Gyula Halvax for sale: Balaton landscape, oil on canvas, large-scale painting


399.999 HUF 1,088.19 USD

Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: March 09, 2024
Item code: 5680151
Views: 99
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

Hrabina (15)  
Komárom-Esztergom county

Verified user

Positive feedback: 90%
Last login: Today, 13:27
Member since: November 25, 2021
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 1 year money back guarantee.
Artist:HALVAX Gyula
Subject:landscape
Technique:oil
Style:impressionism
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:unsigned
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

Eladó Halvax Gyula: Balatoni táj, olajvászon, nagyméretű festménye


Mérete 100*120 cm, nem szignózott, Azonnal falra akasztható, szobai állapotú darab, szép brüsszeli kerettel.

Halvax Gyula (Kapsovár, 1906 - 1984, Budapest): Festő. Kaposvárott Rippl Rónai József tanítványa volt, majd Kecskeméten Révész Imrénél tanult festeni. 1929-ben szerzett rajztanári oklevelet a fővárosi Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay Gyula volt a mestere. Itáliai, majd franciaországi tanulmányútja után a Balatonnál és Somogy megyében festett. 1931-b n a Nemzeti Szalonban, 1934-ben Fiumében volt egyéni tárlata. Noha római ösztöndíjas volt, tudatosan kerülte a novecento hatását. Enyhén szecessziós impresszionisztikus-naturalista tájképeket festett, világos, élénk, eleven színekkel, köztük számos balatoni tájképet.

Apja, Halvax Ödön családias, jó kapcsolatban állt Rippl-Rónai Józseffel, a kaposvári Rómahegyen szőlőszomszédok voltak. Rippl megtanította a pasztell kezelésére és a saját dekoratív stílusára. Amikor látta, hogy a fogékony fiú a bútorokhoz támasztva festi képeit, egy festőállványt ajándékozott neki. Az érettségi után nem vették fel a főiskolára. Néhány hónapra a kecskeméti művésztelepre ment, ahol Révész Imrétől tanult. Tanulmányait egy év múlva a Képzőművészeti Főiskola tanári szakán Rudnay Gyula osztályában folytatta. Főiskolás éveiben is látogatta Rippl-Rónait, 1927-ben, röviddel a halála előtt portrét festett a beteg mesterről. Arcképei mély pszichológiai megfigyeléssel, a lelki sajátosságok, az egyéniségek legjellemzőbb kiemelésével készültek. 1929-ben Rudnay Gyula tanítványaként középiskolai rajztanári oklevelet szerzett. Rövid olaszországi tanulmányútja után főleg pasztell arcképeket, figurális kompozíciókat festett. Itáliai, majd franciaországi tanulmányútja után a Balatonnál és Somogy vármegyében festett. 1931-ben a Nemzeti Szalonban, 1934-ben Fiumében volt egyéni tárlata.

Alapvetően festőként van számontartva, de feltehetően játékból, kísérletezésből fakadóan kerámiákat is alkotott. Alkotásai rendszeres résztvevői különböző aukcióknak.

Festő. Halvax Ödön bíró, ügyvéd volt az édesapja, aki baráti viszonyt ápolt Rippl-Rónai Józseffel, így ő lett Halvax Gyula első mestere. Kaposváron érettségizett, majd Rippl-Rónai József tanácsára a kecskeméti művésztelepre és a Képzőművészeti Főiskolára ment tanulni. A Főiskolán rajztanári oklevelet is szerzett, itt Rudnay Gyula volt a mestere. Korábbi mesterével is kapcsolatban maradt, és nem sokkal annak halála előtt portrét is festett Rippl-Rónai Józsefről. Olaszországi és franciaországi tanulmányútra ment, ahol leginkább pasztell arcképeket, és figurális kompozíciókat festett. Első gyűjteményes kiállítása 1931-ben volt a Nemzeti Szalonban, ezt követően pedig 1934-ben Fiumében. 1935-ben ő illusztrálta Takáts Gyula Kút című verseskötetét. Az 1930-as években több vallásos témájú képet is készített. Leginkább a Balatonnál és Somogyban festett, több évtizeden keresztül vitte vászonra a balatoni tájat. Kedvelt témái voltak az alkony, a nádas, a templomok, a domboldalak, és a Balaton vizének változása.2003-ban Siófokon emlékkiállítást rendeztek a műveiből.

Számos portrét is festett, ezek egyike található meg a Múzeum gyűjteményében. Dr. Krakovits Miklósné született Klein Aranka portréját Dr. Kádár Anna adományozta a gyűjteménynek.

Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1 workday
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupEsztergom
Mail6000 HUF

Others searched for these