Zoltán Károly Durkó-balla tibor-bagyinszki: once upon a time ...


3.900 HUF 10.64 USD

Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: November 03, 2023
Item code: 3976221
Views: 94
Watchers: 0
Seller

dexter72 (687)    
Békés county

Response time: 100%-ban1 óra alatt
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 14:18
Member since: December 21, 2016
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:perfect
Type of binding:hardcover

Durkó Károly-Balla Tibor-Bagyinszki Zoltán: Volt egyszer rég...

(Gyula régen és ma 8. kötet)

Kiadta a Gyulai Évszázadok Alapítvány 2010-ben, magyar nyelven.

Új állapotban, fóliázva.

Előszó:

A MEGLOPOTT VÁROS

„A hozzászokott emberek, még ha gyengék vagy öregek is, a munkát mégis könnyebben elviselik, mint a hozzá nem szokott erősek és ifjak (Hippokratész).”

- Egész életemben dolgoztam. Ezt a fiam is látta. Ő is dolgozik. Ennél többet nem kívánhatok- egy elismert, sikeres, de a politikának, a celeb világnak be nem hódoló zseniális, mégis földönjáró magyar filmszínésztől hallottam a nyáron ezeket a szavakat. Milyen igaza is volt honfitársunknak. Hiszen, ha hasznos és megélhetést biztosító alkotó munka van – minden van. Értelme az életnek, példamutatás az utódok előtt, rendszer és egyben biztonság az általunk teremtett életben a gyerekeknek, szülőknek, családtagoknak, barátoknak. Van büszkeségünk, önbizalmunk, mosolyunk, és főleg van időnk szeretni, a másikat meghallgatni, segíteni. Ezzel ellentétben a kilátástalanság, a jövőbe vetett hit elporladása a legnagyobb ellenfele az egészséges emberi életnek.
Lassan Gyulán is felnő egy nemzedék, amelynek tekintélyes része nem tudja, mi a közösségi munka. A három műszak a Harisnyagyárban. A szivattyúmű elhelyezése a Körösön. A poharas tej kiszállítása az iskolákba. A gyulai szőttesek, modern és keresett ruhák külföldre szállítása és eladása. A szállodai bútorok összeállítása, a nagyszerű Kodály módszer tanítása. A lehetőséget hiába keresi, csak azt hallja:

el kell menni innen, nincs értelme itt maradni a szülőföldön, nem érdemes hazajönni az iskola elvégzése után.
Meglopták ezt a várost. Nemcsak minket, de a három csapás (Trianon, 1950 – a megyeszékhely elvesztése, rendszerváltás utáni évek), több volt, mint amit máshol átéltek az emberek. A mára eltüntetett, 1990 előtt működő gyárak, üzemek, vállalatok, szövetkezetek ráadásul nemcsak a gyulaiaknak biztosították a megélhetést: 1988-ban mintegy 7000-en jártak be dolgozni városunkba a környező településekről. A környékről legalább ezer diák utazott gyulai iskolákba minden reggel, hogy időben ott legyen a padokban, ha becsöngettek. Ma ott tartunk, hogy „vidékről” sok embernek már nincs miért ingázni Gyulára, az egykori 1-es számú általános iskola épülete pusztul, termei pedig üresek…
Nem könnyű feladat a gyulaiak életének egy olyan szeletét dokumentálni, amely sok örömet jelent, de egyben könnycseppet is csal a kedves olvasó szemébe. Nem teljes, de az adott fejezeteket tekintve összegző, nem közpénzből készült album ez a város kilenc egykori munkahelyéről, az 1-es és a külterületi iskolákról, a legendás kisvasútról, a régi Gyula fotókkal rögzített XX. századi arcairól. Értékmentés ez és főhajtás az életünk egy része előtt. A „Gyula régen és ma” könyvsorozat nyolcadik kötete tisztességes búcsú, dokumentálás 240 oldalon az utókor, a következő gyulai nemzedékek számára. (…)

(Előszó a 240 oldalas albumból)

A könyv sok gyulai lokálpatriótta összefogásával, munkájával a gyulai Kisvasút, a Harisnyagyár, a Tejporgyár, a Gyulai Kötőipar Vállalat, a gyulai BUBIV, a Vízgépészeti Vállalat, a Cementipari Vállalat, a Relégyár, a Gyulai Szabó Ktsz, a Gyulai Háziipari Szövetkezet történetét, valamint az 1-es számú Általános Iskola és a tanyasi, külterületi iskolák életét dolgozza fel. Gyula anno fejezetünkben Misley Ervin és Halmos Béla városról készült és eddig soha nem látott régi fotóival találkozhatunk. A könyv elején és végén régi reklámokkal jelent meg.

Nézze meg a többi könyvünket és termékünket is!

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Processing time shows how long it will take the seller after payment to package and dispatch the item. It gives the buyer an idea about when the package is expected to be dispatched after payment.
Local pickupGyula
Mail2390 HUF

Others searched for these