jelentkező fény- és színproblémák iránti érzékenységet mesterétől, Ferenczytől sajátította el. A nagybányai eredmények kamatoztatása Dinnyés művészi kibontakozásának alapjaivá vált és a Tiszatáj helyi karakterét megragadó festészete ebben gyökerezik. Budapesten állította ki a pointillizmus felé hajló impresszionista táj- és arcképeit. Többször szerepelt a bécsi Sezessionban. 1919-ben Szegeden telepedett le, ahol több kiállítása volt. 1927-ben kollektív bemutatója volt a Nemzeti Szalonban. Képeinek témái Szegedhez és közvetlen környezetéhez kötődnek: a mély fekvésű Alsóváros parasztházai, a nádasoktól övezett Rókus-tó és a festői Móraváros egykori tanyái gyakran kerültek vásznaira. A városrészleteken kívül szeretettel jelenített meg egy-egy öreg munkást, de az itteni paprikahasító asszonyokat is gyakran megfestette. A '30-as évektől elvontabb, zaklatottabb, misztikusabb képek kerültek ki az alkotó műhelyéből. Előtérbe kerültek a szimbolikus, biblikus látomások, amiket organikus, csavart, vonagló formákkal közvetített. Itt a szecessziós kifejezés nyugtalansága szervesen összefonódott az expresszív előadás érzelmi lendületével. Emlékkiállításokat a Magyar Nemzeti Galériában, a szegedi Művészklubban és a Móra Ferenc Múzeumban rendeztek számára. Több alkotása található a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. (ML, Éber, Sz.Z.: Műv. 1973/8, Szuromi Pál)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve
Festő. Tanulmányait a bp.-i Képzőművészeti Főiskolán végezte. Ferenczy Károly és Hegedűs László voltak a tanárai. A nagybányai művésztelepen is megfordult. A plein-air-ban jelentkező fény- és színproblémák iránti érzékenységet Ferenczy Károlytól sajátította el. A nagybányai eredmények kamatoztatása Dinnyés művészi kibontakozásának alapjaivá vált és a Tiszatáj helyi karakterét megragadó festészete ebben gyökerezik. Budapesten állította ki a pointillizmus felé hajló impresszionista táj- és arcképeit. Többször szerepelt a Bécsi Sezessionban. 1919-ben Szegeden telepedett le, ahol több kiállítása volt. 1927-ben kollektív kiállítása volt a Nemzeti Szalonban. Képeinek témái Szegedhez kötődnek: a mély fekvésű Alsóváros parasztházai, a nádasoktól övezett Rókus-tó és Móraváros egykori tanyái gyakran kerültek vásznaira. A városrészleteken kívül szeretettel jelenített meg egy-egy öreg munkást, de az itteni paprikahasító asszonyokat is gyakran megfestette. Emlékkiállításokat a Magyar Nemzeti Galériában, Szegeden a Művészklubban és a Móra Ferenc Múzeumban rendeztek számára. Több műve található a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. (ML, Éber, Sz.Z.: Műv.-1973/8)

Magyar festők és grafikusok adattára
Tanulmányait Budapesten végezte, ahol Ferenczy Károly és Hegedűs László voltak a mesterei. 1910-ben Szegeden telepedett le. Első szegedi bemutatkozása 1919-ben történt. Hol melegen vöröslő, hol ezüstös finom színekkel festett vásznai a nagybányai mesterek, elsősorban Ferenczy Károly festészetének tanulságairól vallanak. Emlékkiállítását 1968-ban a Móra Ferenc Múzeumban, a következő évben pedig a MNG rendezte meg. 1973-ban a szegedi Művészklubban rendeztek emlékére kiállítást. - Irod.: Szelesi Zoltán: Szeged Képzőművészete. Szeged, 1945.; Szuromi Pál: Nyugtalan tájakon. Dinnyés Ferenc emlékezete. Művészet, 1987. 1.

Művészeti lexikon I-IV.
Festő. Tanulmányait Bp.-en végezte, s ugyanott állította ki a pointillizmus felé hajló impresszionista táj- és arcképeit. Többször szerepelt a bécsi Sezessionban. Később Szegeden telepedett le. 1927-ben kollektív kiállítása volt a Nemzeti Szalonban. Több képe található a szegedi Móra Ferenc-múzeumban, ahol 1960-ban rendezték meg emlékkiállítását.

Művészeti lexikon I-II.
Festő. Budapesten végezte tanulmányait. Táj- és arcképeket állított ki Budapesten, 1927. koll. kiállítása volt a Nemzeti Szalonban. Szegeden él. Pointillizmus felé hajló impresszionista.

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - home delivery 6800 HUF
PostaPont 4800 HUF

Others searched for these