Paula Porter (1884-1944). Roses - 1930s


140.000 HUF 388.87 USD

Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: April 26, 2024
Item code: 5325096
Views: 41
Watchers: 1
Offers: 0 offers
Seller

aqua (2803)    
BUDAPEST

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 14:42
Member since: July 11, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 1 year money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:still life
Technique:oil
Painting surface:canvas
Signature:signed
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Porter Paula (1884-1944): Rózsák-1930-as évek

Olaj, vászon, 50,5 x 41 cm

Jelezve jobbra lent: P. Porter. Szép aranyozott, hibátlan fa képkeretben

Szerepelt: Nagyházi Galéria 268. aukció, 202. tétel. Reprodukálva a katalógusban

  • "Porter Paula festőművésznő neve a lapokban, a képzőművészeti kiállítási ismertetések sorai között, 1913 tavaszán jelent meg először. Ekkor a művésznő már 27 éves volt – 1884-ben született Aradon. Elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, majd Párizsban tanult két évig. 1913 májusában így írt kiállítási részvételéről a Budapesti Hírlap: „Porter Paula a hipermodernek közül való. Színlátásáért nem irigyeljük, képéért háromezer koronát semmiképpen nem adnánk (ha tehetnők sem).” Nem rosszak, de nem is különösebben hízelgők az ezt követő néhány év kritikái sem. Ezt írta 1915-ben Az Újság a Nemzeti szalonban kiállított képéről: „Porter Paula csukaszürke katonája szintén kiemelkedik a kiállított képek átlagából előadásának rutinosságával.” Majd a Magyarország 1916-ban: „Porter Paula önállóbb technikával dolgozva bizonyára több sikert érne el, mint így.”

Portrésorozata, sőt portrésorozatai egy évvel később áttörést jelentettek, a kritikák fanyalgása megszűnt. Évekig volt az Ország Világ rajzos illusztrátora, ahol porté-rajzokat készített minden számhoz. Ez kiegészült azokkal a kiállítási beszámolókkal, amelyeket ebbe a lapba, majd a Színházi Életben írt.

1921-ben meghívást kapott, hogy vegyen részt Bécsben egy csoportos kiállításon, miközben itthon az igazi elismerés hiányzott számára. Így vallott erről a Színházi Élet 1921. 48-dik számában:

„– Önök nem is hiszik, – mondja, – mennyit szenved egy komoly művész, mennyi elfogult kritikának van kitéve egy festő, ha történetesen nő. […] Pesten én már úgy akarok szerepelni, mint egy már külföldön is elismert festő s nem mint egy úrilány, aki nagyon ügyesen fest.”

Következtek a külföldi kiállítások, Bécs után Berlin, Arad, Temesvár. A hazai kritikák ezekről kedvezőek voltak. Például a Pesti Hírlap 1923 novemberében így írt a berlini sajtó fogadtatásáról: „…a fiatal magyar festőnő művei becsületére szolgálnak a magyar művészetnek”.

Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (65. rész) – Porter Paula | Mazsihisz

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest
Mail 1295 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these