An oil landscape by Lajos Luzsicza (1920-2005), Münkacsy prize-winning painter


110.000 HUF 305.62 USD

Guarantee: 30 days  
Local pickup
Item details
Listed: May 31, 2023
Item code: 5069673
Views: 293
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

VintageSophie (16)  
Pest county

Response time: 100%-banin 3 hours
Positive feedback: 100%
Last login: May 11, 2024
Member since: April 04, 2023
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee.
Subject:landscape
Technique:oil
Style:modern
Painting surface:cardboard
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:signed
Condition:good for its age
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

Eladó egy 80×62 cm-es Luzsicza Lajos olaj tájkép. 35-40 éve a családunk birtokában van a kép, és maga a festő ajándékozta nekünk.

1940-1947 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei voltak Aba-Novák Vilmos, Kontuly Béla és Kmetty János is. 1947-1950 között Tatabányán volt rajztanár, és megalakította a Tatabányai Képzőművészeti Szabadiskolát.

Az 1950-es években a Művelődési Minisztérium képzőművészeti osztályán dolgozott, majd a Budapesti Pedagógiai Főiskolán tanított. Több éven át a Műcsarnok vezetője volt. Húsz éven keresztül a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének területi vidéki) titkára volt. 1960-tól önálló alkotói munkásságot folytat. 1994-ben alapítója és szervezője volt a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériának. Kezdeményezője a békéscsabai Szlovák Galéria megalakításának. A Magyar Festők Társaságának tagja. Tanulmányutak: Szlovákia mellett, amelyet évenként fölkeres, Nyugat- és Kelet-Közép-Európa országai.

Első mestere hatására a monumentális kompozíciók foglalkoztatták, majd egyre inkább a részletek fontosságának, a téma és megfogalmazás harmóniájának, az élmény erejének, a mű érzelmi telítettségének, az erőteljes formaképzésnek, a sajátos színösszhangnak tulajdonított döntő szerepet. Témavilága gyakorta a hegyvidéki táj: a Magas- és Alacsony-Tátra, a Rajna-vidék, a svájci és olasz hegyi táj s a Dunántúl dombjai. Szívesen foglalkozott portréval is. Ismertek grafikái, rajzai, kedvelt technikája a rézkarc és a gouache is.

Művei főként közgyűjteményekben találhatóak, például az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban, a szolnoki Damjanich János Múzeumban, a debreceni Déri Múzeumban, az érsekújvári Galéria umenia Ernesta Zmetákaban, a budapesti MNG-ben és a Pozsonyi Városi Galériában.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Göd
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these