Károly Patkó: Italian porta, 1929 - with professional opinion, guarantee!


350.000 HUF 966.93 USD

Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: April 22, 2024
Item code: 5785868
Views: 47
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

marpal56 (83)    
Pest county

Verified user

Response time: 100%in 20 minutes
Positive feedback: 100%
Last login: May 02, 2024
Member since: April 13, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 1 year money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:landscape
Technique:watercolor
Style:modern
Painting surface:paper
Largest size:small (up to 35 cm)
Signature:signed
Condition:good for its age
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

PATKÓ KÁROLY: ITÁLIAI PORTA, 1929
Az akvarell, papír festmény mérete 18,5x24,5 cm, az üvegezett, korabeli kerettel 31x35 cm. Szignó jobbra lent, Patkó 1929. A hátoldalon szemmel is látható, hogy a paszpartuval körülvett papírhordozó 100 évhez közeli lehet. – 1-4. melléklet

Már az 1928-ban készült, a libákkal magyaros „Patakparton” olaj, vászon festménnyel összehasonlítva is az akvarellt, azonos alkotóra utaló hasonlóságot láthatunk a szín- és ecsetkezelésben. - 5. melléklet

1928-ban a magyar állam létrehozta a Római Magyar Akadémiát és ösztöndíját. Az első évfolyamba a jobbára még művészi pályájukat kezdő fiatalok mellé már ismertebbeket is hívtak, mint Szőnyit, Aba Novákot és Patkót is. A Prágai Magyar Hírlap 1928. december 12-én arról számolt be, hogy a Rómába induló 18 fiatal művészt Klebelsberg Kunó kultuszminiszter búcsúztatta a Parlamentben. Rövidesen indulhattak. A hírlap 1929. február 24-ei száma azt írta, hogy már ott éltek a küldöttek. – 6. melléklet

Mivel Patkó 1929-re datált akvarelljén nem téli magyar táj, hanem a melegebb évszakok lombkoszorús fái láthatóak ezért az már Olaszországban született. Az életrajzi adatokból és a korabeli dokumentumokból tehát egyértelműen kiderül, hogy a tárgybeli kép 1929-ben, a római magyar iskolai évek alatt készült, azaz egy itáliai portát ábrázol.

A tárgybeli akvarellhez legjobban hasonlít egy galéria által 1932. évre datált tempera festmény, az épületeket és az azonos fajtájúnak látszó, foltos törzsű, girbe-görbe, ritka lombú fákat is tekintve. A „Déli napsütés” cím viszont nem a napszakra, hanem délre, Itáliára utalhat, azaz még 1931-ben, a római évek alatt festhette Patkó. Létezik egy másik, Rómában, 1930-ban készült, akvarell is, ahol hasonló fa is van. Utóbbi festmény aukciós adatai alapján, a tárgybeli akvarell kép várható galériás kikiáltási ára minimum 550.000 Ft és becsértéke 700.000 – 1.100.000 Ft lehet.

A realizált árban a meglepetés lehetősége is benne van, mivel az utóbbi években Patkó művei az aukciókon jelentősen felértékelődtek. – 7. melléklet

Miután kiválasztottuk az elérhető itáliai tartózkodás alatt készült akvarelleket és áttekintettük, aukciós adataikat látható, hogy kedvező vételt ígérünk a leendő tulajdonosának. A művész 1929-1930 körül alkotta rekordáras festményeit is. Ez volt az egyik, tán legjobb festői időszaka, többnyire ekkor festette legdrágább műveit. Látható, hogy mennyire értékesek, keresettek, kiváló befektetési lehetőségek Patkó Károly művei – 8. melléklet

Az Invaluable adatbázis szerint, a legtöbb Patkó-alkotást a Virág Judit és a Kieselbach Galéria aukcionált. A külföldiek között közel 20-at a Sotheby’s és a Christie’s a világ leghíresebb aukciós házai kínálták, valamint London, Párizs, Köln, München, Hamburg, Brno, Zürich, Herzlia és az USA, Pasadena, Delray Beach, Miami, Davenport galériái is.

A festmény nem szerepel a védett, illetőleg lopott műkincsek között, származása tiszta, így az előbbiek alapján örökös pénzvisszafizetési garanciát vállalok az akvarellre.

Patkó Károly (Budapest, 1895–1941) festőművész,tanár - 9. melléklet

A Képzőművészeti Főiskolán előbb rajztanár szakon, majd 1914-től Réti István osztályában tanult és ott diplomázott. Közben 1913 és 1914 év nyarán, a Nagybányai Művésztelepen képezte magát.

Mint Aba-Novák és Szőnyi, az első világháborút végigharcolta, vitézségi és sebesülési kitüntetést szerzett ő is, s azután Berény Róbert elhagyott városmajori műtermében festett Aba Novákkal és Korb Erzsébettel.

1922-1923-ban a grafikai tanszék továbbképzős növendéke volt. 1923-ban elnyerte a Szinyei Társaság római ösztöndíját. Tanulmányutat tett Ausztriába, Olaszországba és Párizsba. A húszas évek közepén Aba Novákkal főként Felsőbányán, míg 1927 és 1928 nyarán, Igalon festettek.

1922-ben a Belvederében, 1923-ban a Helikonban, 1924-ben, 1927-ben és a 30-as években a Nemzeti Szalonban és az Ernst Múzeumban szerepeltek képei kollektív kiállításokon. 1927-től rendszeresen szerepelt a KUT és a Munkácsy Céh kiállításain.

1929-1931 között Rómában, a Római Magyar Akadémián fejlesztette tudását és alkotott. Ebben az időszakban kezdte anyagkísérleteit a temperafestékkel, a régmúltból eredő, időtálló és az akkor is az olaszoknál újra divatozó festési technikát, majd elsőként, át is tért arra, Aba Novákot is ösztönözve.

1934-től haláláig gimnáziumi rajztanárként tevékenykedett. Számos műve került magántulajdonba és sok képét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria, de vannak képei például a Drezdai Képtárban is.

Patkó az expresszionista és konstruktivista irányzatot sajátosan ötvözte a novecento neoklasszicista irányával. Hosszú ideig nem volt nagyon ismert festő, talán mert nem kapott sok köztéri, állami és egyházi alkotásra megrendelést. Erőssége volt az aktok és a figurális ábrázolások, az összefoglaló tájképek festése, mitológiai, bibliai és szociális témák megragadása és a rézkarcolás.

1941-ben műveiből emlékkiállítást rendeztek a Nemzeti Szalonban. 2001-ben szerepeltek képei a Magyar Nemzeti Galéria „Árkádia tájain. Szőnyi István és köre 1918-1928” kiállításon. Az Árkádia-kör legjelentősebb képviselői, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István és az ő alkotásai mellett a fiatalon elhunyt Korb Erzsébet művei keltettek ott kiemelt figyelmet.

Mint legjobb barátja, Aba-Novák, ő is rövid életet élt, de művészetével kimagasló örökséget hozott létre.

(Hivatkozás: Wikipédia, Gerevich Tibor művészettörténeti írásai, kiegészítésekkel)

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Szentendre
Mail as fragile 3000 HUF

Others searched for these