Horváth l. Adrián (Ladrián): the Garden of Eden


320.000 HUF 870.55 USD

+ Free shipping
Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: June 25, 2023
Item code: 5117525
Views: 185
Watchers: 0
Seller

LAdrian (992)    
BUDAPEST

Response time: 100%-banin 14 hours
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 08:11
Member since: March 15, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 1 year money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Artist:Horváth L. Adrián (LAdrián)
Subject:religious
Technique:acrylic
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Az Éden kertje

akril, vászon - 80 X 80 cm

320 000 Ft

A festményem Mózes 1. könyve 2. fejezet legelejének alapján készült (2, 18-ig). Az Isten által teremtett bűneset előtti tökéletes, földi világot idézi meg, azon belül is egy különleges helyszínt az Édenen belüli belső kertet, közvetlenül annak megteremtése után. A tökéletességre utal magának a vászonnak a négyzet formája is, amely a földi stabilitás és az Isten által létrehozott földi teljesség szimbóluma. Itt a kertben még nincsenek állatok, csak gyümölcsfák, melyek eledelét Ádámnak szánta az Úristen.

"Sarjasztott az Úristen a termőföldből mindenféle fát, szemre kívánatosat és eledelre jót..." (1 Mózes 2, 9a)

A Kert: a teremtett, teljes Világmindenség kicsinyített másának jelképe, amelyet az ember "művelhet és őrizhet" (1 Mózes 2,15) hasonlóan ahhoz, ahogyan Isten is a nagy Egészet, a Világmindenséget irányítása alatt tartja. Ahogyan Isten számára a bűneset előtt az Éden volt a bolygónk azon része, ahol "látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó" (1Mózes 1,31) - és a bűneset nélkül ez az Éden terjedt volna ki a bolygó egész felszínére - hasonlóan a Földön belüli Éden Kert volt az embernek az Istentől kapott formálható, emberléptékű "világmindensége", ahol tökéletesen célba ér a természet az ember művelése által, hiszen az embernek teremtetett. A BŰN NÉLKÜLI ember SZERETŐ MŰVELÉSE, gondoskodása nélkül a természet puszta, vad és káosszal telivé válik, erkolcsosul. Az isteni szerető tökéletesség képmásaként jelenik meg Kert kör alakban - annak egy részlete - a festményemen, amely olyan, mint egy anyaöl, amely életet hordoz, benne élet keletkezhet és fejlődhet. Erre utal a földi mélyedés formája is, melyből az első ember még a formálódása fázisában kilép, megjelenik. Az anyaföld női minőségére utálok vele, amely Isten szavára (mint a fákat, később az állatokat is) "megszüli", megteremti az első embert is.

A képen belül az Édenből kiinduló, és a kertben négy ágra szakadt folyók figyelhetőek meg:

"Édenből pedig folyó jött ki a kert megöntözésére, amely onnan szétágazott, és négy ágra szakadt." (1 Mózes 2, 10)

Maguk a folyók szimbólumok is: az anyagi világ teremtő erejére utalnak, mivel a négyes szám a rend, az ideális elrendezés jelképe. Ezt az isteni rendet, a bűneset előtti tökéleteséget erősítik tovább a folyók szabályos, szimmetrikus szétágazásai, a fák szabályos sokszögekben való elrendezései, az első ember: Ádám középén való megjelenése a föld porából. A földből kibújó fák számai, egymástól való szabályos távolságai mind szimbolikus jelentéssel bírnak. A hatszög a tökéletesség száma (hat nap alatt teremtetett a világ is) melyben az isteni, teremtő szám (3) megduplázva (két háromszög szimbóluma) tökéletesen egyesülnek egymással egymásba fordítva és új minőséget hoznak létre, ahogy az emberben is a földi és szellemi egyesül.

A nyolcszögben (megújulás) életre kelő tölgyfa kezdemények (erő, romolhatatlan hit) együtt, a folyamatosan megújuló élet (örökélet) jelképeivé lesznek, ahogy az isteni terv szerint eredetileg is ez lett volna az emberiség célja az idő előrehaladtával folyamatosan növekvő, a Föld teljes egészére kibővülő Kertben, melyre teremtve lettünk.

A Kerten kívüli távolban az isteni szóra formálódó hegyek elmosódott csúcsai láthatóak, míg az isteni Fényből fénypontokként megjelenő angyalok fénylenek:

"Hol voltál, amikor a földnek alapot vetettem? Mondd el, ha tudsz valami okosat! Tudod, ki szabta meg annak méreteit, ... amikor együtt vigadoztak a hajnali csillagok, és ujjongtak mind az istenfiak?" (Jób könyve 38,4-5,7)

Bent a Kert közepén a két fa: az élet fája és a jó és rossz tudásának fája látható.

Az erős napsütésben elterülő Kert az öröklét misztikumát kölcsönzi e festményen megjelenő álomszerű, mozdulatlan, időtlen, Isten eredeti terve szerint halhatatlanságra teremtett tájnak.

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest
Mailfree shipping
Mail as fragilefree shipping
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these