Chinese red lacquer vase, 22 cm high and carved wooden base added


35.000 HUF 95.22 USD

+ Free shipping
Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: June 25, 2023
Item code: 4382694
Views: 192
Watchers: 0
Offers: 0 offers
Seller

Baggio81 (1)  
BUDAPEST

Verified user

Positive feedback: 100%
Last login: April 19, 2024
Member since: July 01, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Manufacturer, brand:oriental pottery
Type:vase
Age:2000-
Style:oriental
Marked:unmarked
Condition:flawless

lakkművesség

fa-, ritkábban fém- és porcelán műtárgyak felületének díszítő célú bevonása a lakkfa gyantaszerű váladékából készített anyaggal, amelyet különféle módszerekkel színeznek, ill. csupán lakkból készült műtárgyak előállítása.

A Kínában és Japánban használt lakkot egy Kínában őshonos, Japánba legkésőbb a Kr. u. VI. században áttelepített fa, a Rhus vernicifera nedvéből nyerik. A kb. tíz évig nőni hagyott fa törzsét júniustól szeptemberig csapolják. Fehér vagy szürkés színű, sűrű nedve a levegőn sárgásbarnára, majd feketére színeződik. Ezt kenderszöveten átszűrik, majd addig kevergetik, amíg egyenletesen el nem oszlik. Melegítés után (lassú tűzön vagy napon) újra megkeverik, hogy fölösleges nedvességtartalma elpárologjon, majd légmentesen zárt fadobozokban tárolják.

lakkfa
olyan kelet-ázsiai fák gyűjtőneve, melyek tejnedvéből lakkot készítenek. A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó japánlakkfa, más néven faggyúszömörce (Rhus succedanea), ill. keletilakkfa vagy kínailakkfa (R. vernicifera) megcsapolt kérgéből kicsurgó sűrű, emulziószerű tejnedv volt az elsőként használt száradó olaj, melynek az a különleges tulajdonsága, hogy csak párás levegőn szárad meg. Ezt az anyagot nagyon finomra fényezett, lakkozott faáruk készítésére használják Kínában és Japánban, így azokat a víz nem támadja meg.

A lakkozott tárgyak Kínában és Japánban általában könnyű fából, többnyire valamilyen fenyőfából készülnek. Több rétegben hordják fel rájuk a lakkbevonatot, s minden réteget megszárítanak - nedves helyen, például erre a célra ásott veremben, mivel a lakk párás levegőben szárad a legjobban. Száradás után minden réteget kővel simára csiszolnak.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery
PayPal  

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-3 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupBudapest II.
Mailfree shipping
Mail as fragilefree shipping
Otherfree shipping
Shipping abroad
Anywhere10000 HUF

Others searched for these