Ferenczy's pencil drawing, 29x21cm, framed, signed


60.000 HUF 165.75 USD

Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: February 16, 2024
Item code: 4246005
Views: 396
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

Sevilla (63)    
Pest county

Positive feedback: 87.5%
Last login: May 02, 2024
Member since: July 13, 2017
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:people
Painting surface:paper
Age:1950-1969
Signature:signed
Condition:flawless
Money-back guarantee on originality:yes
Originality:original
Originality confirmed by expert?:yes

Ferenczy Béni 1890-1967) ceruzarajza, 29x21 cm, keretben, üvegezve, nagyon szép állapotban, gyűjtők figyelmébe!

Szignóval ellátva a jobb sarokban, 1957-es dátummal. Ami külön érdekes és szomorú) tartalmat kölcsönöz neki, ez lehetett ugyanis az egyik első alkotása, amit az 1956-ban bekövetkező stroke és ennek következtében fél karjának lebénulása) után bal kézzel újratanulva rajzolt meg. Az egész életét meghatározó tragédiáról bővebben: artmagazin.hu)

Alighanem sokan sokért nem adná(n)k, ha valahogyan kiderülhetne, ki lehetett az, aki 1956. november 5-én kora délután, egy nappal a magyar forradalmat eltiporni érkező szovjet katonai alakulatok tankjainak budapesti bevonulása után telefonon felhívta Ferenczy Bénit a művész Jászai Mari téri otthonában.

Az akkor hatvanhat éves szobrász ugyanis az ismeretlennel folytatott beszélgetése közben egyszer csak rosszul lesz, összeesik. Orvost hívnak hozzá, aki agyembóliát mai közkeletű szóval stroke-ot) állapít meg: a valahol a testben keletkezett vérrög egy agyi érbe jutva és ott elzáródást okozva megakadályozza az agy egy részének vérellátását. A kolléga-barát Bernáth Aurél festőművész felesége, Pártos Alice, az Országos Reuma- és Fürdőügyi Intézet reumatológiai osztályának főorvosa intézi el, hogy – ne feledjük, a városban közben sokfelé éppen utcai harcok folynak – a magatehetetlen beteget valahogyan átvigyék a Margit hídon a Lukács Kórházba Pártos a Lukács fürdőnek is orvosa volt). Innen később majd átkerül a Kútvölgyi Kórházba, ahol több mint egy évet lesz kénytelen eltölteni, mire újra hazatérhet a Jászai Mari téri ötödik emeletre. Jobb oldala azonban véglegesen lebénul, beszédkészsége mindössze néhány nagyon egyszerű szóra korlátozódik, olvasni ettől fogva csakis francia nyelvű szövegeket tud korábban a magyar és a francia mellett beszélt, írt, olvasott németül, angolul, olaszul).

Kérem, tekintse meg egyéb termékeimet is!

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Budapest XVIII.
Mail 2500 HUF

Others searched for these